Zo kom je januari droog door

Nieuws
vrijdag, 03 januari 2020 om 13:21
dryjanuary

[caption id="attachment_57811" align="aligncenter" width="696"]

dryjanuary
Foto door ELEVATE via Pexels

Na een maand vreten en zuipen zijn veel portemonnees leeg en evenzoveel levers aan gort. Tijd om een pauze in te lassen dus. Dit maakt januari dan ook dé maand om voor elkaar te krijgen dat mensen even geen alcohol drinken. Vandaar Dry January dus. Een maand lang droogstaan lijkt misschien gemakkelijk, maar daar komt toch een hoop bij kijken.

Natje en droogje

Dry January werd in Engeland bedacht in 2013. Het idee is dat mensen een maandje geheelonthouder worden. Januari lijkt daar een goede maand voor. Na de feestdagen is men er wel een beetje klaar mee, zou je denken. Tijd om even af te kicken. Maar toch, die flessen speciaalbier, goede wijnen en whiskeys die met kerst cadeau gedaan zijn, vragen om opgedronken te worden. En waarom noemen ze het anders feestdagen? Feest! Wat is er mooier om het feest nog even door te trekken?

Nee, mag niet. Het is immers een droge januari. Een maand lang geheelonthouder worden dus. Je natje en droogje, moet nu je droogje en droger worden. Voor sommige dames die goed zijn opgedroogd, zal dat misschien gemakkelijk zijn. Het Danoontje power-meisje bijvoorbeeld. Maar dat geldt niet voor iedereen. Hoe ziet zo'n droge maand eruit?

Droogstaan

De goede voornemens mogen niet alleen blijven bij wat er in of uit het lichaam gaat. De sportschoenen moeten weer uit het vet gehaald worden voor een rondje droogtrainen in de woestijn. Om daarna de broodnodige elektrolyten aan te vullen met een handvol proteïnepoeder. Zonder het shake-gedeelte. Want nat. Hoog en droog terug thuis lunchen met droog brood en muesli zonder yoghurt. Geen glaasje sinaasappelsap, maar sinaasappelschillen.

Na het ontbijt wordt het tijd om naar het werk te gaan. Als het regent, heb je een goed excuus om niet te gaan. Geen ijsvrij, maar regenvrij in januari. Volledig uitgedroogd is het nu wachten tot het avond is. Voor het diner staat er nu droge worst en ongekookte rijst op het menu. Want water is natuurlijk niet droog. Dat is vrij nat zelfs. Wat ook absoluut uit den boze is, is een glas rode wijn. Maar witte wijn mag wel. Als het maar een hele droge is. Hoewel bij worst eigenlijk een rood wijntje hoort. Dus laat het Gordon Ramsay niet zien.

giphy

Na het avondeten wordt geheel onthouden (nee, niet het menu in zijn geheel onthouden) natuurlijk het lastigst. Want nu is die drang naar een natje natuurlijk het grootst. Gelukkig hebben we dry gin nog. Dan rond bedtijd een potje droogneuken en we hebben weer een dag doorstaan. Was het maar februari...