Politica Marjolein Faber
Jeugd en Opleiding Marjolein Faber
Marjolein Hillegonda Monica Faber-van de Klashorst werd geboren op 16 juni 1960 in Amersfoort en groeide op in een slagersfamilie. Al op jonge leeftijd had ze interesse in politiek. Ze volgde hbo-opleidingen in radiodiagnostiek en nucleaire geneeskunde-in-vivo in Utrecht en begon in 1981 als radiodiagnostisch en nucleair laborante bij ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort te werken. Vanaf 1988 bekleedde ze verschillende functies in de ICT-sector. Door haar expertise kon ze in 2000 aan de slag bij Stater, een financiële dienstverlener die banken ondersteunt bij het beheren van hypotheekportefeuilles, waar ze werkte op het snijvlak van commercie en ICT.
Marjolein Faber PVV en Tweede Kamer
Op ongeveer 50-jarige leeftijd solliciteerde ze bij Geert Wilders naar een functie als volksvertegenwoordiger voor de PVV en werd in 2011 gekozen in de Provinciale Staten van Gelderland en de Eerste Kamer. In 2014 werd ze fractievoorzitter van de PVV in de Eerste Kamer. Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2015, 2019, en 2023 leidde ze de PVV-lijst, ondanks controverse over een IT-opdracht voor haar zoon. Ze voerde onderzoek uit naar de islamisering in Gelderland en presenteerde het rapport "De Islamiseringskaart van Gelderland". In 2023 werd ze lid van de Tweede Kamer, waar ze deelneemt aan verschillende commissies en de Parlementaire Assemblee van de NAVO. Faber is bekend om haar uitgesproken taalgebruik en kritische standpunten over de islam. Momenteel is ze de beoogd minister van Migratie en Asiel.
Controverses Marjolein Faber
In februari 2015 kwam Marjolein Faber in opspraak omdat zij het onderhoud van de PVV-website had uitbesteed aan het IT-bedrijf van haar zoon, waarvoor ruim 8000 euro fractiegeld was gebruikt. Ze weigerde af te treden en betaalde de rekening zelf. Later dat jaar leidde een online campagne van Faber tot de afgelasting van een kookavond met asielzoekers in Nijmegen vanwege dreigementen. In 2017 protesteerde Faber samen met anderen tegen de benoeming van Ahmed Marcouch als burgemeester van Arnhem, waarbij ze beweerden dat hij van Arnhem een islamitische stad zou maken. In september 2019 werd Faber beschuldigd van haatzaaien en het verspreiden van nepnieuws na een onjuiste tweet over de dader van een steekpartij. Tijdens de algemene beschouwingen van 2020 gebruikte Faber de term "omvolking," wat door premier Rutte werd bekritiseerd vanwege de nazi-ideologie. In 2022 werd Faber geschorst in de Eerste Kamer nadat ze tijdens een debat premier Rutte beschuldigde van het leiden van een "vijfde colonne".