Tijdens zijn Engelse voetbaldagen hoefde je Robin van Persie niet te vragen voor spontane ideeën. De baltovenaar wekte in zijn tijd bij Arsenal, Manchester United en het Nederlands Elftal soms een arrogante indruk. Sinds zijn terugkeer in De Kuip (2016) zie je die man nauwelijks meer terug. Als gestopte sterspeler blijkt pas hoe groot het mens achter die voetballer is. Robin van Persie werd op jonge leeftijd door de Engelse profvoetbalclub Arsenal overgenomen van Feyenoord. De aanvaller vertrok als puber naar Londen, waar hij zijn carrière als topspeler van de grond zag komen. In het shirt van Arsenal maakte hij vooral op
het veld indruk. Naast het veld werd hij vaak afgeschilderd als een lastige jongen.
Engelse dagen
Het werd hem daar ook niet heel gemakkelijk gemaakt. De Engelse voetbalwereld is een stuk intenser dan de Nederlandse. In Engeland worden er dagelijks krantenpagina’s volgeschreven met geruchten, schandalen en ander soort achterklapnieuws rondom de voetballers in de hoogste divisie van dat land (Premier League).
Zo haalde Van Persie vooral het nieuws door een gevoelige overstap binnen de Engelse competie: hij ging van Arsenal naar titelrivaal Manchester United, destijds onder leiding van de legendarische manager Sir Alex Ferguson. Op het moment dat zijn tijd bij United erop zat, leek zijn houding ook te veranderen.
Turkse dagen
Op het moment dat hij als dertiger de overstap van Manchester United naar het Turkse Fenerbahçe maakte, kwam er een andere Robin van Persie om de hoek kijken. Het grote presteren was voorbij – Van Persie had immers bij de grootste clubs ter wereld gespeeld. Dat niet elke Manchester United-fan blij was met het vertrek van de Nederlander, blijkt wel uit het onderstaande filmpje van de destijds 5-jarige Sam.
Het mooiste van deze situatie: fans van de Turkse voetbalclub zagen dit filmpje en besloten een inzamelingsactie te organiseren om Sam bij de eerste Fenerbahçe-wedstrijd van Van Persie te zijn. Kort daarna nodigde de voorzitter van de Turkse voetbalclub Sam en zijn ouders uit om de wedstrijd te komen bekijken, Van Persie te ontmoeten en zijn wedstrijdshirt te ontvangen.
Nederlandse dagen
Dat laatste trucje heeft Van Persie in Nederland nog eens herhaald. De Van Persie die Feyenoord in 2018 binnenhaalde leek alleen in voetbaltalent nog op de jongen die de club in 2004 verlaten had. Hij was in de tussentijd een ideale schoonzoon geworden: vrolijk, ontspannen en grappig in elk interview, aai over de bol bij elk kindje in de catacomben en altijd in de mood voor een foto of handtekening. Nu zijn profcarrière voorbij is, maakt Van Persie nóg meer tijd vrij voor zijn grootste fans in Nederland. Zo stuurde de moeder van Teun hem een berichtje. Teun deed zijn spreekbeurt over Van Persie en kreeg op school bezoek van de grote man himself . Dan ben je, zelfs zonder voetbalsloffen, een ware sterspeler.