Finland wordt Fine-land

Auteur: 

Datum: 

Categorie:
Sanna Marin

Normaal gesproken haal je je neus niet op voor Finse politiek, maar dat staat op het punt om te veranderen. Finland gaat naar alle waarschijnlijkheid een zeer aangename verschijning benoemen tot minister-president: Sanna Marin.

Marin wordt met haar 34 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Politiek gezien staat haar een hoop te wachten. Het gaat namelijk niet heel lekker in Finland. En tot overmaat van ramp zijn haar voornaamste politieke tegenstanders eveneens vrouwen. Het Finse parlement staat dus op het punt om een waar kippenhok te worden. Maar is een parlement vol chickies eigenlijk een slecht idee?

Bitch fight

Het biedt wel perspectief, vrouwen die de voortrekkersrol nemen binnen de politiek. De debatten in Nederland bestaan vooral uit saaie discussies die zelfs de twitterende politici niet boeiend genoeg vinden. Hoeveel anders zou dat zijn wanneer er een stel mooie – eventueel schaars geklede – vrouwen op de bres springen voor de misstanden in een land.

Het zou geen straf zijn om Lilian Marijnissen (SP) en Lilian Helder (PVV) eens een moddergevecht te zien houden over de stikstofproblematiek. Moeten jullie eens opletten hoeveel bronstige boeren dan op het Malieveld hun favoriet staan aan te moedigen! Vrouwen die zich hard maken voor politiek kunnen zorgen voor een compleet nieuwe impuls; dus we zijn fan!

Lilian Helder (PVV)
Lilian Helder vecht haar debatten hier nog verbaal uit

Vredesbrenger

Goed, even terug naar Finland. Met een nieuwe minister-president waar je u tegen zegt, bestaat zomaar de kans dat er ineens vrede op aarde zal ontstaan. Geen wereldleider zal een uitnodiging van haar kunnen afslaan; ze komen allemaal graag een beschuitje met haar eten. En probeer maar eens nee te zeggen als ze lief vraagt of die ruzie niet eens bijgelegd kan worden?

De tijd voor een nieuwe Europese powervrouw is dus aangebroken. Merkel mag d’r biezen pakken en lekker gaan genieten van een welverdiend pensioen. Marin kan zo in de voetsporen treden van de Duitse politica. Allereerst omdat ze beiden democraten zijn; en ook de karakteristieke pose van de Duitse Bondskanselier heeft Marin al in de vingers. Nu nog Poetin, Trump en Kim nog inpalmen en wereldvrede is bijna bereikt!

Politieke trend

Finland volgt een politieke trend die al enige tijd stiekem bezig is. Wereldwijd komen er steeds meer vrouwen op politiek belangrijke plekken. Zo heeft ook Nieuw Zeeland een relatief jonge premier, Jacinda Ardern. Ook aan de andere kant van de wereld, in de Verenigde Staten, staan er steeds meer vrouwen op die zich in de politieke weegschaal werpen.

Het is dus nog maar de vraag hoe lang we nog naar die ellendig saaie debatten moeten kijken. Met een beetje geluk worden deze dames een rolmodel voor aanstormend politiek talentes en kunnen we binnen aanzienlijke tijd genieten van debatten die zowel inhoudelijk als visueel prikkelend zijn. En tot die tijd? Moeten we ons toch maar eens gaan verdiepen in de Finse politiek.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Jade Anna heeft plakkerige teentjes na hete nacht op festival (foto’s!)

Influencer Jade Anna heeft het er bij festival Coachella flink van genomen! De blondine eindigt de laatste avond zelfs met een kleverige substantie op haar teentjes...

Logan Paul krijgt kindje met Jutta Leerdam-lookalike (foto’s!)

Logan Paul en zijn vriendin gaan voor gezinsuitbreiding. Maar met wie? Staat hij nou met Jutta Leerdam te zoenen?

Video: Johan Derksen afwezig bij Vandaag Inside na rel; dit is zijn vervanger

Boos Nederland heeft z'n zin: Johan Derksen is na de 'Geen Fries'-rel niet meer aanwezig bij Vandaag Inside. Wie vervangt hem? Dat kan er maar één zijn...