Paus wil geen #MeToo-affaire

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Paus Franciscus kreeg de afgelopen week flink wat kritiek te verwerken. Sommigen noemden het zelfs een #metoo’tje. Zijn hand werd ongewenst beetgepakt door een vrouwelijke gelovige, die hij vervolgens met een geïrriteerd klapje van zich afschudde. Een menselijk momentje van een man die z’n hele Pauselijke leven ongewenste intimiteiten letterlijk moet ontwijken. En hem horen we nooit klagen. De media schaart zich achter de opdringerige vrouw, maar wie bekommert zich om de Paus?

Paus zijn is geen dankbare taak. Overal waar je gaat en staat is beveiliging nodig, en iedereen wil iets van je. Een kusje, een handreiking, een knuffel, een aai, een handoplegging, een zegen, een woord. Grote Hollywoodsterren zijn er niks bij! Toch hoor je Paus Franciscus niet klagen. Zelfs niet als hij de opdringerige gelovigen letterlijk van zich af moet slaan. Sterker nog, hij moest zijn excuses aanbieden.

God zal het hem vergeven, maar niemand is veilig voor de toorn van het internet. Online is iedereen namelijk roomser dan de paus. Toch verdient ook hij het om, net als alle anderen, als mens behandeld te worden. Op een gegeven moment is de maat gewoon vol, ook als je Paus Franciscus heet. En dan mag je best een keer (bescheiden) uithalen.

Tastbare Paus

Na jaren van terechte kritiek op de grove misstanden binnen de katholieke kerk, vond Franciscus het belangrijk om zich als Paus vooral onder de mensen te begeven. Alleen als het moet zit hij in z’n Pausmobiel. Voor korte tripjes loopt hij graag langs de dranghekken, en is hij beslist niet de misselijkste als het gaat om handjes geven. Dat heeft ook een groot nadeel: men gaat steeds méér van je verwachten.

Hij wil een tastbare Paus zijn? Dan wordt hij nou eenmaal vaker betast. Lik op stuk, zouden velen zeggen. Er zijn binnen kerkelijke muren vele gruweldaden verricht, maar om nou één man verantwoordelijk te houden voor deze daden – dat gaat te ver. Gelukkig staat de 83-jarige Argentijn aardig zijn mannetje. Hij kan wel wat hebben. En die opdringerige gelovigen? Daar weet hij wel raad mee!

Watervlug

Wie schrok van de felle reactie van de Paus, moet onderstaand filmpje eens bekijken. Het was namelijk niet de eerste keer dat hij fysiek belaagd werd door een (aan)bidder. Sterker nog, hij krijgt dagelijks te maken met dit soort figuren. Om te voorkomen dat zijn arm uit de kom getrokken wordt, of zijn handen, vingers en juwelen door onbekenden afgelebberd worden, heeft hij geleerd dat snelle reflexen onmisbaar zijn. Als een watervlugge vleugelspeler ontwijkt hij alle ongewenste intimiteiten. Niet heel sierlijk, maar wel vrij soepel. Een hand kun je krijgen. Wil je meer? Eerst toestemming vragen, net als bij ieder ander.

Laatste nieuws

Foto: Zomers geklede Jutta Leerdam geeft showtje weg tijdens vakantie

Jutta Leerdam is momenteel aan het genieten van een welverdiende vakantie.Ze besluit haar volgers te trakteren op een leuke show. 

Foto: Hélène Hendriks geniet van spuitende topsportster

terwijl iedereen naar de tour de France kijkt, focust Hélène zich op de vrouwelijke wielrensters, die de Giro D’Italia voor vrouwen rijden.

Foto: Beeldschone Dionne Stax toont luchtige festival-outfit

Dionne Stax reist haar DJ vriendje achterna en doet dit in een outfit die volledig festival-proof is. Dionne is dus klaar om te feesten.

Gerelateerde berichten