Je partner beter verstaan? Dan heb je misschien wel last van gehoorschade

Nieuws
vrijdag, 27 mei 2022 om 15:14
pexels andrea piacquadio 3776808

Heb je de laatste tijd last van oorsuizen of overgevoeligheid voor geluid of heb je het idee dat je haast niks meer kan horen wat je partner tegen je zegt? Gehoorverlies en vergelijkbare symptomen kunnen erop wijzen dat je schade aan je gehoor hebt opgelopen. Wat is dan het beste wat je kan doen? Lees snel verder wat je moet doen in het geval dat je denkt dat je gehoorschade hebt opgelopen.

Let op de symptomen die je hebt

Als je denkt dat je gehoorschade hebt opgelopen, check altijd wat voor soort symptomen je hebt. In het geval van directe symptomen, zoals gehoorverlies, oorsuizen of overgevoeligheid, is het beste om zo snel mogelijk hulp op te zoeken. Dit doe je het liefst binnen 24 uur nadat je bent blootgesteld aan het geluid. Zeker in het geval van acute gehoorschade is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een huisarts, een neus-, keel- en oorarts of het ziekenhuis bezoekt. De eerste dagen na het ongeval zijn namelijk ontzettend belangrijk voor een eventueel herstel. Als je dus te lang wacht, kan het zo zijn dat medicatie of medische ingrepen niet meer mogelijk zijn. Klik hier voor meer informatie over deze vorm van gehoorverlies.

Als je al langer hebt van mildere symptomen van gehoorverlies (slecht anderen verstaan, moeite met luisteren, overgevoeligheid voor lawaai, piepjes of suizen in de oren etc.), maak dan gelijk een afspraak met je huisarts. Aan de hand van je symptomen kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist. Gratis hoortest kan misschien ook wel handig zijn om te doen.

De verschillende vormen van medische ingrepen

Binnen en buiten de oren zijn er bepaalde onderdelen die belangrijk zijn voor je gehoorvermogen. Aan de hand waar er precies schade is, weet je of het hoorprobleem te behandelen is. Gehoorschade in het binnenoor, zoals beschadigde haartjes, is bijvoorbeeld definitief en weinig aan te veranderen. In dit soort gevallen kan een hoorapparaat of een implantaat wel helpen. Uiteraard geeft dit niet dezelfde geluidservaring als een natuurlijk oor. Bij problemen in het middenoor en uitwendige oor kunnen er soms wel medische ingrepen van toepassing zijn. Het kopen van een gehoorapparaat kan ook als advies gelden na een medische ingreep.

Hoe kun je gehoorschade voorkomen?

Om (verdere) gehoorschade te voorkomen in de toekomst, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Als je bijvoorbeeld muziek aan het luisteren ben, draag dan een hoofdtelefoon in plaats van oordopjes en zet het volume niet te hoog. Met een hoofdtelefoon bescherm je je oren beter dan oordopjes, omdat die rechtstreeks in de gehoorgang worden geplaatst. Het geluidsniveau is daardoor veel hoger, wat schadelijker is voor je binnenoor. In het algemeen is het ook beter om niet al te veel en al te lang met een koptelefoon te zitten. Het is ook belangrijk dat je oren kunnen ‘ademen’.

Als je ook een fan bent van concerten, probeer oordopjes in te doen die het geluid een beetje filteren. Ga ook niet dicht bij speakers staan. Andere dingen die je kunt doen om je gehoor te beschermen is door goed en gezond te eten. Een goed uitgebalanceerde voeding met veel antioxidanten en goede vetten zorgen ervoor dat je gehoorgang goed beschermd worden.