Bier zuup'n en muziek moak'n in de Achterhoek

Nieuws
zaterdag, 16 november 2019 om 13:02
ilse delange thumbnail
iloveachterhoek mokkels2
© Jan Ruland van den Brink

Vandaag is het weer zo'n dag. Zo'n dag dat je... Ja, wat voor een dag eigenlijk? Even kijken in de agenda. O ja, 16 november. Dat moet betekenen dat het vandaag de 'Dag van de Achterhoekse popmuziek is' .

"Ja, dus?", zou je kunnen denken. Maar je zult verbaast zijn over welk talent zijn roots heeft liggen in de Achterhoek. Ben je bijvoorbeeld fan van de 'Zwarte Cross'? Hier, daar hebben we 't al. Gijs Jolink - een rasechte Achterhoeker - is hiervan namelijk de organisator. Dat het in de genen zit, dat is duidelijk. Want papa Bennie Jolink kennen we natuurlijk als oprichter van de legendarische band Normaal .

Maar, de bekendheid van deze heren is vooral nationaal. Er is maar één echte muzikale Achterhoeker die internationaal is doorgebroken en dat is Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL. Momenteel werkt hij vooral mee aan Hollywood blockbusters zoals de nieuwe Terminator: Dark Fate. Maar waar iedereen hem sinds 2002 van kent is natuurlijk zijn epische remix van A Little Less Conversation van de King of Rock 'n Roll : Elvis Presley.

Stiekeme Achterhoeker

Is ze er nou wel een of niet? Want als ze er wel eentje is, dan heeft de Achterhoek er een serieuze muzikant bij. Ilse de Lange komt oorspronkelijk uit Almelo en heeft daar tot 2001 gewoond. Ze wordt door velen in het land als een Achterhoekse gezien, maar of Almelo écht tot de Achterhoek behoort, dat valt nog te betwisten. Hemelsbreed zitten er toch nog wat kilometers tussen Almelo en het gebied wat wél officieel behoort tot de Achterhoek. Myth busted?

Drank & Drugs

Oké, er zijn wat bekende muzikantjes gekweekt in de Achterhoek, maar eerlijk is eerlijk, echt veel zijn het er nou ook weer niet. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar Volendam. Alleen al uit die stad komen bekende artiesten zoals Nick & Simon , de 3J's , Jan Smit , z'n zusje Monique Smit en nog wat andere palingzangers.

Waar zou het aan liggen dat ze in Volendam wél doorbreken en in de Achterhoek niet? Zou het liggen aan het drugsgebruik? Er werd ooit gezegd Volendam is een soort hoofdstad is voor cocaïne en XTC . Van die drugs ga je natuurlijk op 'AAN' en krijg je genoeg energie en vertrouwen om je carrière als artiest op te starten.

Aan de andere kant staat de Achterhoek vooral bekend om het overmatige gebruik van alcohol en GHB . Tja, dat zijn nou niet echt de beste keuzes op het gebied van drugs als je jezelf omhoog wilt werken tot de Nederlandse Top. Oké, alcohol kan je misschien een beetje moed geven om over je podiumvrees heen te stappen, maar zingen met een dubbele tong, daar zit niemand wat te wachten. Misschien kunnen daarom alleen Achterhoekers Oerend Hard meezingen.