Bas Haan

Journalist Bas Haan

Bas Jacob Joseph Haan (Sint-Oedenrode, 1973) is een Nederlandse journalist en verslaggever. Na zijn studies technische natuurkunde in Delft en Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Erasmusuniversiteit Rotterdam, koos Haan voor een carrière in de journalistiek. Hij begon zijn loopbaan bij Netwerk in 2000 en maakte daarna de overstap naar NOVA, later Nieuwsuur. Haan is bekend vanwege zijn diepgravende reportages en onthullende boeken, waaronder over de Deventer moordzaak en de Teevendeal. In 2015 werd hij uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Sinds 2022 werkt Haan bij de onderzoeksredactie van NRC Handelsblad.

Bas Haan in De Veroordeling

In 2021 werd het boek "De Deventer Moordzaak" verfilmd, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Geregisseerd door Sander Burger en geïnitieerd en geproduceerd door Joram Willink, vertelt de film het verhaal van Bas Haan, gespeeld door Fedja van Huêt. Haan, aanvankelijk overtuigd van de onschuld van fiscaal-juridisch adviseur Ernest Louwes, die al vastzit voor de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999, presenteert overtuigend bewijs. Echter, mediapersoonlijkheid Maurice de Hond bemoeit zich met de zaak en wijst een andere verdachte aan, de zogenaamde 'klusjesman'. Haan, twijfelend, onderzoekt verder. Ondertussen lijdt de 'klusjesman' zwaar onder de beschuldigingen van De Hond.

Bas Haan de Teevendeal

Een andere keer dat Bas Haan de krantenkoppen haalde vanwege zijn journalistieke werk, was vanwege zijn betrokkenheid bij de Teevendeal. Dit betrof een gedeeltelijk geheime schikking tussen het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) en drugshandelaar Cees H. in 2000-2001. Fred Teeven, destijds officier van justitie, trof deze schikking waarbij 4,7 miljoen gulden aan H. werd terugbetaald zonder medeweten van de Belastingdienst en de FIOD. Het schandaal kwam in 2014 aan het licht en veroorzaakte politieke onrust. Minister Ivo Opstelten en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg traden af. Na suggesties van Bas Haan dat Ard van der Steur tijdens Opsteltens bewind informatie over de Teevendeal had achtergehouden, trad ook Ard van der Steur af vanwege deze affaire.

Nieuws

PSV’er Joey Veerman hoopt dat zijn vriendin deze stiekeme video van Ibiza-trip niet te zien krijgt

PSV-speler Joey Veerman heeft wat uit te leggen aan zijn vriendin. De middenvelder kon zijn handen namelijk niet thuishouden tijdens het kampioensfeestje op Ibiza..

Jutta Leerdam verwent haar razend knappe zus Merel tijdens dagje uit (video)

Jutta Leerdam is een echt familiemens. Ze heeft vooral een zwak voor haar beeldschone zusjes. Vandaag is Merel Leerdam de gelukkige - ze wordt flink in de watten gelegd door haar beroemde zus!

Suzanne Schulting laat zich van onderkant filmen tijdens diepgaande workout (video’s)

Suzanne Schulting is hard aan het sporten voor het herstel en geeft een mooi beeld van de onderkant aan ons!

Max Verstappen heeft geen oog voor zeer luchtig geklede Kelly Piquet (foto’s)

Max Verstappen heeft het iets te druk met zijn eigen carrière. Hij let daardoor totaal niet op zijn vriendin die hier wel erg luchtig gekleed is!

Atlete Lieke Klaver gaat diep met korte stootjes in strak sportpakje (video’s!)

Lieke Klaver weet alle aandacht te trekken wanneer ze hartstikke diep naar beneden zakt in een heerlijke outfit!

Katja Schuurman ontwerpt spannende setjes en gebruikt eigen kanonnen voor promotie (foto’s)

Katja Schuurman ontwerpt tegenwoordig ook spicy onderkleding, en kiest ervoor om de mooiste setjes zelf aan te prijzen!

Dit is het recordbrekende kijkcijfergeheim achter De Oranjezomer met Hélène Hendriks (foto’s)

Hélène Hendriks breekt het kijkcijferrecord met de eerste aflevering van De Oranjezomer dit jaar. Waar dat aan ligt? Experts wijzen op dit detail!

Hélène Hendriks laat temperatuur bij De Oranjezomer stijgen met zeer vraag (video)

Hélène Hendriks zet de mannen voor het blok bij De Oranjezomer en stelt een zeer interessante en onverwachte vraag aan iedereen in de zaal!
Bas Haan

Profiel

Woonplaats: Rotterdam
Afkomst: Sint-Oedenrode, Nederland
Beroep: Journalist
Opleiding: Technische natuurkunde in Delft
Instagram: De Instagram van Bas is @bas_haan

Foto's

Bas Haan
Bas Haan