De 6 meest gewaagde business-gokjes allertijden

Nieuws
maandag, 22 maart 2021 om 16:39
mark zuckerberg business
Tipje van de sluier: 3 vielen goed uit en 3… ietsje minder
Soms win je en soms verlies je. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. En iedereen waagt weleens een gokje. De een gokt dat de examenvragen niet te moeilijk zijn. Een ander gokt op zijn favoriete voetbalploeg. Weer een ander gaat online roulette spelen en hoopt dat het balletje een paar keer gunstig valt. Maar er zijn ook echte lefgozers met ballen van staal die heel wat meer op het spel zetten. En dan hebben we het over zaken die in de miljoenen en soms zelfs miljarden lopen.
Hier een lijst van de 6 extreem gedurfde zakelijke gokjes van de absolute wie niet waagt, wie niet wint eindbazen. We beginnen met de losers.

Ronald Wayne

De naam Roy Wayne zegt je waarschijnlijk niets, maar ik denk dat Steve Jobs en Larry Wozniak wel een belletje doen rinkelen. Roy is namelijk een van de medeoprichters van Apple. Hij droeg zijn steentje bij tijdens de oprichting, ontwierp het eerste logo en schreef de Apple 1 handleiding. Maar toch voelde hij zich na een kleine twee weken niet helemaal op zijn gemak. Hij dacht dat hij ergens anders beter tot zijn recht zou komen. De 10% van de aandelen Apple die hij bezat besloot hij voor 800 dollar te verkopen aan Jobs en Wozniak. Hij kreeg er later nog 1500 dollar bij zodat hij in de toekomst nooit meer iets zou claimen. Dus had hij mooi 2300 dollar in zijn zak. Best wel ok in 1976. Maar je voelt hem al aankomen, had hij ze gehouden dan waren ze nu zo’n 230 miljard dollar waard. Was ie op afstand de rijkste persoon ter wereld. Zijn verlies? Tja, heel erg veel miljarden dus.

Steve Case en Gerald Levin

Steve en Gerald waren CEO’s van respectievelijk internetbedrijf AOL en mediabedrijf Time Warner. Zij zorgden dat hun bedrijven in 2001 samengingen als gigant AOL Time Warner. De dot-com zeepbel was op zijn hoogtepunt en het was dan ook een van de meest besproken fusies ooit. Binnen een paar jaar spatte die bubbel uit elkaar en de bodem verdween zo’n beetje onder AOL. In 2009 splitste AOL zich maar weer af en ging alleen verder. De waarde vlak van AOL voor de fusie in 2001 was zo’n 125 miljard dollar. In 2015 nam Verizon voor 4,4 miljard dollar AOL weer over. Een licht verliesje van zo’n 120 miljard dollar dus. Over uiteenspattende zeepbellen gesproken.

John Antico

Vanaf de mid-jaren 80 tot 2014 was Blockbuster dé videoverhuurboer met duizenden videotheken verspreid over de hele wereld. Het liep echt als een tierelier. Toen CEO John Antico in 2000 dan ook een klein sappelend postorder-DVD-bedrijfje genaamd Netflix kon overnemen voor 50 miljoen dollar zag hij daar niet echt brood in en lachte ze de deur van zijn kantoor uit. Maar wie het laatst lacht, lacht het best. Want slechts 10 jaar later vroeg Blockbuster faillissement aan. En Netflix… ja, die boeren schijnbaar niet slecht. Ze doen het nu goed in huis- en slaapkamertjes over de hele FREAKING WERELD! Die zijn nu zo’n dikke 72 Miljard waard. Het verlies? Nou zo’n 72 miljard plus wat er misschien nog van Blockbuster had kunnen Worden. Bad call John, bad call.
Na de regen komt altijd zonneschijn. Dus na al deze droefheid dan nu eindelijk de winnaars:

George Lucas

Tijdens de onderhandelingen ergens in de jaren 70 over zijn nog te maken troetelproject Star Wars, nam George puur op gevoel een gigantische gok. Hij zag af van zijn reguliere honorarium van 500.000 dollar en zette in op 150.000 dollar plus – volgens velen toen twee schijnbaar waardeloze verzoekjes – de merchandising en de franchise rechten. En dat, mijn lieve filmliefhebbers, was nu precies waar het meeste geld verdient werd met dit project. Met een inzet van 350.000 dollar verdiende meneer Lucas zo’n beetje 4 milard dollar. Want dat was het bedrag waarvoor hij uiteindelijk zijn Star Wars rechten aan Disney verkocht. Maar eigenlijk is het meer, want sinds 1977 hebben de rechten op Star Wars ook al zo’n 13 miljard dollar opgeleverd. De Force was zeker with George.

Mark Zuckerberg

In february 2004 lanceerde Markje met een aantal vrienden The Facebook. Het deed het meteen erg goed op de universiteit en in juli van datzelfde jaar bood social gaming website Friendster dan ook 10 miljoen dollar om het over te nemen. Een gigantisch bedrag natuurlijk voor een paar studenten. Maar Mark had andere ideeën en nam een gokje. Hij sloeg het bod af en zette al zijn fiches op… Facebook blauw. En met succes. Later sloeg hij nog een handvol andere steeds groter wordende biedingen af. Had ie toch goed gezien. Nu is die “suffe” Zuckerberg namelijk zo’n dikke 68 miljard dollar waard.

Larry Page en Serge Brin

Gelukkig besloten Larry en Serge ergens hun nieuwe revolutionaire zoekmachine BackRub om te dopen tot Google. Dat bekt namelijk wat lekkerder. “ Dat BackRub ik even ” klinkt toch niet zo goed als “ ik Google het ff .” Maar goed. In 1999 hoopten ze lekker te cashen en wilden Google voor 750.000 dollar verkopen aan de nummer 2 zoekmachine van die tijd Excite (Yahoo was marktleider). Dankzij de mensen bij Excite pakte dit gokje echter nog beter uit dan ze gehoopt hadden, want Excite weigerde doodleuk. Het voegde niet echt iets toe aan hun product zeiden ze. Misschien moeten die mensen van Excite maar onder de “losers” hierboven gezet worden. Lang verhaal kort, ik hoop dat Larry en Serge later een bedankbriefje hebben gestuurd. Nu zijn ze namelijk ieder meer dan 110 miljard waard en Google zelf, of althans moederbedrijf Alphabet , 1,83 BILjoen! Wow, ik moest even Googelen hoeveel nullen dat waren.