De Slimste Mens

Mannenzaken.nl > Entertainment > TV > De Slimste Mens

TV-programma De Slimste Mens

De Slimste Mens is één van de populairste quizprogramma’s van Nederland. Het tv-programma is afgeleid van een oorspronkelijk Belgisch format genaamd De Slimste Mens ter Wereld.  In het programma worden elke aflevering drie bekende Nederlanders getest op hun algemene kennis. Hierbij worden de vaste onderdelen 3-6-9, Open Deur, Puzzel, Galerij en Collectief Geheugen afgewerkt, waarin de kandidaten seconden kunnen winnen. Dit is ook meteen hun speeltijd. Als ze geen seconden meer hebben, liggen ze uit het spel. De Slimste van de dag gaat door naar de volgende aflevering, terwijl de twee andere kandidaten tegen elkaar spelen in de finale. In deze finale halen ze met elk correct antwoord 20 seconden van de speeltijd van hun rivaal af. De winnaar van de finale mag ook door naar de volgende aflevering. Op het einde van het seizoen, dat doorgaans een tot twee maanden duurt, nemen de kandidaten die het vaakst tot de volgende aflevering doordrongen het tegen elkaar op. Wie als winnaar uit de bus rolt is dat seizoen De Slimste Mens. 

De Slimste Mens presentator 

In Nederland begon het programma in 2006 op de zender Talpa onder de naam De Slimste. Linda de Mol was toen de presentatrice, en acteur Cees Geel nam toen plaats in de stoel als ‘jury’. Toen het programma in 2009 terug op de Nederlandse tv kwam, werd het gepresenteerd door Martijn Krabbé en uitgezonden op RTL 4.  Vanaf 2012 werd het programma uitgezonden op NPO 2 onder de naam De Slimste Mens. Voormalig nieuwslezer Philip Freriks en geschiedkundige Maarten van Rossem verzorgen de presentatie van het tv-programma. De wisselwerking tussen deze twee veteranen is vaan onderwerp van discussie. De ene kijker vindt de Nederlandse opzet van De Slimste Mens te traag, maar de ander smult van de soms kneuterige één-tweetjes tussen Philip en Maarten. Maarten van Rossem zit in een stoel met een bel, waarop hij kan drukken als hij toelichting wil geven bij bepaalde onderwerpen. Zijn uitleg heeft vaak een gitzwarte, gortdroge of negatieve ondertoon. 

Verschil De Slimste Mens en De Slimste Mens ter Wereld 

De opzet van de Nederlandse versie van De Slimste Mens is heel anders dan die van zijn Belgische tegenhanger De Slimste Mens ter Wereld. In België heeft de quiz een veel humoristischere insteek. De jury bestaat niet uit één, maar uit meerdere mensen die niet alleen uitleg geven, maar ook regelmatig de kandidaten, elkaar en de quizmaster Erik van Looy belachelijk maken. Het quizelement is ook minder serieus, en heeft vaker een grappige ondertoon.  In Nederland nemen we De Slimste Mens iets serieuzer. Kandidaten zijn vaak bloedfanatiek, en laten zich regelmatig van hun competitieve kant zien, soms tot ergernis van de kijker. Omdat het deelnemersveld vaak hard tegen hard gaat, is het dan ook een heuse prestatie om De Slimste Mens te winnen. 

Stoelindeling van de De Slimste Mens 

In “De Slimste Mens” mogen deelnemers maximaal zeven afleveringen achter elkaar meedoen, behalve in de finaleweek. De stoelindeling is willekeurig voor de eerste aflevering van een nieuw seizoen. Bij één nieuwe kandidaat krijgt deze de linkerstoel, de middelste stoel is voor de winnaar van de vorige finale, en de rechterstoel is voor de dagwinnaar van de vorige aflevering. Bij twee nieuwe kandidaten krijgen de nieuwe kandidaten de linker- en middelste stoelen, terwijl de rechterstoel wordt ingenomen door de enige overgebleven kandidaat, ongeacht eerdere prestaties. Deze regels zorgen voor variatie en competitie in het programma “De Slimste Mens.”

Nieuws

Job Knoester maakt De Slimste Mens-duo met grond gelijk tijdens Vandaag Inside: ‘elitaire hork’

Of we Vandaag Inside-tafelgast Job Knoester ooit bij De Slimste Mens kunnen verwachten? Na deze uitspraken hoeft hij écht niet meer op een uitnodiging te rekenen...

Video: Zangeres Julia Schellekens laat zelfs Maarten van Rossem lachen met wipje onder de douche

Zangeres Julia Schellekens heeft het onmogelijke voor elkaar gekregen. Ze heeft Maarten van Rossem doen lachen!

Foto: Speelt Anniko van Santen stiekem vals bij De Slimste Mens?

Anniko van Santen doet het heel goed als kandidaat bij De Slimste Mens. Oplettende kijkers merken op dat Anniko stiekem een flinke voorsprong heeft op haar concurrenten...

Bettina Holwerda krijgt als ‘slechtste kandidaat ooit’ tweede kans bij de slimste mens

Bettina Holwerda is misschien nog wel het meest bekend als de vrouw van Jim Bakkum. Maar ze staat ook bekend als de slechtste kandidaat in de Verraders. 

5 opmerkelijke weetjes over columniste Debby Gerritsen

Sinds kort kent iedereen de naam van Debby Gerritsen. Na het lezen van haar uitgesproken columns over onder andere Marco Borsato is het duidelijk dat deze dame een zeer uitgesproken mening heeft. En aangezien we graag meer willen weten over dit soort unieke vrouwen, moeten we het natuurlijk even over Debby hebben!

Politiek terug van reces: welkom terug Floor, Marieke en Charlotte

Op dinsdag 7 september komt de Tweede Kamer terug van reces. En dat betekent dat je favoriete politiek verslaggeefsters ook weer mogen beginnen. Welkom terug Floor, Marieke en Charlotte!

Wint Daphne Deckers De Slimste Mens?

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur en dat roept de vraag op: Wordt presentatrice Daphne Deckers De Slimste Mens?

De mooiste Instagram foto’s van politiek verslaggeefster Charlotte Nijs

Charlotte Nijs heeft aardig naam gemaakt de afgelopen maanden. We zagen haar schitteren in De Slimste Mens en Wie Is De Mol?, maar we zijn nog lang niet klaar met deze breed glimlachende politiek verslaggeefster! Check hier haar mooiste foto's, vers van Instagram!
De Slimste Mens

Profiel

Eerste uitzending: 2006 
Presentatoren: Philip Freriks en Maarten van Rossem 
Gebaseerd op: De Slimste Mens ter Wereld (België) 
Zender: NPO 2 

Foto's

De Slimste Mens
De Slimste Mens
De Slimste Mens