[caption id="attachment_56997" align="alignnone" width="696"]
Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur komt met een wetsvoorstel met potentie. Ze wilt dat bioscopen en omroepen verplicht moeten investeren in Nederlandse films en series.
Wat Van Engelshoven wil, is dat bioscopen, omroepen en streamingsdiensten een percentage van hun winst reserveren voor de productie van Nederlandse titels. "Om de positie van het Nederlands cultureel aanbod te versterken", zei de minister haar wetsvoorstel. Het idee doet dat wat ouderwets aan. Want zet een Polygoonstem op en het klinkt heel anders: "Den Nederlandschen Staat deelt het edict dat heden ten dagen het filmhuis dukaten moet afdragen ter bevordering van den Nederlandschen Cultuur en Grootsheid van het Nederlandsche volk. Hoezee!"
Maar daar gingen de raderen wel van draaien. Want wat kun je allemaal voor een moois maken met een groot budget? Nu moeten we het doen met films als Baantjer: Het Begin, Huisvrouwen Bestaan Niet 2 en met hetgeen waar Jandino Asporaat nu weer mee bezig is.
Soms lijkt het erop dat Hollywood geen nieuwe ideeën meer heeft en alleen maar remakes maakt. (Zelfs Home Alone moet eraan geloven.) In Nederland zijn we nog niet zover, maar misschien is de tijd er wel rijp voor. Want was de laatste echte goede Nederlandse actiefilm? Precies: Amsterdamned . Die film verdient wel een remake in het moderne Amsterdam. De achtervolgingsscène in speedboten door de grachten mag natuurlijk niet ontbreken. Net als Tatum Dagelet , die een klein rolletje had in de originele film, moet natuurlijk terugkomen.
Amsterdam is natuurlijk wat veranderd sinds 1988, dus dat mag niet genegeerd worden. Huub Stapel onderzoekt wederom een reeks moorden. Deze keer terwijl hij dronken Britse toeristen moet ontwijken en zakkenrollers van zich af moet slaan. Amsterdam goed in beeld brengen hoeft niet, meer toeristen kan die stad niet gebruiken. Dus de film mag wel de donkere kanten van de stad laten zien. Plaats genoeg scenes in één van de vele hipstercafeetjes en niemand voelt zich geroepen om naar aanleiding van de film naar Amsterdam te komen.
Nu Marvel voorlopig klaar is met de Avengers , zit er een superhelden-gevormd gat in ons hart. Waar moeten we nu heen voor onze broodnodige dosis geweld? Naar het eigen land natuurlijk! Amerika heeft zijn captain, Rusland de Red Guardian , Canada moet het doen met Captain Canada en wij Kapitein Holland.
Wie Kapitein Holland is? De hoeder van het volk. De beschermheer van de kaas én de wachter van de windmolens. Als klein mannetje werd hij ondergedompeld in een vat met melk, waardoor zijn botten onbreekbaar zijn. En zijn aartsvijand? De Spanjolen. Nog altijd koestert hij wrok jegens de bezetting van die paella-vreters al die jaren geleden. Oh en zijn schild is natuurlijk een heel kaaswiel.
Breaking Bad kan met onze gezondheidszorg natuurlijk niet worden nagemaakt: scheikundeleraar wordt ziek en gaat naar de dokter. Einde verhaal. Maar er zitten genoeg mensen in de problemen in Nederland. De boeren hebben het, naar eigen zeggen, helemaal niet gemakkelijk. En de weg die ze, met tractor en al, aan het bewandelen zijn, wordt steeds donkerder.
Een serie die de Hollandse boeren volgt dus. Eerst zijn het onschuldige Klazen en Trienen die olijk meedoen aan 'Boer Zoekt Vrouw', maar langzaamaan gaan ze een andere kant op. We zitten er nu middenin. Want nu blokkeren ze nog snelwegen, maar wat staat er verder te gebeuren? Hoever willen ze gaan? Ingrediënten genoeg voor een duistere dramaserie á la Breaking Bad. Een serie die de vinger aan de pols heeft. Inclusief moreel grijze personages, actualiteit en hopelijk een laatste krachtmeting op het Malieveld met een boel tractoren versus de politie.