Star Wars - The Rise of the Monopoly

Nieuws
woensdag, 18 december 2019 om 4:00
starwars
Ook in 2019 kunnen we de laatste maand van het jaar niet afsluiten zonder een nieuwe Star Wars-film. Het derde deel van de derde trilogie gaat het scifi epos dan eindelijk afsluiten.
Na meer dan veertig jaar is de rek nog niet uit het Star Wars -universum. Althans, als je Disney mag geloven. Zo móét het bedrijf ook wel denken, want ze hebben maar liefst 4 miljard dollar neergeteld voor de rechten van Star Wars . Dat geld moet natuurlijk terugverdiend worden. En hoe zorg je ervoor dat je de investering terugkrijgt uit die geliefde filmreeks?

Drie trilogieën

Nou ja, geliefd. De trilogie uit 1977 zeker. Dit waren jarenlang de meest succesvolle films aller tijden. Maar de zogenoemde prequels (voorlopers) uit 1999 niet bepaald. Bedenker van de films George Lucas, zette er na het falen van de tweede trilogie een punt achter en beloofde plechtig hierna met z'n tengels ervan af te blijven. De verwachting dat er ooit meer films zouden was erg laag, zo niet ongewild. In ieder geval niet met George Lucas aan het stuur. Dus als je het zo bekijkt, is het een slimme investering van Disney. De tijd was rijp. De nieuwe films hoeven alleen minder slecht te zijn dan de prequels.
Disney maakt namelijk geen films omdat ze zichzelf artistiek willen uitdrukken. Nee, er moet geld verdiend worden. Als een leeuwenkoning moet de markt veroverd worden tot ze de enige zijn en we niet meer om hen heen kunnen. Niet alleen Star Wars en Lucasfilm werd overgenomen, ook 21th Century Fox moest eraan geloven. De studio achter onder andere de Marvel-films en The Simpsons werd voor 63 miljard euro overgekocht. Wat het gras onder de voeten van Netflix wegmaaide, want Disney wilde ook aan het streamen gaan. De Marvel-films verdwenen van Netflix en merk Disney stond weer iets sterker in de markt. Wachtend in springhouding op de volgende prooi.

Maak de nerds niet boos

Deze agressieve strategie is ook aan de Star Wars films af te zien. Disney doet namelijk niet aan kunst. Maar benadert de franchise met een cynisme waar Maarten van Rossem nog een puntje aan kan zuigen. The Force Awakens uit 2015 leek wel heel erg op de allereerste film A New Hope. Oftewel: vertel het verhaal opnieuw, maar dan net iets ander. Gooi er een paar grappige robots in, haal je originele sterren zoals Harrison Ford en Carrie Fisher van zolder en men gaat het zien puur op basis van nostalgie. Met het vervolg The Last Jedi lieten ze de teugels wat vieren en lieten regisseur Rian Johnson iets anders proberen. Wat hem een lading kritiek opleverde.
Een aantal keuzes werd door die hard-fans namelijk niet gewaardeerd. De epische conclusie van The Force Awakens waar Rey, in een dramatische scene, kluizenaar Luke Skywalker zijn lightsaber aanbiedt, wordt in The Last Jedi teniet gedaan. Hij mietert de aangeboden lightsaber zonder pardon achter hem neer. Komisch, maar fans vroegen zich af waarom ze de films kijken. De film zelf neemt het verhaal niet eens serieus.

Maar toch

Dan de laatste film. The Rise of Skywalker. De grootse conclusie. Regisseur van de The Force Awakens, J.J. Abrams is weer terug en gaat zeer waarschijnlijk vooral een veilig verhaal leveren. Risico's nemen is niet goed voor de aandelen en er moeten speeltjes verkocht worden. De franchise moet in leven blijven en zal tot het einde der tijden uitgemolken worden. Van een Obi Wan-serie tot computerspellen. Tot er niets meer van over is. Wacht, een serie over het enige goede personage uit de prequels, Obi Wan Kenobi? Met Ewan McGregor in de hoofdrol? Oké, we blijven nog even kijken.