[caption id="attachment_59362" align="aligncenter" width="696"]
Een man is onlangs veroordeeld tot 40 uur taakstraf voor het beledigen van koningin Máxima. Terwijl politieagenten een bekeuring aan het uitschrijven waren, beledigde hij de koningin met termen die je normaal uitkraamt wanneer je je teen stoot.
Op het moment dat ze vertelden dat dit strafbaar was, herhaalde hij de beledigingen stug nog een paar keer. Dat hij zijn hart wilde luchten over de koningin is hem dus duur komen te staan. Want Nederland is niet schuw in het vertellen wat we wel en niet mogen, gezien de volgende voorbeelden.
Als 40 uur taakstraf voor harde woorden over de koningin al veel klinkt, dan is 2250 euro boete voor een blaffende hond stapje erger. Rotterdam heeft namelijk een blafverbod. Het gekef en geblaf van honden in Rotterdam is blijkbaar zo erg dat de gemeente dit apart in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) heeft opgenomen.
Wel wordt er gespecificeerd dat het 'aanhoudend geblaf of gejank' wat strafbaar is. Dus blaft je chihuahua één keertje, dan laten ze het varen in de havenstad. Maar twee keer, of drie? 130 euro in je muil! Oplopend per blaf tot 2250 euro. Over gejank gesproken, kunnen huilbaby's dan ook een boete verwachten?
Ben je gescheiden en blij van je schoonfamilie af te zijn? Slecht nieuws. Voor de wet blijft een schoonmoeder voor altijd een schoonmoeder. Onder het zogenoemde aanverwantschap ga je met een huwelijk niet alleen een relatie met je geliefde aan, maar ook met haar familie. Dit heeft te maken met erfrecht en bijvoorbeeld alimentatie.
Maar als de relatie niet meer werkt en je uit elkaar gaat, verbreekt dit niet het aanverwantschap. Wat dus betekent dat je nooit van je schoonmoeder afkomt. Eén voordeel, het betekent wel dat je schoonmoeder niet verplicht kan worden tegen je te getuigen, mocht dat ooit het geval zijn. Je weet maar nooit.
Dagje door het bos gelopen en heeft je (natuurlijk niet-blaffende) hond een mooie tak gevonden? Helaas, die mag je niet meenemen. Het is namelijk strafbaar in Nederland om te sprokkelen. Het valt volgens de wet onder stroperij. Daar blijft het overigens niet bij.
Niets in de natuur is van jou, want dit verbod geldt ook voor: klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin en nog veel meer . Dus na een wandeling door het bos is het verstandig heel goed onder de schoenen checken of er niet wat klei aan de zolen kleeft, want op stroperij staat een maximale gevangenisstraf van een maand en/of een boete van 4100 euro.
Het is voor de wet verboden om in een kroeg iemand dronken te voeren. Dat lees je goed. Een barman mag volgens de wet zijn werk eigenlijk helemaal niet doen. Het is alsof een vrachtwagenchauffeur die niet de weg op mag. Een chirurg die niet mag opereren. Een voetballer die niet mag scoren. Toch staat het echt in de wet.
Iets genuanceerder: dit gaat vooral over 'doorschenken'. Reeds beschonken mensen mogen niet nog meer dronken gevoerd worden. Waar de grens ligt, is aan de barman. Maar om het nog iets moeilijker te maken, bepaalt de wet dat er überhaupt geen dronken bezoekers aanwezig mogen zijn in een horecagelegenheid.
Zo'n belachelijke wet wordt toch niet nageleefd, zou je denken. Jawel hoor. In 2007 kreeg een barman een werkstraf van 120 uur opgelegd voor het dronken voeren van zijn caféklant. Hij schonk de, al dronken man, 4 keer de zogenoemde Jezusklappen. Wat is dat, horen we jullie vragen? Het is een mix van whisky, strohrum, Martini, sambuca, Jägermeister en citroenjenever. Oké, misschien verdient die onheilige mix eigenlijk wel straf.