Het is maar goed dat Marco van Basten geen coach van een Mexicaans gevangeniselftal was. Dan had de man die voetbal 'maar een spelletje' noemde namelijk raar opgekeken van deze wedstrijd. Wat wil je ook, met zo'n eindstand: 16 doden – 5 gewonden.
Hoe dit potje voetbal zo uit de hand kon lopen? Omdat voetbal dus méér dan een spelletje is. In tegenstelling tot de tot pannenkoek gepromoveerde voormalig Wereldvoetballer van het Jaar, snapten gevangenen in Cieneguillas (Mexico) dat wel.
In die stad werd er op Nieuwjaarsdag een voetbalwedstrijd gehouden tussen twee rivaliserende bendes. Dat liep dus niet bepaald uit op een verbroederend potje voetbal. De bendeleden namen 'bloed aan de paal' iets té serieus. Net als buiten de gevangenismuren konden ze nu eens op het veld voor het leven van hun broeders vechten.
Dat geeft toch te denken: wat tref je op een voetbalveld aan waar je iemand een kopje kleiner mee kan maken? Zijn er mensen als runderlapjes aan de doelpaal gespietst? Heeft één van de gedetineerden z'n ijzeren noppen tot scherpe punten geslepen? Is iemands lichtje op zwart getikt met de lichtmast? Zijn er mensen neergehoekt met de cornervlag?
Je raadt het al: het is geen van de bovenstaande antwoorden. Een goed potje gevangenisvoetbal kan natuurlijk niet van wal steken zonder wapens en messen.
De directeur leek niet eens verbaasd te zijn dat er verboden voorwerpen binnen de gevangenismuren aanwezig bleken. In totaal zijn er drie vuurwapens en messen gevonden. Door de inzet van verschillende hulpdiensten, zoals de politiemacht en de Nationale Garde werden de rellen de kop ingeslagen. Over de reden van de rellen wilde de directeur geen uitspraken doen.
Wat was in eerste instantie het idee van dit potje 'vriendschappelijk' voetbal? In de voorbereidingen op een nieuw voetbalseizoen vliegen verschillende spelers er met gestrekt been in. Dus een wedstrijd in een gevangenis waar vier (!) rivaliserende bendes hun jaren tellen? Kan bijna niet misgaan, toch? In Nederland worden sommige risicowedstrijden zonder uitsupporters gespeeld om zo de kans op rellen te minimaliseren, maar klaarblijkelijk staan Mexicaanse bendes er bij de politie beter op dan de supporters van Nederlandse voetbalclubs.
Op de toedracht van de rellen willen de autoriteiten niet ingaan. De wapens zijn waarschijnlijk naar binnen gesmokkeld op het moment dat de gedetineerden bezoek kregen van hun familie op Oudejaarsavond. Na afloop van de rellen kon de eindstand eindelijk opgemaakt worden: zestien gevangenen verloren hun leven, vijf mensen raakten gewond. Een dergelijke handbaluitslag zie je ook niet vaak na een slachtwedstrijd op het voetbalveld. Maar goed: dat is ook maar een spelletje, hè.