Is zij de schaatskoningin van Nederland?

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Heb je Koningin Maxima ooit op schaatsen gezien? Nee, hè? Dat komt omdat dé schaatskoningin van Nederland een andere naam heeft: Irene Schouten. Deze 27-jarige dame was al van een ander niveau, maar is na haar zoveelste Nederlandse marathontitel van de hoogste orde.

Koningin Maxima op een schaatsbaan is als een Argentijnse steak bij je magnetronmaaltijd. Het kan enorm lekker zijn, maar na die eerste hap denk je: dat moet opSchouten. Het is daarom maar goed dat Irene op een ijsbaan wél een fraai én bekend gezicht is. De Nederlandse langebaanschaatser reed haar vijfde opeenvolgende Nederlandse titel marathonschaatsen op kunstijs.

Irene Wie?

Het kan (als niet-sportliefhebber) ook goed voorkomen dat je denkt: Irene Wie? Deze 27-jarige schaatsster heeft er al een aardige carrière opzitten. Het marathonschaatsen, het onderdeel waar Irene dus al jaren het beste van het land is, komt niet zo vaak op televisie als het lange- en kortebaanschaatsen. Daardoor vallen toppers zoals Irene al snel buiten beeld.

Toch is Irene geen onopvallende verschijning binnen de schaatswereld. Ook in de mannenwereld kan zij niet voorbij gaan zonder nagekeken te worden: tijdens een shoot van FHM gaf ze ons eerder al een klein voorproefje van wat er onder dat strakke schaatspakkie verstopt zit.

Vijf keer de beste van Nederland

Voor Irene was deze marathon-editie anders dan normaal. Ze moest dit jaar zonder haar broer Simon voor titelprolongatie gaan. Simon Schouten stond namelijk samen met zijn zusje Irene op 1 januari 2018 op het podium nadat ze beiden het NK marathonschaatsen op kunstijs wonnen.

Dit jaar (2020) moest Irene het dus in haar eentje doen. Bij het marathonschaatsen gaat het sowieso niet per sé om snelheid, maar dus om de lange adem. Irene liet in de laatste ronde zien waarom ze de absolute koningin van het marathonschaatsen is: ze reed vastberaden van de concurrentie weg en kwam daardoor wederom als eerste over ‘de meet’.

(Lees verder onder de afbeelding)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Schouten (@ireneschouten1) op

Irene vs. Jutta

Daarmee hebben de billen van Jutta Leerdam dus eigenlijk nóg een paar concurrenten. Hoewel de twee dames verschillende disciplines beoefenen – Irene is meer van de lange halen, Jutta gaat enorm hard op korte stoten – strijden zij dus wel degelijk om de titel schaatskoningin van Nederland.

Deze tegenstelling vertaalt zich ook in het carrièreverloop van ’s lands schaatstrots. Jutta is met haar 20 lentes nog maar net begonnen (korte stoten) terwijl Irene de afgelopen jaren al stevig aan de weg schaatste om haar naam te vestigen. En wanneer je appels met peren vergelijkt, weet je één ding zeker: het zijn allebei lekkere hapjes.

Laatste nieuws

Foto: Kijkers in shock door twee nieuwe actrices in House of the Dragon (HBO Max)

Er gaat een grote wisseling van de wacht plaatsvinden in de serie House of Dragon, de opvolger van Game of Thrones op HBO Max.

Foto: Patricia Paay wijst eindelijk boosdoeners aan na berucht ‘vies filmpje’

Patricia Paay kan eindelijk praten over het vervelende voorval met een 'vies filmpje' dat van haar opdook een aantal jaar geleden.

Foto: Sensi Lowe deelt diepgaand kiekje van openhangend jurkje

Sensi Lowe plaatst wel vaker prachtige foto's van zichzelf, maar meestal zijn ze niet zo diepgaand als het volgende kiekje!

Gerelateerde berichten