Jongeren blijken niet heel slim, maar ‘Jan houdt hoop’

Auteur: 

Datum: 

Categorie:
jan houd op

Zonder zijn bekende koffiemok, maar mét lekker warme trui, zien we Jan de Hoop na 30 jaar Ontbijtnieuws ineens als quizmaster. Voor de mensen die het niet gezien hebben: ‘Jan houdt hoop’ is een spelshow op RTL waar Jan de Hoop de algemene kennis test van jongeren. Het lijkt een beetje op een nieuwe versie van Lekker slim, het programma waarmee Britt Dekker ooit bekend werd. Alleen dan met minder mooie vrouwen en meer Jan de Hoop. Een verbetering? Dat mogen jullie zelf bepalen.

Sowieso geen social media

Het begon al lekker. In de intro bevestigd Jan nog even dat jongeren niets anders doen dan op hun mobiel zitten. Hij probeert daarmee een beetje lage verwachtingen te scheppen zodat we allemaal verbaasd zijn over hoe slim de jongeren eigenlijk overkomen. Nou Jan, wij hebben voornamelijk heel hard gelachen.

De kandidaten ogen vanaf punt één al niet superslim. We hebben de besties, de dames uit Zwijndrecht – Waar, na deze uitzending niemand meer wil wonen – en de internationale collega’s. In dat laatste team zit een social media expert. Hij weet alleen niet wie Mark Zuckerberg is. Op de vraag wat Mark heeft opgericht luidt zijn heldere mening ‘Nou, het is sowieso geen social media platform’. Lekker gewerkt .

Jennifer

We werden wel een beetje verliefd op Jennifer, de Zwijndrechtse schone met een flinke dosis zelfspot. Halverwege het programma probeert ze vergeefs haar vriendin uit te leggen aan hoeveel landen Nederland, bij het Drielandenpunt, grenst. Het DRIElandenpunt. Oké, ze vergeet dan even dat je Nederland zelf niet moet meetellen in je antwoord, maar dat foutje hadden we allemaal kunnen maken. Stoer is ze wel, ze vertelde namelijk dat ze ooit met haar ski’s een berg van 1600 kilometer heeft beklommen. En nee, dat is geen typefout.

De eerste tussenstand is overzichtelijk, want alle teams hebben nog niet gescoord. Dat maken ze goed door de volgende rondes ook bagger slecht te scoren. Jennifer blijft door de aflevering heen wel leuk om naar te kijken. Deze dame zien we graag vaker terug Jan.

Plaatsvervangende schaamte

De spanning wordt doorbroken door een kijkje in Jans achtertuin en het bakken van een eitje. Met een bakje koffie natuurlijk. Wij weten ook niet waarom. Vervolgens test Jan de kennis van jongeren op straat. Een van de jongeren denkt dat Duitsland bij de Benelux hoort. Jennifers vriendin schreeuwt in ongeloof ‘Jezus, dat ze dat niet weten zeg’. Leuk stukje tv, want aan hoeveel landen grensde Nederland nou al weer? Jennifer kijkt snel weg van haar vriendin. Geen zorgen Jenny, je bent niet de enige die zich schaamt.

Het grappige is dat alle teams wel heel analytisch te werk gaan. Aan de hand van allerlei randzaken proberen ze er achter te komen wat de antwoorden kunnen zijn: wat iemand draagt of vasthoud, woorden associëren en vertalen, vergelijkingen maken. Dus compleet achterlijk zijn ze ook weer niet, alleen niet zo snugger. Helaas testen we geen IQ, maar algemene kennis. En die blijkt dan toch een stuk minder algemeen dan we dachten.

Jan houdt zelfspot

De kennis van de ouderen over jongerencultuur wordt ook even getest. En die valt eigenlijk wel mee. Jan pakt deze categorie aan om even wat meer van zijn humoristische kant te laten zien met gesprekken als “Kijk je weleens naar het nieuws?” “Alleen naar jou Jan” “In de camera alsjeblieft” of weglopen wanneer een vrouw zegt dat haar favoriete nieuwszender helaas NPO 1 is.

And the winner is

Onder het motto iedereen is een winnaar mogen aan het einde alle kandidaten een prijs uitzoeken. Hoe beter je scoort, des te beter je prijs. Dat maakt het programma best uniek, aangezien meedoen hier letterlijk belangrijker is dan winnen.

Onze liefste Jennifer gaat er, ondanks haar iets minder slimme vriendin, met de duurste prijzen vandoor. Ze is met een van de prijzen wel heel gelukkig: “30 jaar! geef die botox maar” gooit ze eruit. Jennifer, geloof ons, dat heb jij helemaal niet nodig. Jan was ook heel blij met je, want dankzij jou, liefste Jennifer, houdt Jan voorlopig hoop.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Video: Deze bekende Nederlanders zitten stiekem in Eurovisie-clip ‘Europapa’ van Joost Klein

Joost Klein heeft eindelijk zijn nieuwe clip laten zien en die zit vol bekende koppen. Deze mensen doen allemaal mee. 

Quincy Promes vermaakt zich prima in Rusland: dit is zijn beeldschone nieuwe vriendin

Quincy Promes vliegt soms naar dubai om zijn vriendin, rapper Dreamdoll, te ontmoeten voor een paar wilde nachtjes.

Foto: Prachtige Kelly Piquet maakt Max Verstappen alvast warm in Bahrein

De seizoensstart van de F1 is in Bahrein. Kelly Piquet is aanwezig en max Verstappen geniet zo te zien met volle teugen.