Zwartepieten maakt al jaren een hoop los in ons koude kikkerlandje. Voor- en tegenstanders gaan traditiegetrouw hard tegen hard tegen elkaar op. Dat levert Nederland mondiale aandacht op. Sterker nog: de TV aanwezig is (opent in een nieuwe tab)" href="https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4921501/japanse-tv-station-komt-naar-apeldoorn-voor-intocht-sinterklaas-20" target="_blank"> Japanse nationale TV is aanwezig bij de intocht van onze goedheiligman om het zwartepieten van dichtbij mee te maken.
Zwar·te·pie·ten (zwartepiette, heeft gezwartepiet)
1. voortdurend proberen elkaar de schuld te geven
Het beeld van Japanse toeristen die met een camera over straat rondlopen is ons natuurlijk niet al te vreemd. Overal waar iets te beleven valt in ons land, staat er altijd wel een groepje Aziatische toeristen hun geheugenkaartjes vol te schieten. Elke tulp, klomp en gracht moet namelijk wel vastgelegd worden voor het nageslacht.
Stel je eens voor. Dit weekend staan onze goedlachse, Japanse vrienden dus vrolijk te poseren wanneer Sinterklaas zijn eerste stappen op het Nederlandse vasteland zet. Het gejuich en geklap van de vrolijke Nederlandse kinderen gaat ongetwijfeld overstemd worden door de vele klikjes van de camera.
Het zal echter een koude kermis voor de Japanners worden als ze zien dat de Sint niet op klompen rondloopt, er geen jonko-piet op elke hoek van de straat staat en dat het zwartepieten zich vooral vóór de intocht afspeelde.
Dat roept waarschijnlijk brandende vragen op bij de Japanners. Voordat we het weten, wordt niet alleen de intocht van de Goede Sint op de Japanse tv uitgezonden, maar zijn ze ook dagelijks aan de buis gekluisterd voor het Sinterklaasjournaal.
Ze kunnen in Azië nauwelijks weten dat het Sinterklaasfeest de afgelopen jaren werkelijk om zwartepieten draaide. Wellicht moet de NPO, net als Disney+ , ook maar een 'cultuurwaarschuwing' toe gaan voegen aan het programma. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.
We zouden met zijn allen natuurlijk geen Nederlanders zijn, als we geen profijt probeerde te halen uit deze situatie. Zo kun je het zwartepieten vrolijk door laten gaan en er een nieuwe, Nederlandse toeristische attractie van maken!
Biedt exclusieve reizen aan langs alle zwartepieten-primespots: de eerste publieke demonstratie van de 21ste eeuw, in 2011 in Dordrecht. Voer ze langs de plek waar de 'Blokkeerfriezen' een bus demonstranten staande hield en creëer een VR-experience waarbij het nét lijkt of je aan het zwartepieten bent.
Wil Nederland doorgaan met zwartepieten, zal het snel moeten handelen om de term hetzelfde aanzien te geven als de tulp, klomp of gracht. Helemaal omdat, wanneer Dag Sinterklaasje heeft geklonken, er niemand meer naar de kwestie 'knipt'.