Waarom we tegenwoordig steeds vaker voor speciaalbier kiezen

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Wij Nederlanders zijn echte bierdrinkers. De gemiddelde Nederlander drinkt dan ook 79,3 liter bier per jaar en een steeds groter deel daarvan is speciaalbier. Dat is niet gek, want als je voor het bierschap in de supermarkt of slijterij staat zien al die speciaalbiertjes er wel heel interessant uit. 

Wat maakt speciaalbier speciaal?

Simpelweg is speciaalbier ‘speciaal’ omdat het een smaakje heeft. In begin jaren ’80 heeft speciaalbier pas de interesse van de consument gewekt. Daarvoor werden er wel al witbieren en stouts gebrouwd, maar pils had toch de voorkeur. Later in de jaren ’80 werden speciaalbieren grootschaliger op de markt gebracht, omdat de belangstelling ernaar toch  toenam. Ze zijn te verkrijgen in zoete, fruitige, bittere, krachtige en soepele smaken. De meest bekende soorten speciaalbier zijn blond, dubbel, tripel, IPA en stout. Omdat er zo veel verschillende brouwerijen zijn die elk op een andere manier brouwen, smaakt geen enkel speciaalbiertje hetzelfde.

Lees ook: Drankliefhebbers opgelet: met deze lifehack gaat je voorraad langer mee

Minder speciaal speciaalbier

In de afgelopen tien jaar is gebleken dat we steeds vaker een speciaalbiertje kiezen in plaats van een pils. In 2019 groeide de categorie met 3,6%. De brouwers vermoeden niet dat speciaalbier groter wordt dan pils, maar toch wordt het steeds meer gekocht. Inmiddels zijn er al meer dan 2000 speciaalbieren op de markt. Omdat er steeds steeds meer alcoholvrij bier wordt gedronken zijn er ook veel speciaalbieren alcoholvrij te verkrijgen. Kortom, de keuze is ruim. Dat heb je vast zelf ook gemerkt in de supermarkt: het schap met speciaalbieren is bijna net zo groot als het schap met pils. Ook de bierkaarten in de horeca worden steeds uitgebreider.

Thuis je eigen bierproeverij: hoe doe je dat goed?

Welk speciaalbier kies je eigenlijk met zo’n groot aanbod? Je kunt alle etiketten op de flesjes lezen of een willekeurig biertje pakken. Dat kost veel tijd of de willekeurige keuze was toch niet zo’n goed idee en smaakt niet lekker. Een ander leuk idee om nieuwe speciaalbieren te ontdekken is een bier adventskalender. Zo kun je in December elke dag een nieuw biertje drinken van 24 verschillende brouwerijen. Terwijl jij geniet van het biertje, vertelt de brouwer in een video hoe het gebrouwen is. Het is ook nog eens een leuk om jezelf mee te verwennen tijdens de feestdagen. Je probeert niet alleen nieuwe bieren, maar het scheelt ook nog eens een hoop keuzestress in de supermarkt of slijterij.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Foto: Marco Borsato probeerde deze knappe dame te chanteren bij The Voice

Marco Borsato is net vrijgesproken van een aangifte tegen hem voor zijn gedrag bij The Voice. Lang kan hij echter niet van zijn rust genieten, want de volgende dame die hij op smerige wijze zou hebben misleid heeft zich gemeld..

Marijn Kuipers geeft geeft uitleg bij rood achterwerk met heerlijke video

De prachtige Marijn Kuipers heeft een nieuwe video online gezet waar haar volgers natuurlijk enorm van smullen. 

Video: Hélène Hendriks laat intiem lichaamsdeel aan Merel Ek zien

Tijdens de HLF8 uitzending haalt Hélène Hendriks uit het niets een intiem lichaamsdeel te voorschijn en vraagt ze aan Merel EK om er even nauwkeurig naar te kijken!