Fitness- en dieetapps: Zijn ze veilig om te gebruiken?

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Grote kans dat je je wel eens hebt voorgenomen om gezonder te gaan leven en meer te gaan bewegen. Maar hoe pak je dat gestructureerd aan? Fitness- en dieetapps, al dan niet in combinatie met een polsbandje, kunnen hierbij een extra steun in de rug geven. Na een intensieve work-out krijg je meteen inzicht in het aantal calorieën dat je hebt verbrand. En 10.000 stappen per dag telt nu eenmaal makkelijker met een stappenteller.  Hoe veilig zijn deze fitness- en dieetapps nu eigenlijk?

Persoonlijke gegevens

Fitness- en dieetapps verzamelen veel persoonlijke gegevens. Om uit te rekenen hoeveel calorieën je verbrandt, begin je al met het invoeren van je gewicht, lengte, leeftijd en geslacht. Je fitnesstracker houdt bij wanneer je gaat slapen en hoe laat je opstaat. En om vervelende verrassingen te voorkomen, kun je bijhouden wanneer je volgende wordt verwacht. Een rondje joggen? Dankzij een GPS-tracker krijg je inzicht in het aantal kilometers dat je hebt afgelegd en hoelang je daarover hebt gedaan. Wil je ook nog een paar kilo afvallen? Dan voer je elke dag minutieus in wat je allemaal hebt gegeten en gedronken.

Fitness- en dieetapps vormen een gedetailleerd naslagwerk van je dagelijkse activiteiten en routines. Handig voor jou om een realistisch beeld te krijgen van je gewoontes en voor extra motivatie om de lat steeds wat hoger te liggen. Maar deze informatie zou ook wel eens handig kunnen zijn voor kwaadwillenden. Als ze weten dat je elke ochtend op hetzelfde tijdstip hetzelfde rondje jogt, weten ze dus ook wanneer er niemand thuis is. Bovendien is het ook geen fijn idee dat een volslagen vreemde weet wanneer je ovuleert en of je al dan niet beschermde hebt gehad.

Beter voorkomen dan genezen

Het is dus belangrijk dat deze persoonlijke gegevens goed beschermd blijven. Daarin heb je ook een eigen verantwoordelijkheid. Om fitness- en dieetapps te gebruiken moet je verbinding maken met het internet. En alles staat of valt met een veilige verbinding, vooral als je gebruikmaakt van opnbare netwerken buitenshuis. Wil je altijd verzekerd zijn van een veilige, versleutelde verbinding, dan schakel je steeds een VPN in. Een VPN maakt korte metten met hackers en ongewenste trackers, zodat jij je volledig kunt concentreren op je gezondheid.

Ook de ontwikkelaars van deze apps moeten zorgvuldig omgaan met de informatie die je met hen deelt. Dat dit niet altijd gebeurt, blijkt uit het datalek dat in 2018 ontstond bij MyFitnessPal. MyFitnessPal is een populaire fitnessapp uit de stallen van Under Armour. De makers moesten in maart 2018 schromelijk bekennen dat de gegevens van 150 miljoen gebruikers gelekt waren via een datalek. Het ging daarbij om gebruikersnamen, e-mailadressen en wachtwoorden. Hoe de hackers precies zijn binnengekomen, heeft Under Armour nooit onthuld. Wel werden alle gebruikers van de apps dringend geadviseerd om hun wachtwoorden te wijzigen.

Verzamelen en delen

Gegevens vormen een goudmijn. Hoe persoonlijker de gegevens, hoe waardevoller. Ze kunnen gebruikt worden voor een betere en gepersonaliseerde gebruikerservaring, maar ze kunnen ook gedeeld worden met derden. Adverteerders kunnen je zo bombarderen met zeer persoonlijk toegespitste advertenties. En letselschadeadvocaten weten wel raad met je persoonlijke, medische gegevens. De populaire Australische gezondheidsapp Health Engine deelde bijvoorbeeld de medische gegevens van zo’n anderhalf miljoen gebruikers met lokale juristenkantoren.

In de praktijk wordt er door fitness- en dieetapps verzamelen niet altijd even voorzichtig omgegaan met je gegevens. In de meeste gevallen heb je daar als gebruiker helemaal geen erg in. Tenzij je let op de volgende waarschuwingen:

1.  Automatische privacy-instellingen

Wil je een app voor de eerste keer gaan gebruiken? Controleer dan altijd eerst de privacy-instellingen. Veel apps hebben je privacy-instellingen automatisch ingesteld op de minste bescherming. Je moet dus zelf een extra handeling verrichten om je privacy beter te beschermen. Veel gebruikers vergeten die stap en daar zijn de makers van de apps zich heel bewust van.

2. Vaag privacybeleid

Voordat je een app gaat gebruiken, moet je akkoord gaan met de privacyvoorwaarden. Dit is voor veel mensen hoe dan ook een grote stap en de meesten klikken meteen op ‘akoord’. Toch is het belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen en te weten waar je precies mee instemt. Dat moet ook duidelijk in de voorwaarden staan. Een zin als ‘We delen je gegevens mogelijk met onze sponsoren en/of zakenpartners’ is dan te vaag.

3. Misleidend privacybeleid

Appontwikkelaars moeten altijd open en eerlijk zijn over welke informatie ze verzamelen en wat daarvan het doel is. Moet je verschillende keren doorklikken om antwoord te krijgen op deze vragen? Wordt het antwoord gegeven in onbegrijpelijk juridisch? Klik dan maar door naar een veiligere app, die wel transparant is en jouw privacy serieus neemt.

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Video: Juultje Tieleman laat broek zakken en showt doorschijnend setje

Juultje Tieleman heeft op Instagram haar broek omlaag gedaan en laat haar doorschijnende setje zien!

Lilian Marijnissen online uitgekotst na aankondiging zwangerschap met vreemdganger (foto’s)

Lilian Marijnissen heeft niet alleen maar felicitaties gekregen na het bekendmaken van haar zwangerschap. Ze zou zwanger zijn van een man die bestempeld wordt als stiekeme vreemdganger...

Real Madrid-speler Jude Bellingham heeft razend knappe Nederlandse vriendin (foto’s!)

Deze mooie Nederlandse meid blijkt de vlam van Real Madrid superster Jude Bellingham te zijn!