Het leek ooit zo ver weg, maar het is goed mogelijk dat we ergens in ons leven nog de eerste bemande vlucht naar mars mee gaan maken. Super vet! En dat allemaal dankzij deze handige robot. Maak kennis met de Perserverance!
De Perserverance werd iets meer dan een maand geleden ingezet op de barre landschappen van Mars. Daar maakt het foto’s en videobeelden en neemt het audio op, zodat we hier op aarde een beter beeld krijgen van de rode planeet. Ook bereidt Perserverance de eerste vlucht op Mars voor, verzamelt het samples om mee te nemen naar de aarde en doet het een hoop wetenschappelijke testen. Een deel van die testen zijn dus bedoeld om te kijken of we een persoon naar Mars kunnen sturen.
Lees ook: Zo gaan casino’s er in de toekomst uitzien
Een spannende landing
NASA heeft direct na zijn aankomst op Mars beelden van de landing vrijgegeven en dat ziet er heel indrukwekkend uit. Er zijn nog nooit eerder beelden van zo’n landing gemaakt. Dat maakt dit experiment nog extra bijzonder. Op de video zijn de laatste elf kilometer van de landing van Perserverance te zien. De rode planeet komt steeds dichterbij tot uiteindelijk het spannende moment komt en de robot land op het oppervlakte van Mars.
Leven op Mars
De eerste weken is voornamelijk gekeken of Perserverance zijn werk een beetje naar behoren uit kan voeren. Alle apparatuur is getest en er zijn een hoop proefritten gemaakt om te controleren of de robot goed werkt. Ook is de software geüpdatet om alles goed te laten verlopen. De Perserverance is dus nu een hightech meesterwerk, uitgerust om de barre planeet te overleven.
De komende twee jaar boort de robot naar bodemmonsters en gaat aan de slag met meet apparatuur. Dit kleine mannetje gaat een grote stap zetten voor de mens, want als al zijn onderzoek goed verloopt weten we of er leven op Mars mogelijk is en waarschijnlijk hoe we als mens daar kunnen overleven. Reizen naar Mars is dan geen sciencefiction droom meer, maar net zo gewoon als een vakantie naar Bali. Nog even en Total Recall zou dus een documentaire kunnen zijn.
Eerste dronevlucht op Mars
Nog voor de zomer komt er nog een enorme mijlpaal aan voor de Perserverance. Zijn eerste grote taak is om zijn kleine drone maatje in de lucht te krijgen. De 1,8 kilo wegende helikopter, Ingenuity genaamd, zal hij worden ingezet om een paar korte demonstratievluchten te maken. Als Ingenuity goed presteert, zouden toekomstige Marsmissies meer drones kunnen bevatten, wat het makkelijker maakt om de planeet te onderzoeken en te verkennen. En hoe makkelijker dat is, des te eerder we voet op Mars kunnen zetten!
Een maand op Mars
Na ongeveer een maand op de rode planeet moet er toch al wat meer bekend zijn over leven op Mars. Wanneer kun je nou een tocket gaan boeken voor die raket. Dat kan nog even duren, want in de eerste 30 dagen zijn er nog geen tekenen van leven gevonden. Wel laten de verschillende rotsen rond de landingsplaats iets bijzonders zien. Die zijn namelijk gevormd door wind en water. Wetenschappers hebben vastgesteld dat verschillende rotsen lijken op vulkanisch gesteente op aarde, en dat wind en water sommige rotsen hebben geërodeerd. Dat zijn mooie vondsten, want het impliceert dat het klimaat op Mars vergelijkbaar was met het klimaat op aarde en dat er dus leven mogelijk kan zijn. Ook was er onlangs een andere leuke update, de robot heeft een geluidsfragment teruggestuurd. Nu kan je dus luisteren hoe het klinkt als je een rondrit neemt op Mars.