Vijf seizoenen lang volgden we Carmen van Walraven, die na de dood van haar man, noodgedwongen maffiabaas werd. De serie werd vorige week succesvol afgesloten met Penoza: The Final Chapter. Daar kunnen sommige series wel wat van leren.
De Nederlandse misdaadserie Penoza was vanaf de start in 2010 meteen een succes en wordt gezien als een van beste Nederlandse series ooit gemaakt. Hoe sluit je zo’n succesvolle serie het beste af? Nou, met een film. Want daarmee kan je het lekker groots aanpakken. De leeftijdsgrens werd opgekrikt naar 16 jaar en ouder en zo mogen de makers het verhaal iets bloediger en gewelddadiger in beeld brengen. Wat Penoza geen windeieren legde. Op de première versloeg de film namelijk megahit Frozen 2 in bezoekersaantallen. Penoza is dan ook iets spannender dan de ijskoude kinderfilm. Of kwam iedereen voor Sigrid Ten Napel?
De serie was zelfs zo populair, dat de rechten aan verschillende landen zijn verkocht. Inclusief Amerika. En daar zitten ze wel verlegen om een serie met een bevredigend slotstuk. Want als je het aan Hollywood laat, melken ze een succesvolle serie volledig uit tot een schim van zijn vroegere zelf. Waardoor er na teveel seizoenen geen touw meer vast te knopen is aan het verhaal en de kijkers nooit een goed einde van het verhaal voorgeschoteld krijgen. De volgende series mogen, wat ons betreft, dan ook dezelfde behandeling als Penoza krijgen.
Game of Thrones
Het begon als één van de meest epische series ooit gemaakt. Groots, complex en diep. Vol politiek, intriges, twists, goed geschreven personages, geweld, bloed, en draken. Zoveel elementen om een goede serie te maken, dat kan niet misgaan. Zolang de schrijvers van de serie de boeken volgden, was er niets aan de hand. Maar na seizoen 6 ging de serie voorbij de boeken en daalde de kwaliteit gestaag. Met het dieptepunt de laatste aflevering. Dus wij stellen voor om de schrijver van de boeken, George R. R. Martin, achter de vodden te zitten. Zodra hij het verhaal afgerond heeft, proberen we het nog een keer. De seizoensfinale negeren we dan, nooit gebeurd. Zand erover. Poging twee wordt een epische film, die deze keer wel alle verhaallijnen goed afrondt. Met nog meer draken.
Dexter
Neem een goed concept: een seriemoordenaar die niet anders kan dan , maar dan voor zichzelf heeft bepaald alleen andere moordenaars te doden. En ga daar dan zo lang mee door dat de ideeën opraken, een ongeloofwaardig hoge aantal worden gepleegd, alle goede personages eraan gaan en de plottwists voorspelbaar. En als onze favoriete seriemoordenaar dan zijn oplossing vindt in houthakken, is de kous daarmee helemaal af.
In de film die wij voorstellen om de serie fatsoenlijk af te sluiten, komt Dexter terug. Na jaren als houthakker te hebben geleefd, is hij nu een expert geworden met de bijl. En deze keer is het menens! Hij zet een hockeymasker op, verandert zijn naam in Jason Voorhees en begint onschuldige tieners te vermoorden op een zomerkamp. Zo hebben we twee vliegen in één klap. Friday the 13th krijgt een nieuw leven en Dexter wordt met een knal afgesloten.
Heroes
Kennen we deze nog nog noooogg…. Voordat Marvel met Iron Man en z’n vrindjes het superheldengenre overnam, hadden we Heroes. “Save the cheerleader, save the world.” Een veelbelovende serie over mensen met superkrachten en hoe ze ermee omgaan. Seizoen twee werd door een schrijversstaking halverwege afgekapt. Wat funest was voor de rest van het verhaal. Seizoen 3 en 4 konden de problemen, die ontstonden door de staking, niet oplossen en de serie werd een niet te volgen zooitje. Terug naar de tekentafel ermee. Seizoen 3 en 4 zijn niet gebeurd. De final showdown met de slechterik Sylar wordt deze keer wel goed aangepakt. Een Avengers-style episch gevecht tussen de heroes, met in de hoofdrol onze favoriete heldin Hayden Panettiere.