Hoe dichtbij zijn we bij The Terminator?

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Eind vorig jaar ging de zesde film van The Terminator in première. De originele film uit 1984 voorspelde een toekomst waar de mens uitgeroeid zou worden door intelligente robots. Zo zou de mens slachtoffer worden van zijn eigen product. In de Volkskrant stond een artikel over het bewustzijn van internet. Daarom vraagt Mannenzaken zich begin 2020 eens af: hoe dicht bij die pijnlijke Terminator-dood zijn we eigenlijk?

arnold schwarzenegger
© Instagram Terminator

Met het stijgende marktaandeel van Tesla heeft Elon Musk zichzelf een enorme bonus beloofd. Als het bedrijf het komende half jaar minimaal 100 miljard waard blijft, dan kan Elon zo’n $370 miljoen aan aandelen laten uitbetalen. Daar zijn al die krenterige kleine bonusjes van de bankdirecteuren helemaal niets bij!

A.I.

Maar Elon Musk is niet alleen maar bezig met de marktwaarde van zijn bedrijf, zijn  elektrische autootjes of zijn satellieten. Als ’tech-goeroe’ houdt hij zich natuurlijk ook bezig met de ontwikkelingen in zijn eigen vakgebied. En één daarvan is artificiële intelligentie (A.I.). Dit is een tak van sport die zich bezighoudt met het scheppen van een kunstmatig verschijnsel mét eigen denkvermogen. Zoals de Tesla’s van Elon zelf. Die hebben ook kunstmatige intelligentie nodig om bijvoorbeeld zelf te kunnen rijden.

Dankzij A.I. kan Mr. Tesla straks zijn miljoenen opstrijken, maar hij is niet alleen maar een voorstander van de ‘zelflerende’ computers. Hij is namelijk ook erg bang voor kunstmatige intelligentie. Hij noemt het zelfs de ‘grootste existentiële bedreiging‘ voor de mens. Er komt namelijk een moment dat al die robots met kunstmatige intelligentie een stuk slimmer worden dan wij mensen. Het verschil zou zo groot kunnen worden, zegt hij, dat het te vergelijken is met het verschil tussen de intelligentie van een kat en een mens. Moet je nagaan dat de mens de kat al duizenden jaren domineert…. Nou, om het toch even rooskleurig te houden: het zorgt in ieder geval voor leuke kattenfilmpjes!

(Lees verder onder de video)

Sophia, de robot

Voorlopig hoeven we nog niet bang te zijn voor Terminators, maar eerder voor een defecte zelfrijdende auto met een nog te domme AI. Tóch zijn er wel al enkele ontwikkelingen die momenteel erg onschuldig lijken, maar in de toekomst zomaar eens een angstaanjagende gedaante kunnen aannemen. Zo bestaat er inmiddels de robot Sophia. Zij is ontwikkeld voor sociale doeleinden, bijvoorbeeld als gesprekspartner zijn voor oudere mensen in een bejaardentehuis. In 2004 was er de film I, Robot met Will Smith waarin er soortgelijke robots waren. Met ook als doeleinde om mensen te ondersteunen in hun dagelijkse leven. Kijkers van deze film weten inmiddels hoe dat is afgelopen.

Zonder een ‘robot-trauma’ op te lopen heeft Will Smith zichzelf, veertien jaar na zijn strijd tegen de kunstmatige intelligentie, opnieuw geconfronteerd met een slimme robot. Dit keer ging hij op date. Met robot Sophia.

(Lees verder onder de video)

Virtual Reality

De kans is groter dat we Terminators gaan tegenkomen in virtual reality. Het is aannemelijk dat er binnen afzienbare tijd een game gaat komen waarbij je écht het idee krijgt dat je je begeeft in een virtuele realiteit. Maar moet je dat willen, en hoe ver durven we te gaan met deze technologie?

Onlangs heeft een moeder in Zuid-Korea door virtual reality haar dochter opnieuw gezien. Drie jaar nadat ze was overleden! De moeder had speciale handschoenen en kon hierdoor haar overleden dochtertje zelfs aanraken. Dit allemaal gebeurde nota bene op de verjaardag van het meisje. Een gevalletje ongelofelijk maar waar.

Het is 2020, en er wordt steeds meer mogelijk, maar wat is nou het antwoord op de vraag ‘hoe dicht zijn we bij The Terminator?’ Ons antwoord: nog een paar jaar, als het volgende deel van de filmreeks uitkomt. Maar tot die tijd is de Terminator nog iets van de verre toekomst. Tenzij ze terugkomen….

Laatste nieuws

Beeldschone Amber Brantsen geniet intens op zonnige foto

Amber Brantsen heeft even een dagje vrij van haar werk bij Viaplay. En die brengt ze door in de volle zon. Natuurlijk maakt ze even een mooie foto.

Foto: Irene Schouten zet haar mooie meiden in voor zonnig vakantiekiekje

Irene Schouten heeft een welverdiende vakantie ingelast voor zichzelf. En tijdens die vakantie moet ze even haar mooie meiden laten zien!

Nicol Kremers deelt eerste foto’s van pikante betaalde website

Nicol Kremers van Massa Is Kassa heeft een nieuwe inkomstenbron. Ze gaat geld vragen aan haar fans voor bijzondere foto's.