Ronald Plasterk

Politicus Ronald Plasterk

Ronald Hans Anton Plasterk (Den Haag, 12 april 1957) is een Nederlandse wetenschapper, ondernemer, columnist en voormalig politicus voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Plasterk promoveerde in de moleculaire genetica en was hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht. Van 2007 tot 2010 was hij minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van 2012 tot 2017 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In 2018 richtte hij Frame Therapeutics op, dat in 2022 werd verkocht aan CureVac. Plasterk schrijft sinds 1993 columns en is sinds 2020 verbonden aan De Telegraaf.

Ronald Plasterk relatie, getrouwd en kinderen

Ronald Plasterk is al lange tijd getrouwd met Els Beumer, met wie hij twee zonen heeft, Willem en Wouter. Ronald Plasterk leerde Els Beumer kennen bij de verhuizing van een gemeenschappelijke vriend, Jan. In eerste instantie was Ronald Plasterk qua uiterlijk niet helemaal het type van Els Beumer, maar ze vond hem erg sympathiek en moest lachen om zijn grapjes. Langzaam begonnen de twee elkaar vaker te zien, wat uiteindelijk leidde tot een relatie. In december 1988 vroeg Ronald Plasterk haar ten huwelijk.

Ronald Plasterk basisbeurs afschaffen

Ronald Plasterk kwam in 2007 in het nieuws omdat hij overwoog de basisbeurs voor studenten af te schaffen om verhogingen van lerarensalarissen mogelijk te maken. Dit leidde tot veel protesten van studenten en kritiek van de politieke partijen SP, GroenLinks, CDA en ChristenUnie. De basisbeurs in Nederland was een vorm van studiefinanciering die beschikbaar was voor studenten in het hoger onderwijs. Deze beurs maakte deel uit van het studiefinancieringsstelsel dat bedoeld was om de kosten van levensonderhoud en studiematerialen te helpen dekken. Uiteindelijk werd de basisbeurs met ingang van het collegejaar 2015/2016 afgeschaft voor nieuwe studenten en vervangen door een 'sociaal leenstelsel'. In dit nieuwe stelsel kunnen studenten geld lenen voor hun collegegeld en kosten van levensonderhoud, dat na het afronden van de studie moet worden terugbetaald. Er is nog steeds veel kritiek op dit nieuwe stelsel, omdat veel generaties zich benadeeld voelen ten opzichte van de generaties die wel konden profiteren van de basisbeurs.

Nieuws

Rico Verhoeven sleurt vriendin Naomy van Beem mee de natuur in en geniet er keihard van (foto’s)

Rico Verhoeven weet zijn vriendin Naomy van Beem mee te nemen in de natuur en hij geniet hier overduidelijk van!

Puck Moonen verpest foto van perfecte cappuccino met enorme modeflater (zien!)

Onze wielrenster Puck Moonen verbaasd iedereen met deze slechte keuze. De perfect gemaakte cappuccino kan de foto zelfs niet meer redden!

Davina Michelle probeert nieuwe standjes uit met vrouw: bekijk de privé video!

Davina Michelle heeft een keer zin in iets nieuws. Dus ze probeert allerlei verschillende standjes met een andere vrouw! Bekijk nu de privé video.

Influencer Juultje Tieleman laat haar kanonnen bijna ontsnappen op zomerse foto

Juultje Tieleman heeft erg zin in de zomer. Ze deelt dan ook een foto wanneer haar kanonnen niet meer goed in haar topje zitten!

Niets is wat het lijkt: Wie is de Mol-seizoen met onbekenden bevat stiekem tóch een bekende Nederlander!

Het nieuwe Wie is de Mol-seizoen zal dit jaar met onbekende Nederlanders zijn. Maar dan zien we tóch wel een bekende Nederlander ertussen zitten!

Gravinfluencer Eloise van Oranje laat volgers met volle teugen genieten van prachtig figuur (foto’s!)

Eloise van Oranje deelt privé beelden van haar prachtige vormen en daar kan je ook alleen maar van genieten!

Sylvia Geersen filmt zichzelf tijdens riskant ritje en de reacties zijn niet mals (video!)

Sylvia Geersen laat zich van haar stoute kant zien door het filmen van een riskant ritje. Weet ze wel waar ze mee bezig is?!

Schaatsster Pien Hersman loopt achter meerdere jongens aan met ontbloot bovenlichaam (video!)

Schaatsster Pien Hersman rent achter een stel jongens aan met een ontbloot bovenlichaam. Dit wil je echt niet missen!
Ronald Plasterk

Profiel

Geboortedatum: 12 april 1957
Sterrenbeeld: Ram
Afkomst: ‘s-Gravenhage, Nederland
Woonplaats: Amsterdam, Nederland
Relatie: Ja met Els Beumer
Kinderen: (zonen) Willem en Wouter
Beroep: Politicus, geneticus en auteur
Opleidingsniveau: VWO
Opleiding: Biologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden

Foto's

Ronald Plasterk
Ronald Plasterk