Zou Bridget Maasland doorhebben dat ze een eeuwenoude regel overtreedt die voorschrijft hoe jong haar jonge blaadjes precies mogen zijn? Hoe vaak ze, zoals deze maand in maandblad Vrouw, ook uitlegt waarom ze precies voor die jeugdige kerels gaat - in ons land kan men er maar niet aan wennen. Waarom? Wikipedia heeft het antwoord!
Erover fantaseren mag, maar daadwerkelijk een relatie aangaan met een vrouw of man die vele jaren jonger (maar natuurlijk wel legaal) is wordt nog steeds niet echt geaccepteerd. Is het leeftijdsverschil te groot? Dan lijkt zo'n relatie al gauw creepy. Wat blijkt? Dat keerpunt kan gewoon bepaald worden met een simpel rekensommetje, ooit bedacht in 1879. In tegenstelling tot veel andere dingen uit die tijd is deze vuistregel wél onveranderd gebleven. Of je 'm volgt is natuurlijk een ander verhaal. Bridget doet dat met haar André in ieder geval niet!
Lees ook: Het leven van Bridget Maasland in 20 foto's: alle hoogte én dieptepunten
Bridget Maasland mag natuurlijk lekker doen wat ze zelf wil. Die vrijheid heeft ze. Maar doe je nog een oog dicht als je weet dat er op Wikipedia met citaties ondersteunde informatie staat die je relatie zonder genade in die creepy categorie duwt? Het staat er echt. "Een man zou moeten trouwen met een vrouw die de helft van zijn leeftijd is, plus zeven". Toentertijd gingen mannen nu eenmaal graag aan de haal met mooie, jonge vrouwen. Er is toen door veel 'knappe' koppen goed nagedacht over de magische ondergrens: wanneer is jong té jong? Ze balanceerden op het randje, maar wél met een lekker jong ding aan hun zijde. Slim bekeken dus. Maar dankzij die ouwe snoepers zitten wij nu wel met een sociaal stigma opgescheept: op het randje kan, maar iets erover niet. Check onderstaande grafiek maar. Bridget is 45. Volg je de formule, dan kom je uit op 29,5. André is 'slechts' 25. Ver onder de rode streep dus. Geen wonder dat men over die relatie blijft vallen. Sorry Bridget, maar je relatie is gewoon niet geschiedenis-proof. Wikipedia zegt 't.
Bridget Maasland trekt zich gelukkig helemaal niks aan van alle kritiek. En zeker niks van een ouderwetse calculatie. Ze omarmt haar smaak in mannen zelfs, zo blijkt. In haar allerlaatste column voor het blad Vrouw doet ze eindelijk uit de doeken wat er 'mis' met haar is: "waarom zijn al mijn vriendjes toch steevast jonger dan ik ben?" Het komt, zo zegt ze zelf, door haar eigen jonge geest die nog steeds een twintiger is. Ze kan maar niet accepteren dat ze op haar leeftijd eigenlijk bepaalde dingen niet meer zou 'mogen' doen. Veel mannen van haar leeftijd zijn 'saai': voetbalwedstrijd aan, pilsje erbij - da's voor de gemiddelde 45-jarige genoeg. Dát wil Bridget dus niet. Zij wil met haar man "de wereld zien, de stad onveilig maken, en vooral zingen en dansen tot het weer licht wordt". Passie voor het leven, noemt ze het. Zo moeten die slimme kerels uit de 19e eeuw ook gedacht hebben. Ook zij waren op hun 'oude dag' nog op zoek naar de eeuwige jeugd . Bridget lijkt de hare nu te hebben gevonden. En waarom zouden we haar dat niet gunnen?