Op sollicitatiegesprek: in 3 stappen naar je gewenste salaris

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Nieuwe baan? Nieuw salaris. Over geld praten is niet voor iedereen even simpel. Als je geluk hebt, staat er in de vacature al een salarisindicatie. Zo niet, dan stap je het strategische spel in van salarisonderhandelingen. Eén ding is zeker: er is geen cv voorbeeld te vinden waarin meteen de salarisverwachtingen terugkomen, dus vermeld dit ook niet in het cv dat je naar de werkgever stuurt. In deze drie stappen kom je er wel!

Stap 1: ga stevig in je schoenen staan

Een makkelijkere tip bestaat er niet: bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek en eventuele salarisonderhandelingen. Zo voorkom je verrassingen en vragen waarop je geen antwoord weet.

Wat moet je weten voor je het gesprek ingaat? Het salaris dat je zou moeten verdienen in de functie waarop je hebt gesolliciteerd én het salaris dat je wilt verdienen. Zoek eerst uit wat het gemiddelde salaris is voor iemand in eenzelfde soort functie en met dezelfde werkervaring. Er zijn online handige salarischecks te vinden die dit voor je uitrekenen en aangeven wat de onder- en bovengrens is. Met deze informatie in je achterhoofd bepaal je voor jezelf wat jouw gewenste salaris is.

Calculeer extra speelruimte in

Natuurlijk vraag je wel meer dan wat je echt wilt verdienen. Het is niet voor niets een onderhandeling en de kans is vrij klein dat je nieuwe baas direct jouw salarisvoorstel aanneemt. Zorg dus dat je wat onderhandelruimte hebt en ga ongeveer 10 procent boven je ideale loon zitten.

Stap 2: kies het juiste moment

Je bent klaar voor het salarispraatje, maar hoe weet je nu wanneer je het beste over geld kunt beginnen? In je cv of sollicitatiebrief kun je het beter nog niet over je salarisverwachting hebben. Wacht tot je wordt uitgenodigd voor een gesprek en informeer meteen of er één of meerdere gesprekken zullen plaatsvinden voordat de knoop wordt doorgehakt.

Bij één sollicitatieronde breng je het onderdeel salaris aan het eind van het gesprek ter tafel. Heb je twee gesprekken dan is het eerste gesprek meestal een kennismaking. Volgt de uitnodiging voor ronde twee dan weet je dat de werkgever interesse heeft en ga je in het tweede gesprek praten over wat je wilt verdienen.

Stap 3: alles is onderhandelbaar

Nu is het tijd om te gaan onderhandelen. Vaak stelt de werkgever de vraag: “Hoeveel wil je verdienen?” Noem niet direct een specifiek bedrag, maar noem een salarisbereik: “Ik wil graag tussen de 2200 en 2400 euro verdienen.” Vergeet ook niet om hoog in te zetten zodat je uiteindelijk uitkomt bij je gewenste salaris. Juist nu komt die goede voorbereiding goed van pas. Kom je er wat betreft salaris toch niet uit? Onderhandel dan verder over de secundaire voorwaarden. Vraag bijvoorbeeld naar:

  • extra vakantiedagen
  • een leaseauto
  • een dertiende maand
  • vergoeding voor opleidingen
  • ziektekostenverzekering
  • winstdelingen

Door helder op een rijtje te hebben wat het gemiddelde salaris is voor jouw functie, welke alternatieven er zijn tijdens de onderhandelingen en wat je absolute ondergrens is, sta je sterk in je salarisonderhandeling voor een nieuwe baan.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Foto: Zomers geklede Jutta Leerdam geeft showtje weg tijdens vakantie

Jutta Leerdam is momenteel aan het genieten van een welverdiende vakantie.Ze besluit haar volgers te trakteren op een leuke show. 

Foto: Hélène Hendriks geniet van spuitende topsportster

terwijl iedereen naar de tour de France kijkt, focust Hélène zich op de vrouwelijke wielrensters, die de Giro D’Italia voor vrouwen rijden.

Foto: Beeldschone Dionne Stax toont luchtige festival-outfit

Dionne Stax reist haar DJ vriendje achterna en doet dit in een outfit die volledig festival-proof is. Dionne is dus klaar om te feesten.