Veel mensen in Nederland houden niet van het koude weer en schaffen vloerverwarming aan. Maar hoe ga je daar nou het beste mee om?
Vloervermaning kan behoorlijk veel energie gebruiken. Maar voor de mensen die vloerverwarming aanschaffen lijkt dat geen probleem te zijn. Maar hoe beperk je nou het energieverbruik zonder in de kou te hoeven zitten? Daar lijken veel mensen nog niet heel bewust mee om te gaan en dat is zonde. Want overmatig energiegebruik is al een groot probleem!
Zo beperk je het energieverbruik van je vloerverwarming maar blijf je toch warm
Vloerverwarming is erg populair in Nederland. Je kan doormiddel van vloerverwarming de temperatuur in je huis nauwkeurig regelen en instellen. Tegenwoordig kan je vaak ook goed instellen wanneer de verwarming uit- en aanstaat. Dit kan je weer energiekosten schelen, vooral wanneer je niet thuis bent. Door je huis goed te isoleren hoeft de verwarming ook minder hard te werken om de temperatuur op pijl te houden. Wat ook handig is om alleen te verwarmen waar je het nodig hebt. Sluit dus goed de deuren van de ruimtes die niet verwarmd worden. En zo door wat kleine dingen toe te passen hoef je toch minder energie te gebruiken voor je vloerverwarming.
Wat te doen met vloerverwarming als je het huis verlaat?
Er ontstaan altijd veel vragen omtrent het juist gebruiken van vloerverwarming. Veel mensen zetten ’s nachts de vloerverwarming uit. Echter wordt er aangeraden om dan juist de vloerverwarming wat lager te zetten. Dit zal minder energie kosten dan iedere keer de vloerverwarming weer helemaal opnieuw moeten laten opwarmen. Maar gaat u op vakantie dan is het wel verstandig om de vloerverwarming volledig uit te schakelen. Maar in de winter wordt dit alsnog afgeraden. Dan kan je beter altijd de vloerverwarming wat lager zetten in plaats van helemaal uit te schakelen. Veel mensen denken dat het financieel voordelig is om de vloerverwarming af en toe uit te zetten. Maar vaak is dit niet het geval. Als je de vloerverwarming dan weer aanzet kost het namelijk weer heel veel energie om de temperatuur weer op pijl te krijgen.
De verschillen in het warm houden van je huis: toen en nu
Als je kijkt naar hoe je vroeger het huis warm moest houden vergeleken met nu er heel veel veranderd. Vroeger gebruikte men vaak een kachel of openhaard. Nu zetten we vaak gewoon de verwarming aan. Dit is niet alleen efficiënter maar kost ons ook veel minder moeite. Een hele grote verandering is de isolatie van huizen. Huizen worden tegenwoordig vele male beter geïsoleerd in vergelijking met vroeger. Dit zorgt ervoor dat de warmte langer binnen blijft. Deze veranderingen zijn vooral ontstaan door het bewuster worden over de problemen rondom natuur en milieu.