De top-14 beste distilleerderijen van Schotland

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Schotland is uiteraard het land van de doedelzak, de kilts en de wereldberoemde Leprachaun. Het belangrijkste exportproduct is echter whisky. De goudgele drank vindt goed aftrek en menig man laat het zich goed smaken. Met ruim 100 distilleerderijen heeft Schotland een naam hoog te houden en voor menig man is de whisky dan ook de reden om juist hier vakantie te vieren.

De mooiste distilleerderijen van dit moment

Mocht het altijd al je droom zijn geweest om een bezoek te brengen aan Schotland en zo het perfecte excuus te hebben om eens echt te genieten van goede whisky, dan hebben we goed nieuws. Dankzij de zoekmachines weten we inmiddels wat de veertien meest ideale en geliefde distilleerderijen zijn. Op die manier is het wel heel eenvoudig om een waanzinnig mooie en indrukwekkende rondtocht langs de mooiste brouwerijen te plannen terwijl je in een van de leukste vakantiehuizen verblijft.

14. De Glenlivet distilleerderij, Ballindalloch
4.6 ★ op basis van 293 reviews
Voor de een is het een standaard whisky, zeg maar gerust een allemans vriend, maar voor de ander is het de perfecte whisky. Toegegeven, met deze whisky bega je geen flater.
De distilleerderij bestaat sinds 1824 en is daarmee een van de oudste nog in bedrijf zijnde brouwerijen. De Glenlivet The Orginal Tour is ideaal als je alles wilt weten over het productieproces en de geschiedenis van het merk. In The Old Maltings Coffee Shop kun je ook gelijk de unieke Glenlivet whisky taart proeven. Dat alleen al is voldoende om er verlekkerd naar uit te kijken.
Een rondleiding duurt 1,5 uur en je mag daar €17,85 voor aftikken.

13. Glenfiddich Distilleerderij, Dufftown
4.6 ★ op basis van 488 reviews
Uiteraard mag de Glenfiddich distilleerderij niet ontbreken, al was het alleen maar omdat het een van de beroemdste whiskyproducenten in Dufftown is. Het bedrijf is opgericht door een man met een naam die je nu nog steeds kent: William Grant. In 1886 bouwde hij de distilleerderij met zijn familie en de rest in eigenlijk geschiedenis.
Ook hier krijg je een prima rondleiding en kom je alles te weten wat jouw lokale wijn- en whiskyboer je niet kan vertellen. De gids vertelt je naast de hele geschiedenis van het merk ook wat hun werkwijze is om de mooiste whisky ter wereld te produceren.
Tijdens de 90 minuten durende Explorer Tour hoor je alles voor een eenmalige bijdrage van €11,90.

12. Kingsbarns distilleerderij, Fife
4.6 ★ op basis van 555 reviews
De eerste minder bekende distilleerderij is ook gelijk de jongste: de Kingsbarns distilleerderij in Fife. Het begon het avontuur pas in 2014, maar inmiddels hebben ze wel een goede naam opgebouwd. Wellicht wilde men op safe spelen en ging men naast whisky ook gin produceren. Mocht de whisky dus net iets teveel van het goede zijn, dan kun je het alsnog proberen met de gin. Tijdens een rondleiding krijg je in ieder geval alles te horen en kun je ook nog eens de whisky zelf proberen.
De Kingsbarns Tour duurt slechts 60 minuten en de bijdrage is slechts €14,29.

11. Tomatin Distilleerderij, Inverness
4.6 ★ op basis van 1093 reviews
De Tomatin Distillery uit Inverness is een bijzondere verschijning. Hier komt namelijk een flink stuk geschiedenis tot leven. Dat heeft overigens weinig te maken met het stoken van de whisky. In 1746 vond in deze plaats namelijk de slag bij Culloden plaats. De Schotse Jakobieten gingen toen helemaal los op de Engelsen. Dat bleek niet echt succesvol gezien de zware verliezen.
Met zo’n geschiedenis zou je denken dat de whisky stevig is, maar niets is minder waar. Het is tongstrelend zacht van smaak. Nog opvallender is dat 80% van de medewerkers is huizen wonen die eigendom zijn van de distilleerderij. Kortom, het werken bij Tomatin is een echte lifestyle geworden.
The Legacy Tour duurt 1 uur en 15 minuten en gaat je slechts €11,90 kosten.

