Topclubs keihard geraakt door coronacrisis

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Wie denkt dat alleen het lokale amateurteam dankzij het coronavirus in de financiële problemen gaat komen heeft het mis: ook je favoriete club uit de Keuken Kampioen Divisie of Eredivisie gaat een zware tijd tegemoet. Wie weet heb je je laatste thuiswedstrijd al bezocht…

Voor amateurclubs die de coronacrisis overleven is de oplossing misschien iets simpeler: contributie omhoog, de pilsjes in de kantine een euro duurder maken, en uiteindelijk trekt de gemeenschap samen hun cluppie uit het slop. Voor clubs die ook een zwaar financieel apparaat achter zich aanslepen, zoals bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord en PSV, gaat het een lastiger verhaal worden. Zij lopen namelijk niet een paar duizend euro mis, maar tientallen miljoenen. Die gaan ze niet uit de zak van de betalende stadionbezoeker of thuiskijker kunnen kloppen.

Zonder publiek

Omdat de KNVB hoe dan ook door wil proberen te voetballen, lijkt een scenario met wedstrijden zonder supporters een logische uitkomst. Het probleem van de drukke voetbalkalender los je hiermee op, maar andere problemen ontstaan. Clubs zullen weinig tot geen geld in nieuwe spelers kunnen steken zonder inkomsten van stadionexploitatie, kaartverkoop en sponsoring.

Gigantisch probleem

Sterker nog, clubs als Feyenoord en PSV en in iets mindere mate Ajax zullen niet alleen personeel, maar ook dure spelers moeten ontslaan. We zeggen nu allemaal dat zelfs een competitie met veredelde jeugdelftallen onze sporthonger zou stillen, maar op de lange termijn moet je zoiets zelfs als fan niet willen. We praten volgens het AD namelijk over verliezen van meer dan dertig miljoen: “een gigantisch probleem”. Met zulke bedragen is een behoorlijke selectie onderhouden je laatste zorg. Wat de KNVB ook beslist: dingen gaan drastisch veranderen, ook in onze Eredivisie.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Foto: Schaatster Gioya Lancee (25) presteert op Instagram nóg beter dan op schaatsbaan

Gioya Lancee heeft het lastig op de schaatsbaan... Maar op Instagram presteert ze in ieder geval wel goed!

Video: Rico Verhoeven toont trillende tepeltjes tijdens zieke zweetsessie

Rico Verhoeven deelt via zijn Instagram een nogal opvallende video. Naast dat de bekende kickbokser zonder shirt staat valt er nog iet opmerkelijks op.

Video: Lies Zhara probeert lastige standjes uit met Sean Demmers

Lies Zhara laat in een filmpje zien hoe ze verschillende verleidelijke standjes uitprobeert samen met YouTuber Sean Demmers.