Wie verlost ons van Messiah?

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Homeland is sinds jaar en dag dé terreurserie die je een inkijkje geeft in de levens en denktanks van radicaliserende organisaties. Netflixserie Messiah lijkt in eerste instantie ook die kant op te gaan, maar schreeuwt uiteindelijk om verlossing.

Er zijn weinig mensen op deze aardkloot die een Heilig Geschrift letter voor letter volgen. Er zijn wellicht nóg minder mensen die zomaar zonder reden de Bijbel of de Koran openslaan. Dat hoeft ook niet, zo lijkt Netflix te willen zeggen met Messiah. 

Netflix – Messiah

Het verhaal draait om een dude die tijdens een bommenregen in Damascus (Syrië) mensen aanspoort om met hem door de woestijn trekken. Niet om de bommen te ontwijken, maar om zichzelf naar een beter bestaan te leiden. Op het moment dat de groep aankomt bij de grens tussen Syrië en Israël, worden deze Al-Masih en zijn volgelingen wereldnieuws, met alle gevolgen van dien.

Een invloedrijke jongen met lang haar en een baard die volgelingen heeft. Gaat er een belletje rinkelen? Die vraag (is ‘ie de ekte ekte zoon van The Big Guy?) is niet eens het meest interessante gedeelte van deze show. Messiah is namelijk een hedendaagse versie van de Arabische variant van het Bijbelverhaal, met dezelfde bekende hoofdrolspelers als in de Christelijke Bijbel. Die naam Al-Masih is namelijk een onderdeel van de naam Isa Al-Masih. In de Koran is dat dezelfde persoon als de verlosser die de meeste mensen kennen als Jesus Christ Superman.

Lopen op het water

In de serie krijgen we de wonderen te zien die de Bijbel omschrijft en in deze tijd al lang achterhaald zijn. Het meest pijnlijke moment is misschien wel de letterlijke interpretatie van ‘over water lopen’. Praktisch betekent het ’t onmogelijke presteren, en niet door de ondiepe stukken van de vijver voor het Lincoln Memorial in Washington lopen. Dat kunstje kennen we van illusionisten. Kortom, deze dude moet wel een nepperd zijn. Geen wonder dat de CIA-agent gespeeld door Michelle Monaghan het zaakje vindt stinken.

Deze en meer quasi-religieuze referenties leiden er uiteindelijk toe dat je aan het einde van seizoen 1 met een brandende vraag zit. Wie gaat ons verlossen van Messiah? Als een serie je de behoefte bezorgt om te gaan fact-checken bij Jehova’s op straat, is er iets goed mis.

Bijbelse draken

‘Een valse Jezus dus, dan is hij toch de Antichrist?’, horen wij jouw over-overgrootmoeder in de kerkbanken denken. Alleen is de Antichrist niet echt ’n persoon, toch?

De Antichrist waar deze serie naar verwijst is in de hedendaagse geschriften geen mens. Het is een zevenkoppige draak die rondom Openbaring 12 het strijdtoneel betreedt.

Staan er écht draken in de Bijbel? Jazeker. Bestonden die ook echt? Verschillende experts zeggen dat het bij die draak gaat om een metafoor voor ‘het kwaad’. Zo’n draak had Messiah nóg verwarrender gemaakt, maar wel wat leuker. Geen wonder dat we nog steeds heilig in Game of Thrones geloven.

Laatste nieuws

Foto: Dionne Stax op tv vervangen door deze knappe blondine

Dionne Stax is één van de knapste blonde presentatrices van Nederland. Helaas heeft Dionne sterke concurrentie van andere blondines. Zo is Dionne Stax nu officieel vervangen bij haar oude omroep..

Foto: Nicolette Kluijver presenteert Expeditie Robinson in gevaarlijk kort broekje

De opnames van het nieuwe seizoen Expeditie Robinson zijn weer in volle gang. Nicolette Kluijver deelt al regelmatig wat spannende foto's van het nieuwe seizoen. Het ziet er naar uit dat het bloedheet is op het eiland want Nicolette draagt wel hele korte broekjes!

Foto: Boerin Annemiek Koekoek maakt optimaal gebruik van lekkerste plekje in melkstal

Boerin Annemiek Koekoek heeft het bloedheet met deze zomerse temperaturen. Gelukkig is de boerin slim genoeg om de beste plekjes op te zoeken van de boerderij waar het lekker koel is. Zo kan Annemiek in haar hemdje toch nog een beetje werken in de warmte!

Gerelateerde berichten