Frans Timmermans

Frans Timmermans' Jeugd en Opleiding

Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans, geboren op 6 mei 1961 in Maastricht, beleefde zijn jeugd in Limburg, waar zijn ouders hem een sterk politiek bewustzijn groot brachten. Zijn vader, een rechter, en zijn moeder, een docente, inspireerden waarschijnlijk zijn vroege interesse in maatschappelijke kwesties en rechtvaardigheid. Timmermans’ vader werkte ook nog bij de Nederlandse ambassade, waardoor Frans ook delen van zijn jeugd in Rome en Brussel heeft doorgebracht.

Zijn academische reis begon aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij Franse letterkunde studeerde. Deze keuze onthult niet alleen zijn intellectuele nieuwsgierigheid, maar ook zijn veelzijdigheid. De studie legde wellicht het fundament voor zijn latere vermogen om op internationaal niveau effectief te communiceren, iets wat cruciaal is geworden in zijn rol als vicevoorzitter van de Europese Commissie. Timmermans vervulde zijn militaire dienstplicht bij de Koninklijke Landmacht als ondervrager van Russischtalige krijgsgevangenen. Na het behalen van zijn diploma als tolk-vertaler Russisch tijdens zijn militaire dienst, bleef hij gedurende meer dan twintig jaar actief als reserveofficier.

Frans Timmermans Tweede Kamer, Europese Commissie en Groenlinks-PvdA

Frans Timmermans, de politieke duizendpoot, heeft de Nederlandse politiek op zijn kop gezet met zijn sprankelende optredens in de Tweede Kamer als lid van de PvdA/GroenLinks-fractie. Als voorzitter van deze dynamische coalitie, was Timmermans niet alleen een meester in het debat, maar ook een kampioen van sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid. Zijn politieke reis nam echter een internationale wending toen hij in 2014 de Europese Commissie binnenwandelde als de man van "Betere Regelgeving" en de verdediger van het "Handvest van de Grondrechten.

Wat zijn avontuur extra kleur geeft, is zijn rol als bruggenbouwer tussen de PvdA en GroenLinks. Als politiek goochelaar balanceerde hij op het koord van twee partijen, waarbij hij de kleurrijke ideeën van GroenLinks vermengde met de sociaaldemocratische fundamenten van de PvdA. Die politieke cocktail bracht niet alleen vernieuwing, maar ook een energieke mix van vooruitstrevend denken en pragmatisme. Zijn overstap naar de Europese Commissie betekende niet het einde van zijn PvdA-GroenLinks liefdesverhaal. Integendeel, het was alsof hij een stukje Nederlandse poldercultuur meenam naar Brussel, met een extra dosis tulpen en windmolens. Als vicevoorzitter van de Europese Commissie en eurocommissaris voor de Europese Green Deal werd Timmermans een groene ridderspits, vechtend voor duurzaamheid op het wereldtoneel.

Frans Timmermans Relatie, Getrouwd, Gezin en Kinderen

In de turbulente wereld van de politiek vond Frans Timmermans een stabiele steunpilaar in zijn relatie met Irene Timmermans-Brouwers. Het koppel, dat al heel wat jaren getrouwd is, heeft samen twee kinderen: Max en Mare. Frans zelf heeft ook nog twee kinderen uit een vorige relatie: één zoon en één dochter.

Frans Timmermans’ Auto’s en Vermogen

Frans Timmermans is een fanatiek autoliefhebber, dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Maar volgens Timmermans is het tijd om afscheid te nemen van de diesel- en benzineauto’s. Als Eurocommissionaris voor klimaat pleit hij voor de volledige overgang naar elektrische auto’s, vanaf het jaar 2035. Timmermans zit in ieder geval alles behalve krap bij kas. Zijn vermogen wordt namelijk geschat op 4,3 miljoen euro. In een aflevering van Vandaag Inside, waarin Johan Derksen vroeg of hij miljonair was, ontkende hij dit echter zelf. Als diplomaat verdiende Frans zo’n 320.000 per jaar.

Nieuws

Johan Derksen pest ‘steenrijke’ Frans Timmermans met overgewicht tijdens Vandaag Inside

GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans is al vaak genoeg aangevallen op zijn pens. Toch geeft Johan Derksen graag nog even een trap na...

Profiel

Geboortedatum: 6 mei 1961
Geboorteplaats: Maastricht
Sterrenbeeld: Stier
Woonplaats: Heerlen, Nederland
Familie: Maurice Timmermans (broer)
Relatie: Ja, getrouwd met Irene Timmermans-Brouwers.
Kinderen: 4 in totaal, 1 zoon (Max) en 1 dochter (Mare) met Irene, en 1 zoon en 1 dochter uit een vorig huwelijk.
Beroep: politicus en diplomaat
Opleiding: Franse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Instagram: @frans_timmermans

Foto's