10. Lagavulin distilleerderij, Islay
4.7 ★ op basis van 280 reviews
Lagavullin mag niet ontbreken, al was het alleen maar omdat het een van de zes Classic malts is. Als je hem ooit hebt gedronken, dan loopt nu waarschijnlijk het water in de mond. De Islay whisky herken je dankzij de licht zilte smaak uit duizenden. Opvallend omdat je zou denken dat de Laphroaig die niet veel verderop wordt gebrouwen hetzelfde zou smaken. Niets is minder waar en tijdens de rondleiding kunnen ze je haarfijn vertellen hoe dat zit. Nagenieten van een fles Lagavullin in je vakantiehuis kan natuurlijk ook.
De Lagavulin Classic Tour duurt 1,5 uur en voor €23,82 maken ze een echte whiskykenner van je.

9. Glenturret Distilleerderij, Crieff
4.7 ★ op basis van 286 reviews
De Glenturret Distilleerderij is een van de oudste distilleerderijen en desondanks zal er niet direct een belletje gaan rinkelen. Desondanks weten ze hier al sinds 1763 een prima drank te brouwen. Destijds deden ze dat overigens onder de naam Thurot Distillery, naar de gelijknamige rivier. Nu is het dus de Glenturret en dat is een prima whisky, ook al mag je voor de 30 jaar oude variant een goed gevulde portemonnee meenemen.
Tijdens The Glenturret Tour hoor je in 60 minuten alle ins en outs voor een bedrag van slechts €13,10.

8. Laphroaig distilleerderij, Islay
4,7 ★ op basis van 288 reviews
We hadden het er net al even over: de Laphroaig-distilleerderij op Islay. Het is een distilleerderijen met een meer dan interessante geschiedenis die meer dan 200 jaar teruggaat. De broers Johnston zij hier begonnen met het brouwen van hun whisky en het is een van de distilleerderijen die lang in het bezit van een familie zijn gebleven. Tijdens een rondleiding mag je hier drie verschillende whisky’s naar keuze proeven. Mocht je dus de kans krijgen, kies dan in ieder geval voor de 33 jaar oude variant, waarschijnlijk zal je die namelijk maar eens in je leven naar binnen mogen gieten.
De Warehouse 1 Tasting tour duurt 1 uur en gaat je maar liefst €71,55 kosten.

7. Holyrood Distilleerderij, Edinburgh
4.7 ★ op basis van 290 reviews
De Holyrood Distillery kan je eigenlijk niet missen, al was het alleen maar vanwege de unieke locatie, namelijk midden in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Leuk om te weten: binnen de stad hebben ze geen enkele concurrent. Ook hier zijn ze niet vies van een klein uitstapje en produceren ze doodleuk ook gin. Echt van veranderingen houden ze hier niet, ze produceren namelijk al 100 jaar volgens hetzelfde recept. Die whisky is dan ook net even anders dan alle anderen.
Tijdens de Whisky Tour & Tasting tour krijg je in een uur alles te weten. Je betaalt er €29,81 voor.

6. Blair Athol Distilleerderij, Pitlochry
4.7 ★ op basis van 428 reviews
De Blair Athol distilleerderij in Pitlochry is niet alleen een van de oudste brouwerijen, het is ook een van de meest opvallende distilleerderijen doordat het gebouw bijna volledig wordt bedekt door de klimop. Verduurzamen op de Schotse wijze dus. Mocht je overigens niet vies zijn van een beetje natuur tijdens je verblijf in een vakantiehuis in Schotland, combineer een bezoek aan de boerderij dan met een bezoek aan het nationaal park Cairngorms.
Een rondleiding inclusief een uitgebreide proeverij en een lunch is mogelijk vanaf €19,08.

