Jeugd vlucht voor digitale grootouders

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Watch out people. De ouderen zijn bezig met een opmars. Het pensioen is binnen, ze moeten langer thuis wonen én ze zijn gretig op zoek naar wat vertier. Óók zij hebben de behoefte om met de rest van de wereld te delen wat ze zoal doen. Tijd dus om te kijken wat voor een impact dit gaat hebben!

oude man social media virtual reality

Iedereen kent die momenten van vroeger wel. Als je vader, moeder, opa of oma je op school had afgezet en ze je een kusje wilde geven. Shame, shame, shame. Menig kind voelt dan schaamte, want je wilt natuurlijk niet overkomen als een doetje tijdens de imago-oorlog die zich afspeelt op de basis- en middelbare school. Aan de andere kant wilde je ook niet zien dat je ouders met elkaar een flink partijtje liepen te tonghockeyen op de bank.

Je wilt gewoon überhaupt als kind niet hetzelfde doen als je vader, moeder, opa of oma. Je wilt meedoen met je leeftijdsgenoten. Als je opa of oma dan jouw berichten en foto’s gaan liken op social media. Tja, dan zorg je natuurlijk dat je als de sodemieter weg bent.

Jongeren rennen weg van oudjes

Het lijkt er daarom op dat we net zoals in het analoge wereld, ook in de digitale wereld onze voorouders liever op een veilige afstand houden. In ieder geval ver genoeg zodat ze onze fragiele imago’tje niet kunnen aantasten. In 2009 bleken de vijftigplussers massaal op Hyves te gaan, en wat gebeurde er? Alle jongeren verschoven naar Facebook. Toeval?

Nu lijkt het zich te herhalen, want het ziet er naar uit – sinds al die knorrepotten eindelijk Facebook hebben ontdekt – dat jongeren opnieuw zich aan de ogen van hun grootouders onttrekken. Instagram is het nieuwe toevluchtsoord geworden. En tegen de tijd dat opa en oma daar te vinden zijn – dat duurt nog wel even – moet er eerst een cursusje ‘Wat is Instagram en hoe werkt het?’ worden gevolgd die aangeboden wordt bij de plaatselijke bingovereniging…

(lees verder onder de afbeelding)

Vroeger was alles beter

Voorlopig zijn jongeren dus nog even veilig op Instagram en hebben ze tijd om een Plan B te smeden. Want, er gaat een dag komen dat die oude digibeten allemaal beginnende socialmedia-experts worden en dan willen ze natuurlijk ook een stukje van de digitale taart.

Massaal zullen de grijsaards Instagram infiltreren en al hun kinderen genadeloos bombarderen met ontelbare likes en comments. Als die dag is gekomen, dan zal er een nieuwe vluchtroute klaar moeten liggen. Tik-Tok zal misschien een tijdelijke optie kunnen zijn, maar ook Tik-Tok zal uiteindelijk niet kunnen ontsnappen aan het alziende oog van opa en oma. De applicatie zal verorberd worden door de onstilbare honger van grootouders om hun kleinkinderen een paar veren in de reet te douwen.

Terug naar het spelbord

Waartoe dan? Nou, wellicht terug naar de analoge wereld zodat hun opa en oma hen online niet meer kan vinden. Zo leidt je die boomers flink om de tuin. Ze klikken nietsvermoedend op één of andere vage advertentie over stoelliften en komen zo terecht in een digitaal doolhof waar ze tot het einde der tijden zullen ronddwalen.

Al die tijd zullen ze op zoek zijn naar hun lieve kleinkinderen, maar omdat ze zich zo blind staren op hun beeldscherm, zullen ze niet door hebben dat hun kleine ‘Tim’ en ‘Marietje’ gewoon naast ze zitten en ouderwets een potje zitten te ganzenborden, rummikubben of mens-erger-je-nietten. Misschien is zo’n koekje van eigen deeg de enige manier om te ontsnappen van de digitale liefde van grootvader- en moeder!

 

 

 

Gerelateerde berichten

Laatste nieuws

Video: Jutta Leerdam huilt uit bij Jake Paul tijdens bloedheet tripje

Jutta Leerdam heeft het maar zwaar. De blondine is na het verlies in Calgary gelijk naar Puerto Rico gevlogen. 

Foto: Chantal Janzen krijgt extreem brutale vraag van volger na ijskoud bad

Chantal Janzen reageert op een nogal vreemde vraag van een van haar volgers en dat werd zeer bijzonder. Lezen we dit wel goed?

Foto: Omstreden model Rikkie Kollé blijft jaar langer Miss Universe Nederland

Rikkie Kollé mag haar titel Miss Universe Nederland één jaartje langer vasthouden...