We hebben met ons kleine kikkerlandje weer eens een prestigieus lijstje weten te halen! Nee, we zijn nog steeds geen wereldkampioen voetbal, maar als we het aan de mensen van Lonely Planet vragen, zijn we een alleraardigst vakantielandje. Op de Best in Travel 2020 lijst heeft Nederland de zevende plek weten te veroveren. In ons 75ste Bevrijdingsjaar kunnen we ons nu dus op gaan maken voor een nieuwe invasie: een invasie van toeristen.
De lijst - die samengesteld is door diverse schrijvers, editors en social influencers van lonely Planet - prijst Nederland onder andere voor ons treinnetwerk, waarmee toeristen behalve Amsterdam ook de rest van het land kunnen bezoeken. Dat hoor je ook niet vaak: mensen blij zijn met de NS. Maar goed, dat terzijde. Vooral in april en mei schijnen we gezellig te zijn. Dan vieren we immers Koningsdag en Bevrijdingsdag. Ook het Songfestival, dat in mei in Rotterdam georganiseerd wordt, biedt een goede reden voor toeristen om ons kikkerlandje te bezoeken. Oh, en wie Nederland zegt, zegt fietsen. Dus iedereen die nu op de website van Lonely Planet zit te lezen over de 35.000+ kilometer fietspad, gaat een heel interessant beeld vormen van klompen dragende, wiet rokende, fietsende alcoholisten die twee maanden per jaar feest vieren tussen de tulpenbollen en molens, om daarna weer lekker gierig thuis op een houtje zit te bijten. Nou, we hadden het erger kunnen treffen.
Goed, de zevende plek dus. Op zich geen slechte score, ware het niet dat we het afleggen tegen landen zoals Bhutan, Engeland en Noord-Macedonië. Om de volgende keer te kunnen winnen, is het belangrijk dat we de concurrentie in kaart brengen, zien waar we steekjes hebben laten vallen en hier aan te gaan werken. Zo komen we de volgende keer vast op de eerste plaats.
Kijk, het is reëel om te stellen dat sommige landen mooier zijn dan Nederland, maar je kunt het ook overdrijven. Het is bijvoorbeeld te begrijpen dat Bhutaanse kerkjes met de Himalaya op de achtergrond iets pitoresker te noemen zijn dan een willekeurige kerk in het Brabantse Schijndel, maar het grote verschil is dat laatstgenoemde wel voor velen te bereiken is. Bhutan kent immers een zeer streng toeristenbeleid. Niet heel toeristenvriendelijk, als je het ons vraagt. En Schijndel is toch echt het toneel van diverse Hollandse filmklassiekers. Kunnen we dat ook van Bhutan zeggen?
Een ander land dat ons geklopt heeft, is Engeland. Op zich geen schande, ware het niet dat de Engelsen geprezen worden omdat je daar leuke vakanties aan de kust kunt vieren. Schijnt. Als het ooit een dag droog is of zo, denken we dan. Ze hebben in ieder geval geen last van Duitsers die kuilen graven, dat moeten we ze wel nageven. En ergens moeten we het de Britten eigenlijk stiekem ook wel gunnen. Als je bedenkt dat ze met alle zooi van de Brexit zitten, hun nationale elftal voetbalelftal amper functioneert en Meghan Markle zich probeert te onttrekken aan de publiciteit , verdienen ze het misschien ook wel om ergens wél trots op te kunnen zijn.
Het podium wordt compleet gemaakt door het land Noord-Macedonië. Klinkt voor sommigen van jullie misschien niet heel bekend en dat zou goed kunnen. Het is niet dat je beter je best had moeten doen bij topografie, dat komt door de Macedoniërs zelf. Het land heeft dit jaar namelijk een soort van make-over gehad; met als hoogtepunt de nieuwe naam. Laat dat nou ook toevallig een van de redenen zijn die de makers van de lijst aanhalen om de derde plek van het land toe te lichten. Dat het land zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Ook het Koninkrijk Eswantini, voorheen bekend als Swaziland, haalde dit trucje uit en zij veroverden de vijfde plaats. Dus we weten wat ons te doen staat.
Dat we zevende zijn geworden, moeten we voor nu maar even accepteren. Can't win them all , zullen we maar zeggen. We zetten deze gewoon achteraan het lijstje van dingen die we willen winnen. Het Songfestival kunnen we na dit jaar afvinken, volgende doel is het EK voetbal in 2020 en dan doen we in 2021 opnieuw een gooi naar de eerste plek. Onder het mom van 'beter goed gestolen dan slecht gejat', kunnen we in de tussentijd vast onze grenzen dichtgooien voor toeristen, onze kustlijn kuilen-vrij maken en nadenken over een nieuwe naam voor ons kikkerlandje. Vragen we Arjen Lubach om een nieuwe campagne op te zetten, na zijn reclamefilmpje over Nederland uit 2017 . En dan moeten we de prijs wel binnen weten te slepen.
Tot slot kan het geen kwaad om nog wat doorslaggevende argumenten te presenteren aan de beste redacteuren, editors en social influencers die de lijst ieder jaar samenstellen. Nederland is wellicht niet het mooiste land ter wereld, maar dat wil niet zeggen dat er niet voldoende Nederlands schoon bestaat. En als er een promo-team bestaande uit onder andere Miss Nederland 2019 Sharon Pieksma , Romee Strijd en Jutta Leerdam campagne gaat maken? Dan is die eerste prijs gegarandeerd voor ons.