Memphis Depay was sowieso al een jongen die altijd graag tegen de stroom in peddelde. Vingers in de oren en gaan. Net zo lang tot de stroom toegeeft en zijn kant op gaat stromen. Ook nu hij aan het herstellen is van de zwaarste blessure uit z’n carrière. Hoe veel maanden langs de kant? Dat bepaalt hij zelf wel. Vol hoop, vrees, bewondering en nieuwsgierigheid kijken we hoe deze leeuw zijn wonden likt.
We zitten met z’n alleen in een soort nationale Memphis-spagaat. Willen we dat hij, ondanks die gescheurde kruisband, ‘ons’ EK komt redden deze zomer? Of hebben we liever dat hij het nu rustig aan doet, zodat we op het daaropvolgende eindtoernooi van hem kunnen genieten? Dan toch liever dit EK. Nóg een verloren sportzomer, dat kunnen we als voetballand niet aan. Klinkt heel egoïstisch, maar dat is Memphis zelf gelukkig ook.
Lees meer: Miedema in plaats van Memphis naar EK 2020?
Magische kruisband
In december vorig jaar scheurde Memphis zijn kruisband. Voor zo’n blessure staat normaal ongeveer acht of negen maanden herstel, maar Memphis had ook tijdens die diagnose de vingers in de oren.
Met zijn eigen schema ging hij naar een net zo eigenzinnige chirurg. Die zag de rood omcirkelde begindatum van het EK, en verzekerde Memphis: dat gaat lukken. Omring jezelf met genoeg ja-knikkers, en een negatieve uitkomst lijkt uitgesloten. Resultaat: Memphis staat drie maandjes later alweer op het trainingsveld te springen, springen, schieten, dribbelen en te dansen.
Niet te vroeg juichen
De beelden zijn bemoedigend. De fans, maar ook bondscoach Ronald Koeman, zien onze winstkansen op het EK groeien met elke ‘gezonde’ stap die Memphis op het trainingsveld zet. Koeman wrijft zich alvast in de handjes, maar laat dit natuurlijk nog niet merken.
Er is namelijk één partij die niet smult van het feit dat Memphis alle medische wetten breekt: zijn club Lyon. Die willen niet alleen nu, maar ook volgend seizoen nog van de aanvaller genieten. Als wij met ‘m klaar zijn zit de Franse club met een versleten cyborg met onbuigbare knieën. Zijn er nee-knikkers in de zaal die hem voor de mogelijk explosieve gevolgen kunnen waarschuwen?