Nederlandse vlag heeft nieuwe kleur

Auteur: 

Datum: 

Categorie:
Oranje boven is al lang niet meer.

Het Nederlands Elftal boekte dinsdagavond niet alleen een overwinning op Estland (5-0). De vaderlandse voetbalstrijdkrachten losten onder leiding van bondscoach Ronald Koeman het eeuwenoude mysterie rondom van de Nederlandse vlag op.

Nu de kwalificatiestrijd om een ticket voor het EK Voetbal 2020 over is, hangt menig voorgevel deze zomer vol met rood, wit en blauw. De Nederlandse vlag wappert al eeuwen met die kleuren. Toch is de combinatie van de kleuren en de werkelijke betekenis daarvan, voor historici een raadsel. Dat mysterie werd door multicultureel gezelschap geslecht.

Koeman en de Republieken van het Nederlands Elftal

De wedstrijd tegen Estland moest de laatste slag van de Heropstanding worden. Onder leiding van Ronald Koeman werden de Republieken van het verleden weer één Nederland. Toch was de heropbouw van onze voetbalnatie na een treurigheid in de Keuken Kampioen Divisie (Eerste Divisie) een andere betekenis.

Racisme op het voetbalveld kennen we vooral uit de Balkanstaten, Italië en Griekenland. Dat we er uiteindelijk in ons land ook wordt mee te maken krijgen, is een logisch gevolg van het mysterie achter de kleuren van de Nederlandse vlag. Niemand lijkt zeker te weten waar de Nederlandse kleuren vandaan komen. De Nederlandse drieband – volgens de wet ‘helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw’ als invulling – hebben volgens historici verschillende betekenissen.

Oranje boven

Zo zou de kleurencombinatie volgens de ene onderzoeker voor de scheiding binnen de bevolking staan (het volk, de kerk en de adel). Andere historici claimen dat Willem van Oranje – de eerste ‘bondscoach’ van Nederland – een hoorn had met deze kleurencombinatie.

Over één zaak lijken de historici het wél eens: de reden waarom oranje in ieder geval niet in de vlag van vandaag zit. Die kleur stond tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje (1568– 1648) op de plek die tegenwoordig rood kleurt. Oranje is – uiteraard – een verwijzing naar de over-over-over-overgrootvader van Zijne Koninklijke Hoogheid Willy Weasley. De haarkleur van Willem-Alexander verdween uit het nationale symbool omdat in die tijd (rondom de zestiende eeuw) de kleur oranje erg duur was om te maken.

Herkenbaar voor zeemeerminnen

De officiële lezing luidt dan ook dat er voor rood werd gekozen omdat deze kleur beter zichtbaar was. Dat was enorm handig op zee, waar de mist en storm je zichtveld beperkte tot een handjevol zeemeerminnen op net-niet geraakte rotsen.

Tijdens de wedstrijd tegen Estland kleurde het alledaags anders onder het Vaderlandse Oranje. Sterker nog: het is eerder ongebruikelijk om 11x een ‘De Ligt’ of een ‘De Jong’ in de Nederlandse basis elf te zien. Tegen Estland trad Nederland aan met 7 spelers (=64% van het totaal) met ‘roots’ buiten onze landsgrenzen. Spelen doet dat kleurrijk palet aan voetbaltalent al jaren onder één kleur, tegen Estland streed de ploeg meer dan ooit onder één vlag.

Kleur bekennen aan #TheNewWave

Als je weet wie we mogen bedanken dat Frenkie de Jong, de Vincent van Gogh van de nieuwe generatie, schildert op het voetbalveld in plaats van in een atelier, laat dat even weten.

Dat uitgerekend hij samen met Georginio Wijnaldum, die met de aanvoerdersband om zijn arm veel van Ruud Gullit met zich meedroeg, loste het Nederlands Elftal het mysterie achter de kleuren van de Nederlandse vlag op. Dat deden ze door eens niet te focussen op oranje, rood, wit of blauw, maar door kleur te bekennen aan #TheNewWave.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Foto: Zangeres Maan de Steenwinkel heeft het zichtbaar koud in kort broekje

Maan de Steenwinkel heeft een opvallend bericht geplaatst op Instagram. Ze heeft een zeer kort broekje aan in een winters sneeuwgebied!

Blondine Delfine Stal (20) puilt aan voor- én achterkant uit haar piepkleine outfit (foto’s!)

Delfine Stal knalt met haar flinke rondingen aan alle kanten uit haar kleding. Ze heeft een enorm klein topje aan die haar rondingen maar net kan tegenhouden.

Kelly Piquet is vlak voor de GP van China in het verkeerde land met haar grote liefde (foto’s!)

Vlak voordat Verstappen in actie moet komen in China reist zijn grote liefde Kelly Piquet af naar het verkeerde land! Zullen ze wel op tijd zijn voor het raceweekend?!