Paardenpastaprofeet Tamara Elbaz slaat weer toe: waar is Sjamadriaan als je 'm nodig hebt? Tamara Elbaz, ooit begonnen als influencer, nu beter bekend als zelfbenoemd parasietenexpert, heeft weer een flinke klapper gemaakt op social media. En niet op een goede manier. Deze keer prijst ze openlijk een paardenmiddel aan tegen parasieten. Letterlijk. Een tube met de tekst "Ivermectin paste - not for human use" prijkt trots in haar Instagram Story. Geen grap, zegt ze zelf. Nou, Tamara, we lachen ook niet.
Tamara koopt middeltje bij apotheek voor paarden
Volgens haar eigen woorden zit Tamara al een half jaar in een hyperfocus op parasieten dankzij dubieuze video’s op social media. Video’s waarin beesten uit mensen worden getrokken, zoals ze zelf kleurrijk beschrijft. En dus dacht ze: laat ik een anti-parasietenpasta kopen die bedoeld is voor een paard van 600 kilo en die zelf innemen. Want ja, dat heeft ze in een video gezien dus het zal wel waar zijn.
Sjamadriaan is nodig voor gezond verstand
Gelukkig hebben we in dit soort gevallen een digitale redder in nood: Sjamadriaan. Bekend van het exposen van influencers die medische onzin verspreiden. En dit keer heeft hij weer zijn handen vol aan Tamara. Al lijkt het voorwerk al gedaan voor hem. In de story zien we al een waarschuwing staan: dit spul is niet voor mensen. Staat letterlijk op de verpakking: "NOT FOR HUMAN USE – could cause severe injury or death." Een waarschuwing die blijkbaar niet opvalt als je denkt dat TikTok het nieuwe Erasmus MC is.
Geen medisch advies maar medisch onverantwoord
Het probleem is duidelijk. Ivermectine voor dieren heeft een andere samenstelling en dosering dan medicijnen voor mensen. Het is niet getest op veiligheid voor menselijke consumptie en kan ernstige bijwerkingen veroorzaken. Denk aan ziekenhuisopname leverproblemen of erger. Dus nee Tamara dit is niet gewoon een trend uit Amerika. Dit is levensgevaarlijk gedrag dat navolging kan krijgen door goedgelovige volgers
Foute invloeden van Influencer Tamara Elbaz
Laten we eerlijk zijn: je hebt invloed dus gebruik die verstandig. Geen pillen voor paarden in de strijd gooien tegen verzonnen parasieten. En als je echt denkt dat die zomaar in je hersenen of darmen kruipt bel dan niet je volgers maar je huisarts.
Belangrijke conclusie: luister niet naar influencers
Laat je niet meeslepen door angstverhalen op internet of bizarre trends uit het buitenland. Medische zorg hoort bij professionals thuis niet bij influencers met een dierenapotheek in de keukenlade. En Sjamadriaan blijft voorlopig onmisbaar als digitale EHBO voor de sociale media jungle.