Ajax opnieuw met 9 man na Chelsea-Ziyech-deal

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

De Champions League-uitwedstrijd van Ajax tegen Chelsea was er een voor in de geschiedenisboeken. Lang leek Ajax op een overwinning af te stevenen in het stadion van Chelsea (Stamford Bridge). Door twee rode kaarten ging dat feestje niet door. Zelfs na de uitschakeling in de Champions League, weet Chelsea Ajax wéér met negen man te zetten door Hakim Ziyech weg te plukken uit Amsterdam.

Er zijn weinig voetballers vaker door de publieke mangel gehaald dan Hakim Ziyech. Bij SC Heerenveen, bij FC Twente en zelfs in zijn beginperiode bij Ajax was hij een voetballer van het soort waar The Game en 50 Cent ooit een nummer over maakten.

(Lees verder na video)

Tovenaar van Amsterdam wordt Magician of London

De Marokkaanse voetballer herinneren we ons de afgelopen twee jaar vooral als de architect van de Ajax-succesformatie. Een team dat tot de finale van de Europa League en de halve finale van de Champions League reikte. De fans van Ajax – en liefhebbers van Nederlands voetbal – kunnen de komende maanden de laatste glimpen van de tovenaar op voetbalschoenen opvangen.

Ziyech is vanaf aankomend seizoen The Magician van de Engelse topclub Chelsea. Dat de keuze van de aanvallende middenvelder valt op de (teruggevallen) grootmacht waar onder andere Arjen Robben carrière maakte, zal net als de andere beslissingen van Hakim op gevoel genomen zijn. Het is alleen wel een beetje lullig voor Ajax dat voor de tweede keer in één seizoen door Chelsea met negen man achterblijft.

Negen man

De eerste keer dat dit gebeurde was in Londen. Wanneer je een Ajax-fan bent, staat het knotsgekke gelijkspel op Stamford Bridge (stadion van Chelsea) ongetwijfeld nog op je netvlies. Lang leek Ajax ervandoor te gaan met de overwinning – die plaatsing voor de achtste finales van het belangrijkste Europese clubvoetbaltoernooi garandeerde. Rode kaarten voor Joël Veltman en Daley Blind (Ajax) gooiden echter roet in dat eten.

https://www.youtube.com/watch?v=3DtTBujbbJE&feature=youtu.be

Een paar maanden later is het Chelsea dus wéér gelukt om Ajax met negen man te laten eindigen. Om de woorden van oud-Ajacied Theo Janssen aan te halen: ”zonder Hakim is Ajax ongeveer dertig procent slechter dan met Ziyech.”.

Dat had Chelsea (lees: de scheidsrechter die voor Chelsea was?) waarschijnlijk ook door. Een voetbalelftal heeft 10 veldspelers, snoep je daar ‘ongeveer 30 procent’ vanaf, dan verliest Ajax door het vertrek van Ziyech dus niet één, maar minimaal twee spelers.

Keizer, Koning, Hakim Ziyech

Hakim sluit aan in een illuster rijtje (aanvallende) middenvelders die Amsterdam verruilen voor de Europese top. Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Frenkie de Jong het Amsterdamse achter zich lieten om in de beste competities ter wereld te gaan voetballen.

Alleen Frenkie de Jong bleek uit dat trio de ‘ideale schoonzoon’. Voor de andere voorbeelden kan hetzelfde gezegd worden als over Hakim Ziyech. Een eigen(zinnig) karakter is kaarblijkelijk nodig om ballen te geven die niet eens in het voetbalbrein van je collega’s opkomt.

Of dat goed of fout is? Om 50 Cent maar te quoten:

‘Hate it or love it, the underdog’s on top
And I’m gon’ shine until my heart stop’

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Sylvana IJsselmuiden moet handdoekje goed vasthouden in verlaten zwembad (foto’s!)

Sylvana IJsselmuiden gooit graag haar pluspunten in de strijd. Na een duik in het water is ze kletsnat en moet ze haar handdoekje goed vasthouden... 

Tina Nijkamp heeft vreselijk nieuws voor Chantal Janzen: “Afschuwelijk dieptepunt”

Chantal Janzen staat bekend als kijkcijferkanon, maar deze keer heeft ze het écht verknald. De cijfers liegen er niet om...

Foto: Memphis Depay ziet groen van ellende en zet zichzelf voor schut

Memphis Depay laat zich normaal gesproken alleen van zijn beste kant zien. Nu zet hij zichzelf juist voor schut!