5. Dalwhinnie Distilleerderij, Dalwhinnie
4.7 ★ op basis van 498 reviews
Voor veel whiskyliefhebbers is dit de ultieme lady’s whisky: Dalwhinnie. Die wordt dus gestookt in de Dalwhinnie Distillery. Hier maken ze dus nog een onvervalste Highland single malt whisky. Leuk om te weten: de naam Dalwhinnie is afgeleid van het Keltische woord Dail Chuinnidh (ontmoetingsplek). Kortom, de ideale plek voor een adembenemende rondleiding.
Se Dalwhinnie Distillery Tour neemt zo’n 45 minuten in beslag en per persoon betaal je €19,08.

4. Lochranza distilleerderij, Arran
4.7 ★ op basis van 598 reviews
Lochranza ligt op het eiland Arran en was ooit het centrum van de edele kunst van het whisky stoken in Schotland. Dat was aan het eind van de 18e eeuw en begin 19e eeuw en inmiddels zijn de tijden veranderd. Het stoken gebeurt nu op legale wijze en dat komt de smaak zeker ten goede. Om even de mate van belangrijkheid te illustreren: ooit stonden hier 50 distilleerderijen, maar alleen Lochranza wist zich staande te houden.
Sinds 1995 gebruikt men voor de productie van de whisky het water uit Loch Na Davie en dat proef je! Vanaf de distilleerderij heb je een prachtig uitzicht op het land en de zee terwijl je geniet van een unieke whisky.
De Core Range Whisky Tasting duurt 90 minuten en gaat je €23,83 kosten.

3. Oban Distilleerderij, Oban
4.7 ★ op basis van 643 reviews
De Oban Distilleerderij mag uiteraard niet ontbreken, al was het alleen maar omdat ook dit een echte Classic Malt is. De schilderachtige stad Oban vormt het decor en ademt een en al geschiedenis uit. Je hoort dus alles over de whisky en de omgeving tijdens een meer dan interessante rondleiding in een van de oudste en kleinste distilleerderijen van Schotland.
De Oban Distillery Tour neemt 1 uur in beslag en kost je €23,83.

2. Glengoyne Distilleerderij, Dumgoyne
4.8 ★ op basis van 381 reviews
De Glengoyne Distilleerderij in Dumgoyne is een van de mooiste whiskystokerijen en bestaat al sinds 1833. Grote kans dat je deze whisky ooit hebt geproefd, in menige slijterij is deze whisky in ieder geval niet meer weg te denken. Het is lastig om deze whisky te definiëren, juist omdat de distilleerderij precies op de grens van de ‘Highlands’ en de ‘Lowlands’ ligt. Uiteraard is dat niet zo belangrijk, het gaat immers om de rondleiding. Die kun je 7 dagen per week krijgen en degenen die er zijn geweest noemen het terecht een van de mooiste distilleerderijen van Schotland.
De Glengoyne Tour and Tasting tour neemt 75 minuten in beslag en kost je €21,46

1. Glenkinchie Distilleerderij, Tranent
4.9 ★ op basis van 336 reviews
Volgens velen is de Glenkinchie Distillery de allermooiste Schotse distilleerderij. Of dat terecht is mag je zelf gaan beoordelen, maar gezien de ligging in Tranent, in het zuidoosten van Schotland, kon men wel eens gelijk hebben. Glenkinchie is een van de weinige echte ‘Lowland single malts’ en dat is al een goede reden om een bezoek te brengen.
De populaire Glenkinchie Flavour Journey duurt 90 minuten en kost slechts €20,87.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Jade Anna maakt eind aan geruchten en deelt zeldzame foto met Kenneth Taylor

Eindelijk weten we het zeker! Jade Anna deelt een foto samen met Kenneth Taylor en maakt een eind aan alle geruchten!

Maxime Meiland lijkt totaal andere vrouw op foto met poes

Influencer Maxime Meiland lijkt op deze foto met poes totaal niet op zichzelf en laat zo iedereen schrikken!

Pasgeboren baby Myron Koops en Enzo Knol zet onbedoeld eerste stapjes als influencer

Influencers Myron Koops en Enzo Knol maken interessant nieuws bekend over pasgeboren baby, Riven.