Champagne cadeau geven: nog steeds een populaire keuze

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Wie kent champagne niet? Dit luxe mousserende wijn is een geliefd drankje bij vele gelegenheden, van een romantisch diner tot een groot feest. Champagne komt echter in verschillende soorten, en het kan soms moeilijk zijn om precies te weten welke je wilt drinken. In dit artikel leer je alles over de verschillende soorten champagne die er zijn, van brut tot rosé.

Geschiedenis champagne

Champagne is een mousserende wijn die wordt gemaakt in de Champagnestreek in Noord-Frankrijk. Het wordt gemaakt van verschillende druivensoorten, waaronder Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne wordt meestal gedronken als aperitief of bij een speciale gelegenheid, maar er zijn veel verschillende soorten die je kunt kiezen, afhankelijk van wat je smaak is.

De geschiedenis van champagne gaat terug tot de 17e eeuw, toen de first Dom Pérignon ontdekte hoe hij mousserende wijn kon maken. Hij was een kloosterlijk monnik in de Champagne-streek, en hij experimenteerde met verschillende druivensoorten en méthodes om mousserende wijn te maken. Hij ontwikkelde een méthode om de tweede gisting in de fles te doen, waardoor de wijn mousserend werd. Dit was de eerste echte champagne.

In de 19e eeuw werd champagne steeds populairder, en er werden steeds meer verschillende soorten gemaakt. In 1876 werd de eerste rosé champagne gemaakt, en in 1884 werd de eerste brut champagne gemaakt. In de 20e eeuw werden er nog meer soorten champagne ontwikkeld, en het werd steeds gemakkelijker om te maken. Champagne is tegenwoordig overal ter wereld verkrijgbaar, en er zijn vele verschillende soorten om uit te kiezen.

Brut

Brut is de meest populaire en voorkomende type champagne. Het is een droge wijn met een alcoholpercentage tussen de 12 en 15%. Brut champagne is perfect voor een aperitief of als een lichte, verfrissende drank bij het diner.

Rosé champagne

Rosé champagne is een populaire keuze voor een borrel. Het is gemaakt van rood fruit, waardoor het een lichtroze kleur heeft. Rosé champagne is meestal wat zoeter dan brut, maar nog steeds droog. Het alcoholpercentage is ongeveer hetzelfde als brut.

Demi-sec champagne

Demi-sec champagne is een zoete champagne, en is daarom perfect als dessertwijn. Het heeft een alcoholpercentage van ongeveer 12%, en is minder mousserend dan andere soorten champagne.

Champagne als cadeau

Champagne cadeau geven kan eigenlijk bij elke gelegenheid, van een verjaardag tot een huwelijk. Het is een luxe en stijlvolle drank, en er is altijd wel een type dat iemand lekker zal vinden. Als je niet zeker bent wat voor champagne iemand lekker vindt, is brut een veilige keuze. Bedenk wel dat je iets meer betaalt voor bekende merken champagne, maar dat de kwaliteit vaak beter is.

Waar drink je welke champagne bij?

Champagne is een veelzijdige drank, en kan bij verschillende maaltijden gedronken worden. Champagne rosé of brut champagne zijn perfecte keuzes bij vlees. De frisse en droge smaak van brut champagne maakt het een ideale partner voor vlees, terwijl de lichtroze kleur en zoete smaak van rosé champagne perfect zijn voor een borrel of als dessertwijn. Demi-sec is ook lekker als dessertwijn, of gewoon om te genieten van een zoete champagne. Als je vis eet, is brut champagne de beste keuze. Het droge en frisse van brut champagne zal niet overheersen de delicate smaak van de vis, en zal de maaltijd verfrissen.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Video: Voetbaltalkshow VTBL onthult verrassende vaste gast

Voetbal-talkshow VTBL is binnenkort weer te zien op tv! Met nieuwe gasten, en één wel heel verrassende gast..

Foto: Viaplay-presentatrice Amber Brantsen viert F1-zomerstop aan het zwembad

Amber Brantsen heeft eindelijk vakantie! En de presentatrice viert dat met zomerse kiekjes van haar heerlijke tripje...

Foto: Wielrenster Marianne Vos keihard beroofd vanwege verboden hondjes-houding

Marianne Vos leek een mooie wielerkoers te gaan winnen, maar kreeg naderhand te horen dat ze gediskwalificeerd was. Dat kwam door deze opvallende 'hondjes-achtige' houding...