Expeditie Robinson op z’n kop na bizarre proef

Auteur: 

Datum: 

Categorie:
Vrouwen aan het kruis tijdens de halve finale

Het had een hoogtepunt moeten worden in tv-land dit jaar: het jubileumseizoen van Expeditie Robinson. In werkelijkheid is het seizoen verre van interessant. Met als dieptepunt het voortijdig verklappen van de finalisten.

We hebben het wel een beetje te doen met de arme ziel die op zondagochtend het reclameblok van RTL4 ingepland had. Tot grote schrik van tv-kijkend Nederland en Peter van der Vorst, waren de drie finalisten prominent in beeld gekomen. Was niet erg, zo verzekerde RTL ons, want de proeven waren spannend genoeg om deze gigantische spoiler op de koop toe te nemen. De kijkcijfers gaven ze gelijk, maar na het kijken van de aflevering voel je je leger dan de woorden van Akwasi.

Van zero naar hero

Een van de grote teleurstellingen is dat we op voorhand al wisten dat Mariana de Expeditie ging verlaten. Waar de excentrieke deelneemster in het begin nog gezien werd als een ware feniks, ontpopte ze zich gaandeweg tot een favoriet van een groot deel van de kijkers. Mariana zat vol met streken en liep meermaals enkele kilometers – in plaats van stappen – voor op haar medekandidaten.

Maar we moeten wel accepteren dat deze powervrouw een plek in de finale niet verdiende: het enige dat ze dit seizoen gewonnen heeft, zijn de harten van vele Nederlanders. En dat in een seizoen waar vrouwen zoals Yvette Broch, Fien Vermeulen en Eva Koreman meedoen. Maar echt strijden om de titel, dat zat er vanaf het begin niet in voor de sluwe Mariana.

Eva kan niet scoren, man

De andere afvaller van de halve finale is Eva Koreman. RTL had niet gelogen dat de proef spannend was, want het leek er lange tijd op dat de strijd om de finale juist tussen Eva en Mariana ging. Eva wist zich als eerste los te vechten van het kruis; begon als eerste met een fikkie stoken en mocht zelfs nog een poging wagen tot de eindsprint. Maar het heeft niet mogen baten. Kan gebeuren, zou je zeggen, maar de manier waarop dit alles tot stand kwam, is wel erg opmerkelijk. Zou Eva daar een Ezelsbruggetje voor hebben?

Duindorpse taferelen

Shary-An was dit seizoen al niet onomstreden. Zo solliciteerde ze al naar valsspeler-eiland en ontpopte ze zich tot tasjesdief. Maar deze aflevering schreef ze een nieuwe skill op haar conto: fikkie stoken.

Plots snappen we waar de vonkenregen in Scheveningen vorig jaar vandaag kwam. We kregen vorige week al een klein voorproefje; waar Shary-An liet zien hoe behendig ze een houten toren in kon klimmen. Zoiets kun je wel aan de Haagse zangeres overlaten: die heeft al jarenlange ervaring met vreugdevuren.

Maar ook met de vuursteen blijkt ze bijzonder kundig. Binnen no-time stond de boel in de hens en was de party lit. Op een gematigd looptempo kon ze op weg naar de twee grote X’en, waar haar mede-finalisten op haar stonden te wachten. En daarmee werd het trio dat in de finale gaat strijden om de winst ook officieel bekend. Na Hugo Kennis en Eva Cleven, voegt Shary-An zich nu ook bij het finalisten-trio. Tijd voor vuurwerk.

Expeditie

Tot slot kijken we vast vooruit naar het volgende decennium van Expeditie Robinson. Nu blijkt dat het spelletje wel een beetje gespeeld is, en de sterkste en meest interessante kandidaten vaak voortijdig naar huis gebonjourd worden, lijkt het nodig om het format toch maar eens op de schop te doen. Met het wegvallen van reality-tv op RTL lijkt dit hèt moment voor een nieuwe cross-over.

Wellicht kunnen we voor de komende 10 seizoenen de onbewoonde eilanden volgooien met dorstige singles: Temptation Robinson. Op finalisten-eiland krijgen ze dan een luxe bed waar ze samen in mogen vertoeven. En de verliezer, op duivels-eiland? Die mag hopen dat er een volleybal aanspoelt.

Laatste nieuws

Aanlokkelijke Jutta Leerdam toont trots haar nieuwe glimmertje

Jutta Leerdam is ontzettend blij met haar nieuwe medaille. En dat moet online natuurlijk wel even gevierd worden met een mooie foto.

Emma Heesters laat haar fans ontzettend diep naar binnen kijken

Zangeres Emma Heesters heeft met haar nieuwe video maar weer aangetoond dat ze meer kan dan alleen maar mooi zingen. 

Deze nieuwe beelden van House of the Dragon seizoen 2 dwingen fans nú al tot een keuze

De nieuwe trailer van seizoen 2 van House of the Dragon staat online. De vraag die centraal staat: Aan wiens kant sta jij dit seizoen?