Mark Rutte

Politicus Mark Rutte

Mark Rutte Premier, VVD

Mark Rutte, geboren op 14 februari 1967 in Den Haag, is een prominente Nederlandse politicus. Hij trad op 14 oktober 2010 aan als minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken, waarmee hij de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis werd. Rutte leidde van 2006 tot 2023 de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Al vroeg in zijn leven toonde Rutte interesse in politiek. Tijdens zijn studententijd was hij voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, en later lid van het VVD-partijbestuur. Zijn entree in de landelijke politiek vond plaats in 2002 als staatssecretaris van Sociale Zaken en later van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onder het eerste en tweede kabinet-Balkenende.

Als VVD-leider leidde Rutte zijn partij naar verkiezingsoverwinningen in 2010, 2012 en 2017. Zijn premierschap werd gekenmerkt door uitdagingen zoals de kredietcrisis, Europese staatsschuldencrisis, gaswinningsproblematiek in Groningen, stikstofcrisis, coronacrisis en asielcrisis. Na de val van kabinet-Rutte IV in juli 2023 kondigde hij zijn vertrek uit de politiek aan.

Mark Rutte Relatie, Vriendin, Kinderen

Helaas maakt Mark Rutte weinig details bekend over zijn privéleven. Tot nu toe lijkt het erop dat hij geen relatie heeft en ook geen kinderen heeft. Mogelijk hangt dit samen met zijn drukke politieke agenda. Mogelijk komt er verandering in als hij de politiek helemaal heeft verlaten.

Mark Rutte Toeslagenaffaire

Naast zijn buitengewoon succesvolle politieke carrière heeft Mark Rutte ook te maken gehad met enkele tegenvallers, waaronder de toeslagenaffaire. In deze kwestie werden 26.000 ouders onterecht beschuldigd van fraude. Hierdoor moesten zij hun kinderopvangtoeslag terugbetalen, wat resulteerde in slachtoffers van het beleid van Kabinet-Rutte III. Toen dit probleem uiteindelijk de media bereikte, leidde het tot het aftreden van het kabinet.

Nieuws

Foto: Vandaag Inside-kijker smelt weg bij deze schaars geklede meisjes in de studio

Na een bevlogen uitzending van Vandaag Inside is iedereen het in ieder geval over één ding eens: die danseressen die Joling meenam zijn erg fijn!

Video: Mark Rutte onthult groot slaapkamergeheim bij Vandaag Inside

Onlangs was Mark Rutte bij de mannen van VI om te praten over de politiek. Daar durfde de minister-president eindelijk iets los te laten over zijn liefdesleven!

Foto: Mark Rutte laat zich intiem aanraken door vrouwelijke collega

Mark Rutte heeft zichzelf weer in verlegenheid gebracht. Deze keer alleen niet vanwege een politieke blunder, maar dankzij een knappe vrouw. 

Hoe is het nu met gebarentolk Irma Sluis?

De corona-periode was natuurlijk geen leuke tijd, maar tóch hadden we altijd één lichtpuntje om naar uit te kijken. Waar is gebarentolk Irma Sluis gebleven, nu we bijna corona-vrij zijn?

Foto: Eindelijk juice over relatiestatus en privéleven Mark Rutte

Onze minister president Mark Rutte is super voorzichtig als het gaat om zijn leven buiten de politiek. Nu lijkt er echter tóch iets over zijn privésituatie bekend te zijn geworden...

Sophie Hermans blijkt tijdens debat meer dan alleen hulpje Mark Rutte

Opvallende afwezige bij het lijsttrekkersdebat is Mark Rutte. De VVD-leider laat de spotlights aan Sophie Hermans, die hij heel, maar dan ook echt héél goed kent...

Gebarentolk Irma Sluis pakt eindelijk spotlight bij persconferentie zonder Mark Rutte

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Mark Rutte is niet aanwezig op de persconferentie. En dus is de spotlight op Irma Sluis gericht.

4 redenen waarom Yesilgöz een betere minister van Justitie dan Grapperhaus is

Het is zover, Nederland heeft een nieuwe minister van Justitie. En Dilan Yesilgöz is nu al beter dan Grapperhaus ooit was. 
Mark Rutte Bio

Profiel

Geboortedatum: 14 februari 1967
Lengte: 1,93
Sterrenbeeld: Waterman
Geboorteplaats: Den Haag, Nederland
Familie: (vader) Izaak Rutte, (moeder) Hermina Cornelia Dilling
Relatie: Vrijgezel
Beroep: Politicus
Opleiding: Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden
Instagram: De Instagram van Mark is @minpres

Foto's

Mark Rutte VVD
Mark Rutte Premier