Expeditie Robinson: dramatisch in plaats van drama

Nieuws
maandag, 16 december 2019 om 14:00
image template mz 29

Een enorme studio gevuld met live publiek. Een dwarsfluitist, een strijkorkest, Nicolette Kluijvers serious face . Vanaf minuut één werd duidelijk dat de grote finale van Expeditie Robinson een hele, hele epische show zou gaan worden. En toen viel die finale best tegen. Waar zijn de échte Robinsons gebleven?

Een vet idee hoor, zo'n liveshow. Maar ze hadden kunnen weten dat deze bombarie niet echt lekker matchte met de daadwerkelijke ontknoping. De beelden van het expeditie-eiland zijn namelijk maanden geleden al opgenomen en in elkaar geknipt. Ze wisten dus al dat de finaleaflevering een echte kneuzenkermis zou worden. En daar is geen slimme edit, opzwepende filmmuziek of spelregelaanpassing tegen opgewassen.

[caption id="attachment_56496" align="aligncenter" width="500"]

strijkers
Klassiek gevalletje ‘gladstrijken van eerder gemaakte blunders’ © RTL

Shary-An, Eva en Hugo

Zo'n dure show verdient een beter drietal finalisten. Het is echter niet de schuld van Hugo Kennis, Shary-An Nivillac en Eva Cleven . Deze finale-deceptie legt namelijk een dieper liggend probleem bloot: het gaat in Expeditie Robinson helemaal niet om wie de ' beste Robinson ' is. De proeven, die de kandidaten op vernuft, kracht, uithoudingsvermogen, mentale weerbaarheid en intelligentie testen, bepalen in veel gevallen niet wie het eiland moet verlaten. Op die manier kun je in de finale opgescheept zitten met een bedroevend zwakke puzzelaar, een slechte kanovaarder en belabberde scherpschutters.

[caption id="attachment_56497" align="aligncenter" width="500"]

Deze finale was als negentig minuten voetbal kijken zonder dat er maar één kans kwam. Een typische 0-0-wedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende. Technisch gezien kreeg de finale ook geen winnaar. Omdat ze na twee dagen filmen, uren tevergeefs puzzelen en honderden gemiste schoten nog steeds geen duidelijke nummer één hadden, werd Hugo maar tot 'Robinson' gekroond. Dat werd met luid gejuich ontvangen; eindelijk kon iedereen naar huis.

Verbeterpuntjes

Toch moet deze non-finale finale-aflevering de belletjes van de RTL-top opnieuw laten rinkelen. Want wat moet RTL doen om deze deceptie, volgend jaar te voorkomen? Het begint natuurlijk bij de kandidaten. De toevoeging van Tim Coronel was een schot in de roos van de casting dit jaar. Maar je kunt hem natuurlijk niet volgend jaar wéér mee laten doen. Daarom: zet zijn eeneiige tweelingbroer Tom Coronel in 2020 gewoon op dat eiland. Succes min of meer verzekerd.

[caption id="attachment_56498" align="aligncenter" width="500"]

Ook moeten ze Raymond 'Barney' van Barneveld proberen te strikken voor volgend seizoen. Hij zag het leven niet meer zitten na zijn uitschakeling op het WK darts. Nu hij met pensioen is, en duidelijk een beetje in de put zit, kan hij zo'n avontuur goed gebruiken. En je weet dan ook zeker dat er in ieder geval één kandidaat is die van een afstandje raak kan gooien.

[caption id="attachment_56499" align="aligncenter" width="500"]

barney
Trekt een paar weekjes Expeditie Barney uit zijn depressie? ©Nu.nl

Dat brengt ons bij de proeven. Maak er een échte uitputtingsslag van, en bindt er grote gevolgen aan vast. Donder je van die evenwichtsbalk? Helaas, je expeditie zit erop. Veertig keer misgegooid? Je ligt eruit. Zit je al een uur vast op een simpel rekensommetje? Meteen naar huis. Én op bijles. Twee falende finalisten? Geen winnaar!

Tot slot, RTL zou er goed aan doen de spelregels iets te versoepelen. Dit jaar probeerden meerdere kandidaten vals te spelen . Een spreekwoordelijk bochtje afsnijden tijdens een proef is niet zo spannend, maar de mogelijkheid om elkaars spullen te doorzoeken voegt wél iets toe. In de Amerikaanse variant gebeurt dit elk jaar. Het zorgt ervoor dat alle kandidaten getergd, gefocust en wantrouwig zijn. De perfecte ingrediënten voor sappig drama. En daar smullen ze van bij RTL.