Chinese namaakgekte bereikt hoogtepunt

Nieuws
maandag, 30 december 2019 om 11:57
image template mz 16

China is het land van de namaakshit. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een Chinese fabriek dat een goedkopere variant heeft. Nu is er één Chinees die wel héél ver is gegaan: hij heeft menselijke baby’s nagemaakt en hun DNA gemanipuleerd. Of het ethisch is of niet: He Jiankui kan de komende 3 jaar in de cel nadenken over dit vraagstuk.

Dat de technologie ons leven verrijkt, hoeven wij je niet te vertellen. Maar soms kun je een stapje te ver gaan. Bij genetische manipuleren worden bouwstenen van organismen zo aangepast dat het beter/sneller/anders groeit. Dit gebeurt al jaren bij de ontwikkeling van groente, fruit, kalveren, varkens en andere organismen. In China ging een professor aan de haal met een heel bizarre primeur: He Jiankui wilde genetische superbaby’s maken.

Cultuurverschil

Nu heeft China sowieso zijn eigen stijl op het wereldtoneel. De rellen in het toch niet zo autoritaire Hong Kong, een regelgeving die mensen verplicht om maximaal één kind per gezin te kweken en zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.

Afgezien van deze cultuurverschillen hebben we natuurlijk ook genoeg overeenkomsten met onze Verre Oosterburen. We halen af en toe een bakkie Babi Pangang, zorgen er samen voor dat de data-banken van TikTok steeds beter gevuld worden en krijgen van bedrijven als AliExpress de bevestiging dat we ons helemaal scheel betalen voor een logo van Louis Vuitton. Maar het manipuleren van DNA van je kroost, dat kwam tot nu toe alleen voor in slechte sci-fi films.

Genetische manipulatie

Genetische manipulatie komt dus al veel voor, maar niet op gebied van menselijk DNA. Met andere woorden: deze Chinees ging net als een automonteur wat sleutelen aan het ongeboren mens. Hij bleek een man met een missie; hij regelde zelf het geld om dit project te kunnen betalen én kreeg zelfs anderen zo ver om mee te helpen met de operatie. Dit deed hij naar eigen zeggen om te onderzoeken of er een HIV-resistent mens gekweekt kon worden.

Na de geboorte van het derde (!) genetisch gemanipuleerde kindje kreeg de wetenschapper van de rechtbank te horen dat zijn praktijken niet helemaal kuis waren. De man kreeg een driejarige gevangenisstraf, maar China is er zeker nog niet meer klaar. Lekkere PR is het namelijk niet. Men claimt dat de praktijken van He allerminst ethisch zijn.

Alleen voor God of Zuckerberg

Na het namaken van kleding, tassen, schoenen en andere kledingstukken, lopen de Chinezen nu dus eindelijk een keer tegen de designlamp aan. Er zijn in deze wereld simpelweg twee wezens die voor Almachtige kunnen spelen: God zelf (of Allah, Jewah, Rha of hoe je de Big Man ook noemt) en natuurlijk Mark Zuckerberg, schepper van digitale samenlevingen en bijbehorende kwalen. Daar kun je als nietszeggende professor uit China niet tegenop boksen. Zelfs niet als je Badr Hari of Rico Verhoeven heet.