Johan van Laarhoven terug naar Achterdeurland

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Ontspanningsgoeroe Johan van Laarhoven terug in naar Nederland. De Brabantse coffeeshop-oprichter stond aan de wieg van coffeeshopketen The Grass Company. De afgelopen jaren zat hij in een Thaise gevangenis, maar hij mag nu terug naar het land van de Achterdeur.  

Johan van Laarhoven met zijn vrouw, die nog steeds in een Thaise cel zit.
Johan van Laarhoven met zijn vrouw, die nog steeds in een Thaise cel zit. © Videostil RTL Nieuws

Het verhaal van de Tilburgse ontspanningsgoeroe Johan van Laarhoven is er één die leest als een Netflix Original. Deze man zette zich jarenlang in voor een natuurlijke manier van ontspanning in de Brabantse plaatsen Tilburg en Den Bosch door cannabis te verkopen voor recreatief gebruik. De beste man wilde na jaren van ontspanning leveren zelf eens met de beentjes omhoog. Lekker met zijn zuurverdiende centen rentenieren in de Thaise zon, maar daar werd een stickie voor gestoken.

Nederland, Achterdeurland

In Nederland hebben we de zaken rondom cannabis anders geregeld dan in de landen om ons heen. Sinds jaar en dag kennen we een Achterdeurbeleid. Daardoor mag je volgens de wet geen cannabis verbouwen, verkopen of vervoeren, maar is dit in een een aantal gevallen wel mogelijk zolang de handel ‘via de achterdeur’ plaatsvindt.

Thailand en ontspanningsmiddelen

In Thailand heeft de overheid het niet zo op de natuurlijke ontspanningsmiddelen die Johan in Achterdeurnatie Nederland verkocht. Het bedrijfsmodel waarmee deze ontspanningsgoeroe dat deed (The Grass Company) is in de ogen van de Thaise overheid dan ook niet zomaar een ‘portie Pad Thai’.

Johan zat echter niet in een Thaise cel omdat hij een overzeese vestiging voor zijn Nederlandse coffeeshopketen wilde opzetten. Dat is tot nu toe alleen mogelijk in Achterdeurland. Echter is het in de Thaise keuken en daarbuiten ook strafbaar om geld dat je hebt verdiend met de handel in verboden (natuurlijke) producten uit te geven.

Van Laarhoven wordt ervan beschuldigd geld te hebben witgewassen. Dit ontkent de ontspanningsgoeroe, maar hij werd alsnog vastgezet. De rol die de Nederlandse overheid daarin speelde, was overigens net zo dubieus als de Achterdeurhandel.

No you can(’t)nabis

Het is in Thailand namelijk verboden om ‘drugsgeld’ uit te geven. Van Laarhoven kocht een stuk grond en wat winkelpanden in het Thaise. Daardoor werd de ontspanningsgoeroe dus strafbaar gevonden aan het uitgeven van ‘witgewassen’ geld, waarover hij naar eigen zeggen “gewoon belasting heeft betaald”.

Pas na uitspraken van de Nationale Ombudsman, die oordeelde dat het Openbaar Ministerie niet juist handelde in deze kwestie, besefte ook Minister Grapperhaus (Veiligheid & Justitie) dat Achterdeurland deze ontspanningsgoeroe niet heel chill behandeld heeft.

Medisch onderzoek

Dat was ook de reden om Johan terug naar Nederland te halen. Zijn advocaat heeft inmiddels een gratieverzoek ingediend. Dat wil zeggen dat, mocht deze toegewezen worden, Johan een vrij man is en ‘zijn’ coffeeshop weer kan binnenwandelen.

Dat is echter niet de eerste zorg voor de familie van Johan: ze hopen vooral dat de Nederlandse overheid hem de ruimte geeft om zichzelf op medische gronden te laten onderzoeken.

Dat je niet herstelt van jarenlang gevangenschap in Bangkok door een jointje te roken, moge duidelijk zijn. Wat er gebeurt met ontspanningsgoeroe Johan als de Nederlandse overheid oordeelt dat hij zijn straf ook in Nederland moet uitzitten, is nog niet bekend. Het is voor Johan vooral te hopen dat hij de Achterdeur deze keer niet nodig heeft om aan zijn ontspanning te komen en door de voordeur zijn nieuwe leven weer in kan stappen.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Wielrenster Puck Moonen lift haar dekentje omhoog en onthult bedpartner (Foto!)

Puck Moonen deelt een opmerkelijke video op haar Instagrampagina. Ze doet haar deken omhoog en laat haar onderkant helemaal zien. Ook haar bedpartner komt hierbij goed in beeld!

Wow: Dit zijn de allermooiste foto’s van Máxima-actrice Delfina Chaves

Delfina Chaves is de beeldschone actrice die een piepjonge Máxima speelt in de nieuwe Videoland serie Máxima. Eén ding is al zeker: een hoop mannelijke kijkers gaan ontzettend genieten van deze Argentijnse dame!

Minimaal aangeklede Jutta Leerdam laat zich keuren door gluurder in badkamer (foto’s!)

Jutta is zich aan het klaarmaken in de badkamer maar wordt bekeken. Ze heeft nauwelijks kleding aan! Degene die Jutta aan het bekijken is lijkt deze outfit dan ook helemaal goed te keuren!