Politicus Robbert Dijkgraaf
Robbert Dijkgraaf, geboren op 24 januari 1960 in Ridderkerk, is een vooraanstaand Nederlands natuurkundige en politicus voor D66. Hij begon zijn loopbaan aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek deed naar de snaartheorie en kwantumgravitatie. Later werd hij universiteitshoogleraar en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Dijkgraaf ontving verschillende prijzen voor zijn werk, waaronder de prestigieuze NWO Spinozapremie. Na een succesvolle academische carrière werd hij in 2022 benoemd tot minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte IV, waar hij zich inzette voor het bevorderen van onderwijs en wetenschap in Nederland.
Robbert Dijkgraaf relatie, getrouwd en kinderen
Robbert Dijkgraaf is getrouwd met de schrijfster Pia de Jong, bekend van verschillende boeken, waaronder 'Lange dagen', 'Dieptevrees' en 'Charlotte'. In het laatstgenoemde boek deelt ze haar ervaringen tijdens de ziekte en genezing van haar dochter. Naast Charlotte hebben Robbert Dijkgraaf en Pia de Jong ook nog twee zoons, genaamd Jurriaan en Matthijs. Ze ontmoetten elkaar in het studentenhuis waar ze beiden woonden. In het begin was Robbert Dijkgraaf verlegen op het gebied van meisjes, maar ze kwamen in contact toen Pia de Jong bij hem aanklopte vanwege een kat die zich in het studentenhuis verstopt had. Samen besloten ze voor het dier te gaan zorgen, en langzaam aan ontstond een relatie.
Robbert Dijkgraaf schilderijen
Robbert Dijkgraaf heeft naast zijn betrokkenheid bij wetenschap en politiek ook een opvallende interesse: schilderen. Deze passie ontwikkelde hij al op jonge leeftijd, en hij studeerde zelfs schilderkunst aan de Gerrit Rietveld Academie. Volgens hemzelf werd zijn interesse mede aangewakkerd door zijn vrouw. "‘Kunst en creativiteit werden de hoofdmoot van ons leven" aldus Pia de Jong, die zelf ook artistiek actief is in theater, dans, en fotografie, en natuurlijk als auteur van diverse boeken. Verder genoot Robbert Dijkgraaf er vooral van dat hij op de academie geen tentamens hoefde af te leggen.