Vermaak Films Star Wars - The Rise of the Monopoly

Star Wars – The Rise of the Monopoly

-

Star Wars – The Rise of the Monopoly

Auteur: 

Datum: 

Categorie:

Leestijd: 3 minuten

Ook in 2019 kunnen we de laatste maand van het jaar niet afsluiten zonder een nieuwe Star Wars-film. Het derde deel van de derde trilogie gaat het scifi epos dan eindelijk afsluiten.

Na meer dan veertig jaar is de rek nog niet uit het Star Wars-universum. Althans, als je Disney mag geloven. Zo móét het bedrijf ook wel denken, want ze hebben maar liefst 4 miljard dollar neergeteld voor de rechten van Star Wars. Dat geld moet natuurlijk terugverdiend worden. En hoe zorg je ervoor dat je de investering terugkrijgt uit die geliefde filmreeks?

Drie trilogieën

Nou ja, geliefd. De trilogie uit 1977 zeker. Dit waren jarenlang de meest succesvolle films aller tijden. Maar de zogenoemde prequels (voorlopers) uit 1999 niet bepaald. Bedenker van de films George Lucas, zette er na het falen van de tweede trilogie een punt achter en beloofde plechtig hierna met z’n tengels ervan af te blijven. De verwachting dat er ooit meer films zouden was erg laag, zo niet ongewild. In ieder geval niet met George Lucas aan het stuur. Dus als je het zo bekijkt, is het een slimme investering van Disney. De tijd was rijp. De nieuwe films hoeven alleen minder slecht te zijn dan de prequels.

Disney maakt namelijk geen films omdat ze zichzelf artistiek willen uitdrukken. Nee, er moet geld verdiend worden. Als een leeuwenkoning moet de markt veroverd worden tot ze de enige zijn en we niet meer om hen heen kunnen. Niet alleen Star Wars en Lucasfilm werd overgenomen, ook 21th Century Fox moest eraan geloven. De studio achter onder andere de Marvel-films en The Simpsons werd voor 63 miljard euro overgekocht. Wat het gras onder de voeten van Netflix wegmaaide, want Disney wilde ook aan het streamen gaan. De Marvel-films verdwenen van Netflix en merk Disney stond weer iets sterker in de markt. Wachtend in springhouding op de volgende prooi.

Maak de nerds niet boos

Deze agressieve strategie is ook aan de Star Wars films af te zien. Disney doet namelijk niet aan kunst. Maar benadert de franchise met een cynisme waar Maarten van Rossem nog een puntje aan kan zuigen. The Force Awakens uit 2015 leek wel heel erg op de allereerste film A New Hope. Oftewel: vertel het verhaal opnieuw, maar dan net iets ander. Gooi er een paar grappige robots in, haal je originele sterren zoals Harrison Ford en Carrie Fisher van zolder en men gaat het zien puur op basis van nostalgie. Met het vervolg The Last Jedi lieten ze de teugels wat vieren en lieten regisseur Rian Johnson iets anders proberen. Wat hem een lading kritiek opleverde.

from Carrie Fisher GIFs via Gfycat

Een aantal keuzes werd door die hard-fans namelijk niet gewaardeerd. De epische conclusie van The Force Awakens waar Rey, in een dramatische scene, kluizenaar Luke Skywalker zijn lightsaber aanbiedt, wordt in The Last Jedi teniet gedaan. Hij mietert de aangeboden lightsaber zonder pardon achter hem neer. Komisch, maar fans vroegen zich af waarom ze de films kijken. De film zelf neemt het verhaal niet eens serieus.

Maar toch

Dan de laatste film. The Rise of Skywalker. De grootse conclusie. Regisseur van de The Force Awakens, J.J. Abrams is weer terug en gaat zeer waarschijnlijk vooral een veilig verhaal leveren. Risico’s nemen is niet goed voor de aandelen en er moeten speeltjes verkocht worden. De franchise moet in leven blijven en zal tot het einde der tijden uitgemolken worden. Van een Obi Wan-serie tot computerspellen. Tot er niets meer van over is. Wacht, een serie over het enige goede personage uit de prequels, Obi Wan Kenobi? Met Ewan McGregor in de hoofdrol? Oké, we blijven nog even kijken.

via Gfycat

Wat vond je van dit artikel?

Gerelateerde berichten

Foto updates

Anouk Hoogendijk
Gaby Blaaser
Marieke Elsinga
Abbey Hoes
Estelle Hagen

Laatste nieuws

Sociale Schoonheden met Marieke Elsinga, Birgit Schuurman en meer

Vandaag in Sociale Schoonheden: een jarige Marieke Elsinga, een bloedmooie Lisa van OG3NE, Sylvie Meis gaat helemaal los en Birgit Schuurman zit op een eenhoorn.

Rondje Forum 12-7: Foto’s van Sylvie Meis, Sensi Lowe en Hélène Hendriks

Zin in screencaps van Sensi Lowe en Hélène Hendriks? Heb je de laatste foto's van Beertje van Beers gemist? Of wil je graag uitgenodigd worden voor Sylvie Meis' pikante zwembadbruiloft? Tijdens ons Rondje Forum maak je het allemaal mee!

De Slimste Mens met Monica Geuze gaat beginnen

Het nieuwste seizoen van De Slimste Mens gaat beginnen! Een groot aantal BN'ers gaat het tegen elkaar opnemen in de meest prestigieuze kennisquiz van Nederland. Kanshebbers? Monica Geuze, Astrid Kersseboom, Markoesa Hamer en Ortál Vriend...

Geef je mening