Vochtprobleem in huis oplossen: 3 tips

Nieuws
dinsdag, 25 januari 2022 om 12:37
huis kopen bezichtigen
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlandse woningen over een ongezond binnenklimaat beschikt. Schokkende cijfers. Dat betekent immers ook dat heel veel mensen ziek worden door simpelweg in hun eigen huis te leven. Dat moet toch niet de bedoeling zijn. Daarom is het noodzakelijk dat mensen op de signalen leren te letten. De signalen die aantonen dat het met de luchtkwaliteit in huis slecht gesteld is. Een slechte luchtkwaliteit heeft vaak te maken met een disbalans in het vochtpeil in huis. Mede door de talloze isolerende maatregelen die landelijk ingevoerd worden, zien we dat woningen steeds vochtiger worden. Als het vochtig in huis is, kan dit enorm veel gevolgen hebben voor de gezondheid.
Vocht is dé voedingsbodem voor schimmels. Wanneer het te lang té vochtig is, zal dit leiden tot enorme schimmelhaarden in huis. Die schadelijke stoffen adem je vervolgens dagelijks in. Dat leidt mogelijk tot luchtwegproblemen, een slechte weerstand, chronische verkoudheid en andere gezondheidsproblematiek. Genoeg reden dus om dit te voorkomen. Maar hoe los je het vochtprobleem in huis op? Wij zetten 3 tips op een rijtje.

1. Zorg voor voldoende ventilatie

Onvoldoende ventilatie is de belangrijkste oorzaak van vochtproblemen in huis. Daarom is het van essentieel belang om hier eerst naar te kijken. Veel mensen geloven dat een raampje openzetten voldoende is om in huis te ventileren. Niets is minder waar. Voorheen was dit wellicht het geval, omdat de woning zelf al flink ventileerde door naden en kieren tussen ramen, deuren en in de muren. Doordat woningen steeds beter zijn geïsoleerd, zijn ze als het ware luchtdicht geworden. Hierdoor is de noodzaak om goed te ventileren nóg groter geworden. Enkel een raampje openzetten is niet meer voldoende. Mechanische ventilatie is vrijwel onmisbaar. Zorg er voor dat dit ventilatiesysteem nooit uitgeschakeld wordt en dat deze eventueel manueel omhoog gezet kan worden tijdens het koken of douchen. Dit is de beste manier om het vochtprobleem voor eens en voor altijd te verhelpen.

2. Voorkom lekkages

In sommige situaties wordt het vochtprobleem veroorzaakt door een lekkage. Hierdoor kunnen plafonds en muren heel vochtig worden en daardoor is het zelfs mogelijk dat de verf op de muren of het behang beschadigd raakt. Daarnaast kunnen er schimmelhaarden ontstaan wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen. Voorkom lekkages zoveel mogelijk door goed onderhoud aan de woning te verrichten. Denk bijvoorbeeld aan het legen van de dakgoten en het controleren van de afvoeren.

3. Zorg voor goede afzuiging in de keuken en de badkamer

De badkamer en de keuken zijn de meest vochtige ruimtes in de woning. Daarom is het belangrijk dat hier goede afzuiging beschikbaar is. Zo kan het vocht zo snel mogelijk worden afgevoerd en kan dit verder niet leiden tot grote problemen. Je herkent een vochtprobleem in de keuken en de badkamer al snel doordat er veel condens ontstaat en de muren en het plafond erg vochtig worden. Een beetje condens is niet erg, maar het moet niet leiden tot vochtige wanden en plafonds. In dat geval moet er snel gekeken worden naar betere afzuiging.