Sjoerd Mossou rekent af met moraalridders rondom vrouwen in voetballerij

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

AD-journalist Sjoerd Mossou vindt dat we volledig doorslaan met z’n allen nadat Pierre van Hooijdonk door de mangel gehaald werd voor een opmerking over vrouwelijke scheidsrechters…

Er was deze week veel ophef rond de uitspraken van Pierre van Hooijdonk over Stéphanie Frappart, de vrouwelijke scheidsrechter die onlangs een wedstrijd van Oranje leidde. Van Hooijdonk had een aantal onhandige uitspraken gedaan op televisie in zijn analyse bij Nederland-Letland. Je raad het al: overal en iedereen stond klaar om Pierre terecht te wijzen. Dit soort lange tenen-gedrag zien we steeds vaker. Té vaak, vind AD-journalist Sjoerd Mossou. Hij ging er in zijn laatste column eindelijk eens flink tegenin!

Moraalridders

Sjoerd Mossou denkt dat de meeste mensen het allang normaal vinden dat bijvoorbeeld Hélène Hendriks een voetballer interviewt. Hij heeft een enorme hekel aan het feit dat elke uitspraak over vrouwen in voetbal direct door een heel leger ‘moraalridders’ gewogen wordt. “Die voortdurende drang om een vrouw in het voetbal iets oneindig bijzonders te vinden, een soort buitenaards baby’tje dat voortdurend beschermd en gekoesterd moet worden.”

Na de uitspraken van Van Hooijdonk was het inderdaad wachten op de reacties. Oud-voetbalster Daphne Kloster opende het jachtseizoen met een kritische Tweet. Hierna volgden veel andere vrouwen om van Hooijdonk te vertellen hoe fout hij zat. Mossou denkt juist dat de hypergevoeligheid om het onderwerp ‘vrouwen in mannenvoetbal’ de grootste blijk van onvolwassenheid geeft. “Wie lange tenen heeft, komt geen stap verder (…) Het lijkt mij sterker om wat vaker achteloos je schouders op te halen.”

Lisa Westerveld reageert

Ook politica Lisa Westerveld liet van zich horen na de uitspraken van Pierre van Hooijdonk. Precies weer zo’n reactie waar Mossou van gruwelt. Volgens hem leven de meeste van deze ‘beschermheiligen’ nog steeds met het idee dat vrouwen structureel minder kansen krijgen in de sportjournalistiek. “Laat het gaan of sta erboven,” spreekt hij de moraalridders toe. Die lichtgeraaktheid is volgens hem schadelijker dan onschuldige of fout getimede opmerkingen zoals die van Van Hooijdonk. Mossou kon, vooral van mannelijke kant,  op veel steun rekenen na zijn column. Eindelijk eens iemand die het voor ‘de mannen’ durft op te nemen! Da’s ook wel weer eens verfrissend in 2021!

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Hélène Hendriks en Merel Ek innig gespot in zeer weinig verhullende jurkjes (Foto’s!)

Knappe presentatrice Hélène Hendriks en politiek verslaggeefster Merel Ek laten zich van een hele andere kant bewonderen!

Amber Brantsen laat Viaplay-kijker watertanden met doorschijnende blouse (foto’s!)

Amber Brantsen weet wel hoe ze de kijkcijfers van Viaplay omhoog moet krikken. Ze trekt gewoon een doorschijnende blouse aan; zo blijven de kijkers wel hangen! 

Schaatsster Robin Groot zet schaar in schaatspakje voor extra ventilatie (video)

Robin Groot bereid zich goed voor op het nieuwe schaatsseizoen. Tijdens het skeeleren geeft ze haar troeven nog even wat extra lucht!