Waarom we tegenwoordig steeds vaker voor speciaalbier kiezen

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Wij Nederlanders zijn echte bierdrinkers. De gemiddelde Nederlander drinkt dan ook 79,3 liter bier per jaar en een steeds groter deel daarvan is speciaalbier. Dat is niet gek, want als je voor het bierschap in de supermarkt of slijterij staat zien al die speciaalbiertjes er wel heel interessant uit. 

Wat maakt speciaalbier speciaal?

Simpelweg is speciaalbier ‘speciaal’ omdat het een smaakje heeft. In begin jaren ’80 heeft speciaalbier pas de interesse van de consument gewekt. Daarvoor werden er wel al witbieren en stouts gebrouwd, maar pils had toch de voorkeur. Later in de jaren ’80 werden speciaalbieren grootschaliger op de markt gebracht, omdat de belangstelling ernaar toch  toenam. Ze zijn te verkrijgen in zoete, fruitige, bittere, krachtige en soepele smaken. De meest bekende soorten speciaalbier zijn blond, dubbel, tripel, IPA en stout. Omdat er zo veel verschillende brouwerijen zijn die elk op een andere manier brouwen, smaakt geen enkel speciaalbiertje hetzelfde.

Lees ook: Drankliefhebbers opgelet: met deze lifehack gaat je voorraad langer mee

Minder speciaal speciaalbier

In de afgelopen tien jaar is gebleken dat we steeds vaker een speciaalbiertje kiezen in plaats van een pils. In 2019 groeide de categorie met 3,6%. De brouwers vermoeden niet dat speciaalbier groter wordt dan pils, maar toch wordt het steeds meer gekocht. Inmiddels zijn er al meer dan 2000 speciaalbieren op de markt. Omdat er steeds steeds meer alcoholvrij bier wordt gedronken zijn er ook veel speciaalbieren alcoholvrij te verkrijgen. Kortom, de keuze is ruim. Dat heb je vast zelf ook gemerkt in de supermarkt: het schap met speciaalbieren is bijna net zo groot als het schap met pils. Ook de bierkaarten in de horeca worden steeds uitgebreider.

Thuis je eigen bierproeverij: hoe doe je dat goed?

Welk speciaalbier kies je eigenlijk met zo’n groot aanbod? Je kunt alle etiketten op de flesjes lezen of een willekeurig biertje pakken. Dat kost veel tijd of de willekeurige keuze was toch niet zo’n goed idee en smaakt niet lekker. Een ander leuk idee om nieuwe speciaalbieren te ontdekken is een bier adventskalender. Zo kun je in December elke dag een nieuw biertje drinken van 24 verschillende brouwerijen. Terwijl jij geniet van het biertje, vertelt de brouwer in een video hoe het gebrouwen is. Het is ook nog eens een leuk om jezelf mee te verwennen tijdens de feestdagen. Je probeert niet alleen nieuwe bieren, maar het scheelt ook nog eens een hoop keuzestress in de supermarkt of slijterij.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Superstrakke Gaby Blaaser laat zich van top tot teen filmen in sportpakje

Gaby Blaaser laat zien dat ze graag sport, maar wel in super strakke merk outfits die haar ondersteunen in vele squats, deadlifts en andere oefeningen. Maar de outfit doet nog meer voor deze athlete.

Foto: Marlijn Weerdenburg staat met rug tegen muur in zeer gewaagde jurk

Marlijn Weerdenburg mocht zingen in Het Concertgebouw in Amsterdam. Dat betekent dat Marlijn een mooie jurk moest aantrekken. De blondine heeft een prachtige galajurk uit de kast getrokken die zelfs een tikkeltje gewaagd is!

Foto: Maan de Steenwinkel heeft het zwaar op bloedheet strand

Maan de Steenwinkel heeft het enorm zwaar in de hitte. De altijd levenslustige Maan wil niet ‘gewoon een beetje leven’, maar moet het vanwege de verzengende hitte deze keer houden bij slechts een ‘beetje leven’.