Greta’s voorgangers beloven niet veel goeds

Datum: 

Categorie:

Time Magazine presenteerde de Person of the Year en dat is, niet verrassend, klimaatactiviste Greta Thunberg geworden. Niet veel mensen hebben meer discussie teweeg gebracht dan deze 16-jarige Zweedse. Kijk je naar de lijst van voormalige winnaars, dan is dat niet een erelijst waar ze zich op wil bevinden. Of toch wel?

Eerdere winnaars

Sinds 1927 reikt het Amerikaanse tijdsschrift Time Magazine een man, vrouw of concept uit tot Person of the Year (persoon van het jaar). Het blad kiest iemand uit die het afgelopen jaar ‘het meeste invloed heeft gehad op de wereld om hen heen. Op een positieve of negatieve manier.’ Dat laatste is een belangrijke toevoeging, want er staan nogal wat bijzondere namen in dat lijstje. Filantroop en mensenrechtenactivist Adolf is bijvoorbeeld één van Greta’s voorgangers. In 1938 kreeg hij die eer toegewezen vanwege het, in dat jaar, getekende Verdrag van München. Wat toentertijd vrede in Europa moest garanderen. (Dat liep íetsjes anders).

Ook Joseph ‘doet geen vlieg kwaad’ Stalin heeft tweemaal met de eer mogen strijken. Nee, de prijs kreeg hij niet omdat hij verantwoordelijk was voor de dood van een slordige 20 – 60 miljoen mensen. Hij kreeg de prijzen in 1939 en 1942 voor zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Want zijn soldaten massaal de dood injagen in Stalingrad verdient een grote pluim!

Voorbode

Hoewel Time Magazine zelf aangeeft dat de winnaars van de prijs niet per se een positieve invloed hebben gehad op de wereld, weten ze de prijs vaak ook nét iets te vroeg te geven. Want weinig winnaars worden nog herinnerd voor de reden dat ze de prijs hebben kregen. Mark Zuckerberg was als Person of the Year 2010 nog verantwoordelijk voor het samenbrengen van de mensheid. Hij heeft nu een iets andere reputatie. In 2007 was Vladimir Putin ook niet de leider die hij nu is. 

Heel veel ambities

Vaak win je dus vooral door heel veel ambities te hebben. Nu Greta Thunberg in dat illustere lijstje terecht is gekomen, rijst de vraag dus wat haar verdere plannen zijn. Hoe gaat zij de toekomst vormgeven? Gaat ze de politiek in? Verslaat ze Fine-land en wordt ze de jongste minister-president van Zweden om zelf verregaande ‘hervormingen’ te forceren?

Als één van haar eerste daden kan vlees volledig worden verbannen. De boeren mogen alleen nog soja verbouwen. Weigeren ze dat? Naar de Goelag met je Zweedse ballen! Plastic mag ook niet meer. En je dorstlessen kan dan alleen in communale voederbak van het dorp. Die duivelse vervuilende vliegtuigen en auto’s zijn ook zó voor de stikstofcrisis. Snelwegen worden uitgegraven en vervangen door kanalen. Zodat je alleen nog met een klimaatneutrale catamaran naar je werk kan.

Tofu for president

Daar houdt het niet bij op. Energie wek je lekker schoon op in een houten hamsterwiel, want die kolencentrales kunnen echt niet meer. Ook moet elk huishouden verplicht een Greta Thunberg-boek in huis hebben. En in elk hotel een wordt de Bijbel vervangen door haar boek. Verplichte leeskost voordat je gaat slapen. Al geldt dat laatste waarschijnlijk ook als Jesse Klaver wereldleider is.

Het wordt niet alleen maar kommer en kwel onder haar bewind. Voor elke post op Instagram waarin je vertelt hoeveel zorgen je maakt over het regenwoud mag je 100 gram vlees eten. En zodra je 1000 bomen hebt geplant, mag je een kind krijgen. Eentje maar, dat wel. Windmolens worden de nieuwe kerken. Je bidt in hun richting op een matje van gevlochten okselhaar. Maar één land kan het niet alleen en zal ze haar blik naar buiten richten. Leefruimte heeft ze nodig om de wereld te redden. En als andere landen niet willen luisteren, dan moeten ze maar voelen. Thunberg moet namelijk haar titel van Time Person of the Year wel waarmaken.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Dit is het recordbrekende kijkcijfergeheim achter De Oranjezomer met Hélène Hendriks (foto’s)

Hélène Hendriks breekt het kijkcijferrecord met de eerste aflevering van De Oranjezomer dit jaar. Waar dat aan ligt? Experts wijzen op dit detail!

Hélène Hendriks laat temperatuur bij De Oranjezomer stijgen met zeer vraag (video)

Hélène Hendriks zet de mannen voor het blok bij De Oranjezomer en stelt een zeer interessante en onverwachte vraag aan iedereen in de zaal!

Suzanne Schulting knalt aan alle kanten uit haar nieuwe nauwsluitende Jumbo-pakje

Suzanne Schulting schaatst sinds kort bij een nieuwe ploeg en moet natuurlijk even haar nieuwe outfit laten zien aan haar fans. Bekijk het nu!