Instagram staat bekend als hét filter-medium. Vrijwel elk kiekje op het sociale medium wordt gebrouwen als een bakkie filter-pleur, waarbij de grootste drab achterblijft in het filter. Tot voor kort waren deze filters niet bestand tegen nepnieuws en konden azijnzeikers vrolijk hun zurigheid verspreiden. Maar niet langer; want Instagram komt nu met een ware nepnieuwsfilter.
Instagram testte vanaf begin 2019 een filter voor nepnieuws. Onlangs is de fotogenieke dochteronderneming van Facebook deze functie uit gaan rollen over de hele wereld. Het fake news wordt geblurd en gebruikers krijgen een waarschuwing dat de post onwaarheden bevat.
Het is niet niks, een filter die onwaarheden op Instagram bestrijdt. Het hele platform staat immers vol met mensen die zich veel groter, mooier en beter voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn. Die geweldige vakantiekiekjes, met als bijschrift ' Nooit meer naar huis' ; de groepsfoto's met ' de beste dinnies' en de eeuwige foto's van koppeltjes die ' niet te breken ' zijn; allemaal lopen ze nu het risico om achter een filtertje te verdwijnen.
(lees verder onder de afbeelding)
[caption id="attachment_56829" align="aligncenter" width="400"]
We hebben nog een klein beetje geluk, hier in ons kleine kikkerlandje. Voorlopig kunnen we nog naar hartenlust kijken naar onze favoriete kiekjes van Bridget met Dré en Georgina met haar favoriete worteltje. Ook Gaby Blaaser hoeft nog niet bang te zijn dat haar minder natuurlijke rondingen achter het filter verdwijnen. Facebook heeft in Nederland namelijk geen officiële factcheck-partner. Het is dus afwachten totdat Facebook een nieuwe vacature uitzet om alle Nederlandse posts op Instagram te mogen factchecken.
(lees verder onder de afbeelding)
In de tussentijd vertrouwt Instagram op gebruikers om nepnieuws te melden. Zodra iemand besluit te 'snitchen', wordt de foto gepresenteerd aan - wat wij omgedoopt hebben tot - een Nieuwe Social Beoordelaar
(NSB'er). Deze persoon gaat vervolgens uitzoeken of de foto op waarheid berust, of dat er enige vorm van censurering toegepast moet worden. Mocht deze - op het moment dus nog buitenlandse - NSB'er concluderen dat het bericht niet strookt met de werkelijkheid, dan wordt de post door Instagram vakkundig uit het zicht genomen.
We hebben voorlopig nog niets te vrezen, maar zodra er een nieuwe fact-check partner wordt gevonden gaat ons Insta-landschap dus veranderen: te pas en te onpas scrollen we dan langs nepnieuws-filtertjes en worden we geconfronteerd met de leugens die mensen op hun social media knallen. Vonden jullie onze NSFW-filter vervelend? Wacht maar tot Instagram een nieuwe lading NSB'ers binnenboord heeft gehaald.
Er is echter één manier om ervoor te zorgen dat Instagram je posts met rust laat. Politici mogen van Facebook namelijk alles zeggen wat ze willen. Deze regeling - gebaseerd op het recht op vrijheid van meningsuiting - maakt de leiders van samenlevingen feitelijk onjuiste informatie mogen delen, verspreiden en propaganderen; zonder dat iemand gebruikers erop mag wijzen dat de informatie niet klopt.
Dit houdt in dat er maar één manier is om onze favoriete Instagram-accounts ongemoeid te laten: het oprichten van een politieke partij met onze favoriete Insta-babes! Deze partij, vol met lijst-trekkers en -duwers, gaat ongetwijfeld een monsterscore behalen bij de eerstvolgende verkiezing. Nooit eerder gingen zoveel landgenoten naar de stembus om hun mening in de gleuf te laten verdwijnen.
Met politici zoals Anna Nooshin en Sharon Pieksma als voorgevel van de partij, en de billen van Jutta onderaan de lijst, wordt het gegarandeerd een succes. Stel je de verbazing van Koning Willy eens voor wanneer zijn bordes gevuld is met aantrekkelijke social influencers ! En de politieke koers? Die bespreken we nog wel onder het genot van een kopje vers-gefilterde pleur.