Happy! is grootste WTF-moment van Netflix

Nieuws
zondag, 29 maart 2020 om 12:23
image template mz 2020 03 29t115242814

Soms heb je het gevoel dat je Netflix hebt ‘uitgespeeld’. Alle leuke series heb je gezien, en ook de documentaires heb je stuk voor stuk gekeken. Er zit eigenlijk niets anders op dan een andere hobby zoeken. Dan komt opeens Happy, een denkbeeldig vriendje in de vorm van een gevleugelde blauwe eenhoorn, de hoek om gevlogen.

In eerste instantie lijkt Happy! een verdwaalde kinderserie tussen het comedy-genre op Netflix. Het vertelt 't verhaal over het denkbeeldige vriendje van de dochter van hoofdrolspeler Nick Sax (Christopher Meloni). Sax is een huurmoordenaar die rock bottom heeft geraakt en fantaseert over zelfmoord. Dat verandert op het moment dat Happy, een blauwe eenhoorn die kan vliegen, hem vertelt dat zijn dochter is ontvoerd door een bad santa.

Happy! - Netflix

Inderdaad, dit is een verhaal uit een stripboek. Dat kan ook niet anders als comicwriter Grant Morrison, de man achter Fantastic Four, Animal Man en Invincibles als belangrijkste schrijver aan de serie werkt. Happy! is een ander uiterste in dit fantasy-universum. Dat het oorspronkelijk op zender en rariteitenkabinet Syfy te zien was verklaart waarom deze serie als één groot WTF-moment aanvoelt.

Afgezien van het ‘superheldenconcept’, voelt Happy! voor de rest als een comedyshow die je bij voorkeur niet nuchter kijkt. Want op het moment dat je alle impressies nuchter binnenkrijgt, ga je je waarschijnlijk afvragen wat er in hemelsnaam mis is gegaan met je leven. Voor inhoudelijke dialogen, diepgaande relaties of chronische happiness hoef je niet aan te kloppen bij Nick Sax.

Zoolander meets Spiderman

Sax is namelijk niet alleen een man van onnavolgbare acties en een grote middelvinger naar de maatstaven van de maatschappij. Hij is ook een man die de grenzen tussen leven en dood graag opzoekt. Dat doet hij dus allemaal om de kerel die achter de ontvoering van zijn dochtertje zit – een ‘kindvriendelijke’ miljardair – zijn nek om te kunnen draaien.

Lees ook: The Big Bang Theory & Johnny Galecki's droombaan

Dat Sax een ontwikkeling doormaakt, is de enige ‘diepgang’ in deze serie. Voor de rest draaien de twee seizoenen op Netflix vooral om het ongecontroleerde dat het leven van een superheld met zich meedraagt. En dat dan in de vorm van een kruising tussen misdaadklassieker Pulp Fiction en de bizarre wereld en karakters van Zoolander. De makers van deze serie weten het zo te verpakken dat je geen enkel moment denkt te kijken naar een serie die uit hetzelfde straatje als Spiderman komt.

Gegarandeerd Happy na het kijken

Alleen daarvoor verdient deze serie een kleine buiging. Maar of je verder iets aan Happy! hebt in je leven? Nee. Geen fuck. Hoogstens een goed verhaal op het moment dat je familiediner stilvalt. Al is het nog wel de vraag hoe je omgeving naar je kijkt als je ronduit enthousiast bent over een verhaal over een denkbeeldig vriendje genaamd Happy. Maar goed: als er één schijn bedriegt, dan is het wel de titel van deze serie.

Lees ook: Game of Thrones-fans krijgen goedmakertje voor serie