Ron Jans mag vandaag vrijuit meezingen

Het waren geen leuke weken voor voetbaltrainer Ron Jans. De 61-jarige Nederlander nam ontslag bij de Amerikaanse voetbalclub FC Cincinnati nadat hij een nummer had meegezongen met het ‘n-woord’ daarin. Wanneer hij dat vandaag, op de dag van de muziekvrijheid, zou doen, had dat wellicht minder impact gehad.

Dat er een dag van de muziekvrijheid is, mag misschien een verrassing zijn. De vrije klanken en zweverige teksten zijn in onze samenleving misschien vanzelfsprekend, maar in sommige landen op deze aardkloot wordt niet alleen het internet gecensureerd. In deze gebieden worden er ook grenzen gesteld aan ‘muzikale uitingen’.

‘Racist’ Ron moest weg

Neem bijvoorbeeld de Verenigde Staten van Amerika. Dit land wordt dan wel als ‘hét vrijheidsland’ gelabeld, als blanke man kan de muziekindustrie een donkere wereld zijn. Daar kan Nederlander Ron Jans als geen ander over meepraten. De 61-jarige voetbaltrainer was het afgelopen jaar actief in de hoogste Amerikaanse voetbaldivisie (Major League Soccer), maar zag dat avontuur plotseling ten einde komen.

De Hollandse allemansvriend was zich van geen kwaad bewust toen hij op een andere dag dan 3 maart het ‘n-woord’ (n***r) in de mond nam. Dat leverde hem een officiële aanklacht op bij de KNVB van Amerika, waarna Jans zijn contract inleverde.

Beste tijd voor karaoke

Hij was hier waarschijnlijk niet van bewust, maar op het moment dat de beste man een aantal weken had gewacht om zijn karaoke-skills te showen, was dit voorval wellicht heel anders afgelopen. De internationale dag van de muziekvrijheid richt zich er namelijk op dat je geen blad voor je mond hoeft te nemen. Je kan, ongeacht wie je bent, hoe je eruit ziet of wat je doet met je negen-tot-vijf-mentaliteit doet, zingen wat je wil.

Of de mensen in Amerika deze dag net zo hoog inschalen als de Friezen, Koerden, Oeigoeren en Limburgers is nog maar de vraag. In dat land ligt de racisme-discussie onder een nóg groter vergrootglas dan tijdens het zwartepieten in Nederland en is het een ongeschreven regel dat een blank iemand het ‘n-woord’ niet in de mond neemt. Krijg je anders problemen? Most Def. 

Vorig artikel4x coronavirus-proof-groeten
Volgend artikelPatricia Paay ‘zeikt’ over Lil’ Kleine